跳至

首頁

尾頁

大宅

bb星期三半夜發燒38. 星期四早上食咗退燒藥無發燒(不過比平時體溫高), 但係到下午瞓醒身覺又發燒38.9, 立即看醫生, 醫生話佢有小小喉嚨紅, 比佢食藥, 星期四全日及夜晚都可以(不過體溫都係比平時高), 星期五都有食藥, 但到半夜又再發燒, 其實我好少聽到佢咳或鼻水, 我都唔知發生什麼事????
唔知有無媽媽可以教吓我, 我好擔心, 不停比bb食藥, 但係又持續發燒!!!!!!!!!

大宅

你bb最近有無打過咩针?

原帖由 boogie_tai 於 09-12-12 10:24 發表
bb星期三半夜發燒38. 星期四早上食咗退燒藥無發燒(不過比平時體溫高), 但係到下午瞓醒身覺又發燒38.9, 立即看醫生, 醫生話佢有小小喉嚨紅, 比佢食藥, 星期四全日及夜晚都可以(不過體溫都係比平時高), 星期五都有食藥 ...

民房

boogie_tai

I heard that if your baby took MMR jab recently, he might have high and low body temperatures for a while. Better check with your doctor.

複式洋房

我提議你試下睇第二個醫生.

前幾日我個b病咗, 我同佢去睇醫生(以前都睇開的), 醫生話佢鼻敏感, 結果食咗幾次葯都無用, 我幾心痛....第日即刻轉另一個醫生, 又話佢感冒, 現在差唔多好番晒... 我覺得有時d醫生都會睇錯.

別墅

try a different doctor, give bb more liquid and vitamin C (i.e. little orange juice or papaya)...wear a "siu lam" cooling pad...he could be just teething or growing...

大宅

可能係出玫瑰疹...
我囡囡都試過...
佢發高燒 燒左40度唔退燒...嚇到我幾驚又擔心...
其間睇左兩次醫生...
第一個話佢感冒...食過感冒退燒藥都唔退...
第二個話佢係出玫瑰疹...只係食退燒藥便ok...
第4日先退左燒便開始出疹...
成個背都係紅色疹...
幫佢用莞茜水沖涼

便會好快d...

買5蚊芫茜...用水保佢至出味...
暖暖地便比bb沖涼

便會好好多...

別墅

聽我老人家話如出疹期間唔好用菊花水、芫茜水等幫BB冲涼,要等D疹發哂出來,病程好轉中才用來收尾會好些,否則可能會有機會生過咕咁話。

大宅

前日真係出疹, 今日已經退了

原帖由 sasa0625 於 09-12-14 23:45 發表
聽我老人家話如出疹期間唔好用菊花水、芫茜水等幫BB冲涼,要等D疹發哂出來,病程好轉中才用來收尾會好些,否則可能會有機會生過咕咁話。

首頁

尾頁

跳至