跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 小學插班

hoyee
您好, 我都係跟左我老公來澳門, 不過我就未有小朋友, 其實我對澳門d學校都有d認識, 因為我份工要成日要interview, 好多時我收到d cv 我都會先睇睇o佢係邊間學校出來, 因為唔同學校出來d人真係差好遠, 分別在於o佢地o既品德同內涵, 就睇我收到d求職信, 如果係聖羅撒, 聖心, 粵華個d名校, 封信都寫得好d, 其他有d真係不知所謂, 而且我覺得教會學校d品德教育會好d, 就算讀書唔叻, 都唔會做壞人.....

複式洋房

hi各位
我都是澳門人,我有個小朋友現在讀緊k3,今年9月份就要升小一,見你地討論緊讀書問題,我都有d問題想問下,永援/鮑斯高粵華/慈幼邊間學校好d呀.

男爵府

pingubj:
咁你個小朋友係仔定係女?
我個朋友個仔在永援讀左一年k1就轉左去培正,因為聽講話永援想轉做女校.........,所以佢仔仔被收入永援時學校要家長應承4年級以後去鮑斯高粵華才收........,我朋友說鮑斯高粵華不及永援好所以,讀左一年k1就直頭轉左去培正添。
永援最好,慈幼第二,鮑斯高粵華第三。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咦...有咁多澳門媽咪既...賣下廣告先...各位澳門媽咪得閒去澳門媽咪會度吹下水啦..我地每個月都會搞gathering(不過唔係個個月都搞成要睇大家參唔參加啦)

macaogirl..乜永援會轉做女校?好彩我冇同仔仔報姐...粵華有幼稚園嗎?依家報唔知會唔會太遲呢?

伯爵府

macaogirl ~
咁聖公會如何呀?有沒有朋友和你說那間學校的情況呀?
永援想轉女校,點解今年k1都係收好少女生炸喎~

男爵府

pinkylee:
你係指氹仔個間?未有人講過好定唔好,因為始終太新,好似佢間校舍都是前一兩年才建好的,等我再研究下先........
永援今年情況我就唔太清楚,去年就是收好多女生做正選生。

伯爵府

macaogirl~
我幫我囡囡報在四間學校呀....
第一間聖公會,
跟住係聖心,聖羅撒和永援~
如果你個人認為邊一間會比較好點呀?
剛剛才知聖公會已收了我囡囡啦,但其余三間仲要等到二十一號才知結果~
老實說,我看囡囡去IN時的表演不錯,因為佢夠淡定和靜,老師問佢乜都會答乜,係考聖心前一PART唔做個D動作和玩玩具咁~最後一PART,問乜答乜架,好似問佢呢個係乜宇,跟老師切返D積木,邊個長,邊個短,佢總之全部都識哂啦~

你可唔可以比點意見我呀?
THX~

複式洋房

macaogirl
我個小朋友係男仔,而家在永援幼稚園讀緊k3,早排收到學校既通知,我個仔要去鮑斯高粵華讀一年級,我一直都想我個仔去永援讀書.不過我都寫左信比學校要求直上永援,不過機會唔大,你話永援會轉女校,我都聽人講過,但學校冇正式通知過我地,應該唔係,不過永援幼稚園男仔係多過女仔,永援小學同中學好似女仔多過男仔.慈幼我都報左名,今個星期六考試,培正我就去問過,佢小一係唔招生,不過叫我攞成績表影印比佢地,有位又有資格就會通知我去報名.如果我有機會直上永援既話,我唔使諗,一定會去,不過而家都唔知有冇機會,所以我先好煩,都唔知去邊度讀好,鮑斯高粵華就一定去到,但我唔係咁想去,我覺得好似雜左d,粵華中學會好d,小學就麻麻地.
你地可唔可以比d意見我呀.

複式洋房

pinkylee
聖公會係咪氹仔個間呀,好似係用英文同普通話教學,係個間幼稚園出黎d小朋友既英文都幾好架,不過唔知係咩教會學校.我覺得天主教既學校會好d,如果係女仔我會選聖心.聖心有中學可以直上,聖公會有冇中學架,如果冇第日你會好煩,因為有d學校小一唔招生,好似培正同永援咁.到時你會小左d選擇.
我而家為左我個仔都好鬼煩.

伯爵府

pingubj,

我覺得男仔去慈幼讀都唔錯呀~
因為很久前,我識到個男仔係讀慈幼架,覺得佢個人唔錯,品學都很好,而且很有禮貌添~

伯爵府

pingubj~

你所想的問題,我都想過~
那間學校暫時係冇中學架,不過原來佢地中學將會係聖公會蔡高到開一part英文部咁囉~
那間學校係全英文架,一天有一堂上普通話咁囉~
但係我住澳門,就不太方便接送呢~

聖心,我都唔知個囡入唔入到呀,因為那天的前一part表現太差了~

男爵府

pinkylee:
你問我心水我就會選永援第一位,原因之一是到現在為止佢仲係一間男女校,我不太喜歡女仔讀女校,因為認識女校畢業的人都有一種嬌生慣養的感覺,同時永援的英文和校風都不錯,我同事個仔讀過一年都話唔錯,老師好有心思攪活動式教學,使到佢仔仔學得好好,就算轉到培正都冇問題。所以你不妨等到21號,不用太心急,最起碼有聖公會打底。

男爵府

pingubj:
鮑斯高粵華好似收生不足咁,年年都要從其他教會學校西d人過去,攪到人哋對佢嘅印象不太好。
你覺得粵華小學不好,不如就先去慈幼先,讀落睇下好唔好,然後等到中學就轉去粵華中學(英文部)

伯爵府

macaogril,

謝謝你的詳細解說呀~
咁有得簡才算啦~因為而在都係言之過早~

男爵府

pinky:
總有希望的 :lol:

複式洋房

macaogirl,pinkylee
多謝你地既意見,聽人講永援小學會讀得好辛苦,唔知係咪呢?因為我所知有好多人都寫左信申請希望可以直上永援讀小一,好似話如果有學位,考10名以內既學生先可以去,我諗壓力會幾大.
pinkylee
唔使驚,我諗你囡囡一定考到永援,因為佢收生都好多,k1有8班一班有44人,你話機會大唔大.舊年都好似收生不足.

別墅

macaogirl,pinkylee
嘩!真高興收到咁多澳門媽媽意見,化地瑪考筆試的時間是不能改的,因為是只有星期六一天,我只好提早帶囡囡離開,再趕去聖心面試啦!你哋就好啦,小朋友由幼稚園升上小一,大把選擇,我都覺得囡囡好忙,一連三個星期六,都要做成二個鐘的筆試,想入好d學校,競爭又大..我都希望你哋小朋友能入到好小學.

伯爵府

hoyee~

希望你囡囡都能入到間有名氣既學校啦~

伯爵府

macaogirl~
你問我有乜啱bb既dish~
唔記得話你知,disney的magic english都唔錯呀,都係幾十蚊一套~

男爵府

pinky:
邊度有disnry的magic english賣呀,disney唔係谷緊佢個套幾萬蚊學習dvd嗎?

首頁

尾頁

跳至