興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

想問知唔知邊到有free或者平平地嘅攝影班上呀?我買左部500d幾個月喇,都係影得好差,我唔想大拿拿幾千蚊買返黎但係催毀喺我手上...
別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

See if this help you.

http://www.fotobeginner.com/

原帖由 sitab 於 09-12-29 16:56 發表
想問知唔知邊到有free或者平平地嘅攝影班上呀?我買左部500d幾個月喇,都係影得好差,我唔想大拿拿幾千蚊買返黎但係催毀喺我手上...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

See if this can help you.

http://www.fotobeginner.com/

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有冇睇晒成本 menu 先 ???

別墅

請問memu 有無中文嫁!

大宅

iphone 教你影相軟件

您不需要看上百本攝影書籍,也不需要深入了解高深的理論。只要按著本書精簡的步驟,更可拍攝出專業的相片!

http://www.sq101.com

侯爵府

好媽媽勳章

又話好易操作既 我都係新手....都打算買呢部bor,人地話就算唔識用,當佢傻瓜機咁影,出黎既質素都好好既,唔係咩??同埋我聽人講呢個相機有入門班上個bor,你冇問

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢部機影出黎同普通dc仔影出黎當然靚好多...真係唔識影相只用自動模式都會影得出靚相,但係我想玩埋佢所有功能,呢個我就真係有d投降...我而家搵緊d攝影班上一上堂,由基本學起,相信會好d....

原帖由 nakoko 於 09-12-31 12:20 發表

又話好易操作既 我都係新手....都打算買呢部bor,人地話就算唔識用,當佢傻瓜機咁影,出黎既質素都好好既,唔係咩??同埋我聽人講呢個相機有入門班上個bor,你冇問 ...
別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 sitab 於 09-12-31 12:57 發表
呢部機影出黎同普通dc仔影出黎當然靚好多...真係唔識影相只用自動模式都會影得出靚相,但係我想玩埋佢所有功能,呢個我就真係有d投降...我而家搵緊d攝影班上一上堂,由基本學起,相信會好d....

...

oic...上canon個綱丫,我記得早排上過佢個綱,入面有講有攝影班上,好似幾佰蚊上幾堂咁

伯爵府

今晚去攝影學會上第一堂 - 攝影基礎, 希望唔好一舊雲回來..

原帖由 nakoko 於 10-1-2 21:42 發表

oic...上canon個綱丫,我記得早排上過佢個綱,入面有講有攝影班上,好似幾佰蚊上幾堂咁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-1-4 18:01 發表
今晚去攝影學會上第一堂 - 攝影基礎, 希望唔好一舊雲回來..

上完講下有d 咩學到, 同大家分享下

伯爵府

chloepapa,

我報左香港攝影學會既基礎攝影課程...講師係馮敏如, 佢周遊列國影沙龍....見佢di相好得咪跟佢學下野囉...

尋日上左第一堂, 真係聽佢講2粒鐘真係易明過自己睇書, 無啊, 尋日係第一堂既原故, 都係講di基本野, 但就好充實, 好豐富, topic cover如何保養數碼相機, 洗CCD, ISO, 色溫, 光圈, 快門, 測光, 白平行, 爆光模式....人人帶住部機係咁試用唔同setting, 體驗下有咩分別...

下一堂講景深, 之後課程有講點構圖, 跟住影日出, 日落, 雪地, 夜景技巧, 人像拍攝.....

影相唔係理論, 係要實戰, 遲下要外影啦.....睇下有無進步先...

佢講解得好清楚, 亦看得出佢好資深....尋日上堂有成40人, 地方好細, 但上堂既人, 全部係上班一族, 男女比例係8:2...都有幾位伯伯...

尋日講White Balance個度, 我唔係好明, 可唔可以請教你?

原帖由 chloepapa 於 10-1-4 21:54 發表

上完講下有d 咩學到, 同大家分享下

版主

原帖由 cheapbombom 於 10-1-5 10:45 發表
chloepapa,

我報左香港攝影學會既基礎攝影課程http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=121&cb=11224486&n=a136fd26...講師係馮敏如, 佢周遊列國影沙龍....見佢di相好得咪跟佢學下野 ...

唔好話請教, 大家一齊研究下

(講返白平衡, 而家d 機的自動白平衡真係唔係好準, 好多時都要後期執返正 / 現影手動set 返好)

伯爵府

chloepapa,

由於我唔係太明白ni一part, 希望無講到一舊一舊...

啊Sir都話, AWB好唔得, ni一部份佢好傻, 白平衡靠唔住, 一定要識ni個concept, 再用manual選取正確的白平衡才可以影到較好相片...另, 亦可透過自己改變白平衝, 來做出不同效果...(如日落更加昏黃, or晚上更加藍)

例子係, 現場環境, 正常日光(daylight), 係5500k, 選取日光mode, 5200K, 影出黎張相正常, ok...

假如相機設置, 用了3200K的Tungsten mode (泛光燈), 張相會變得偏藍...即冷色...(上堂有圖片說明)

另一張, 係用了7000K的陰天, 去影原本日光, 相片變得偏黃....學生好似個個都明, 但係我唔明..

睇番原先個個色溫表, 低數值(簡單黎講, 5500K以下), 偏低色溫, 相片會帶黃/紅/橙, 如果數值高 (5500K以上), 偏藍/錄, 係冷色...係咪?

...好叻, 講番我唔明既地方, 咁點解用3200K去影原來5500K(日光)的現場環境, 張相會唔係偏紅左, 而係偏藍左? 用低數值咪又黃囉? 我cake住唔明...

希望你明我講咩...一舊雲...

我以前唔識光圈, 快門concept, 佢做埋動作, 又解釋埋2者關係, 又好似好明啦, 家陣..

(尋日啊sir over 左20分鐘, 加上好多人圍住佢問野, 個陣成10點, 我唔問啊sir了...)

原帖由 chloepapa 於 10-1-5 11:20 發表

唔好話請教, 大家一齊研究下

(講返白平衡, 而家d 機的自動白平衡真係唔係好準, 好多時都要後期執返正 / 現影手動set 返好)

別墅

回覆 14# cheapbombom 的文章

請問幾時會有新班, 係邊到會有資料?

伯爵府

可唔可以介紹下資料, 我都想學!
大約幾錢 ??

原帖由 cheapbombom 於 10-1-5 10:45 發表
chloepapa,

我報左香港攝影學會既基礎攝影課程http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=121&cb=11224486&n=a136fd26...講師係馮敏如, 佢周遊列國影沙龍....見佢di相好得咪跟佢學下野 ...

版主

原帖由 cheapbombom 於 10-1-5 11:53 發表
chloepapa,

...好叻, 講番我唔明既地方, 咁點解用3200K去影原來5500K(日光)的現場環境, 張相會唔係偏紅左, 而係偏藍左? 用低數值咪又黃囉? 我cake住唔明...

睇下呢個色溫表,

3200K 係黃D, 如果SET 左 3200K 做WB, 咁5500K 的咪會藍左

伯爵府

HK$600蚊, 6堂, 但要另外比HK$200入會費, 會有攝影展資料...第一堂啊Sir已答應大家每人一本攝影展的場刊..你可以話係用淨既, 但佢話印刷費都不菲, 裡面既相, 作為構圖, 取景參考...

佢好似係隔個月開班, 12月底我有朋友想一齊join, 都full了...下次係3月開班,可考慮..(時間是2小時一課, 不是一小時, 網頁打錯左)

馮老師的作品啊...
http://www.alexfungmy.com/Home.html

課程內容 (第一堂己cover了一半, 至#8)
http://www.pshk-photo.org.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=370&Itemid=58

原帖由 taiming 於 10-1-5 14:29 發表
可唔可以介紹下資料, 我都想學!
大約幾錢 ??

伯爵府

chloepapa,

都係唔明...本來該用5500K影, 但用了3200K, 咁3200K個張色溫低左,咪應該係偏黃, 低左係偏黃嘛...(同你講既剛相反)

死火, 真係好蠢...

原帖由 chloepapa 於 10-1-5 14:54 發表

睇下呢個色溫表,

3200K 係黃D, 如果SET 左 3200K 做WB, 咁5500K 的咪會藍左

男爵府

影相真係同煮飯好類似, 係要試出黎既, 當然....跟隨老師講解去做係有一個方向性既效果, 不過呢個係好被動, 好似填鴨式既教授一樣, 所以最後都係要花時間同心機去影多點, 參考一吓別人既相.....

首頁

尾頁

跳至