論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我一直以為,任何人、宗教,只要真誠相對,就可以融洽相處,我亦認為聘請到

一個好家傭是一個福份,相信我就沒有這份福氣喇!(有啲長篇,只希望急需要聘請本地家傭和有挑戰精神嘅家庭要留意)

我由於有嚴重主婦手,不能料理家務,所以一路都有聘請家傭幫手打理家務和照顧小女,我自己就揾份part time做,我第一個係菲律賓(教會人仕),做咗大半年後就開始放啤,都算喇!点知後期比我在個針孔cam度睇倒佢每次同我個女冲凉時,次次都有意無意令我個女飲啲冲凉水(當時小女剛一歲),後來我都炒咗佢。

第二個係印尼女傭,佢係我聘請外傭經曆當中,感受最好的,她對代本人女兒,細心愛護,打理家務亦井井有條,任何做的都洽如其份,不用我夫婦兩人粗心,賓主關係整整維持了四年,正當要續第三份合約時,她以私人理由拒絕,因她要返回印尼與她丈夫離婚,說到這裡,我又怎可以強人所難,免強把她留下。

如事者再第三次聘請外傭。本以為第三個外傭會像第二個外傭那樣好,但她偷竊我家中物件和金錢,迫着把她辭退。

自三次聘請外傭好壞參半的經曆下,我對聘請外傭已失去信心,正在這時,小女剛剛由小二升小三,學校評定小女為專注力不足和讀寫外,要多花時間教導,所以不得不再聘請外傭幫忙打埋家務,等有較多時間教導小女,就再請咗以下這個印傭(教會人仕)誠實可靠 初來上工時都勤勞料理家務,雖然有時會粗心大意所以都只是同佢講下次小心啲便算,但到後期一年多漸漸做家務得過且過,敷衍了事,家中大部份傢俱或電器都給她弄壞,就連我的幾件私人物品和一雙由小食到大嘅刻名象牙筷子也無端給她棄掉,我倆夫婦平心靜氣和她說﹕『点解咁唔小心,佢居然講咩事呀!賠比你囉!。』,佢嘅態度係唔瞅唔睬、自顧自「滅」手皮,都費事望你,甚至講『唔喜歡,未炒我囉。』

最令我興嘅係佢把小女帶到酒樓時獨留小女在樓梯處,佢自己就唔知走邊,好彩我心血來潮走去望吓,見個女兒係咁哭,個晚仲發惡夢tim,我同老公話佢時,佢答﹕『唔喜歡可解僱我』, 我地同佢講妳合約未完,炒妳未必找到新僱主,佢好不屑咁同我地講:佢教會會全力支持佢留港,教會亦有辨法幫她成功找尋新僱主
,唔駛驚完唔完約。唔需要我地担心,講以上說話起碼有三次,今日1月6號决定送佢上路!

我早前在12月7曰睇過一個標題『點先知本地工人是否真的完約?』雖然我以後都唔會再請工人,但拜讀後,真令我增廣見聞。以下係佢嘅資料:

WEL?INCE XXXBANU)Passport no. R268&40
I.D.#W96&03&(0)
.

- Working visa (23/8/2008 to 23/8/2010)

- 佢話佢英文好, 大把僱主請喎
pan(pencil)
、蚊le(many)
stu(stupit)
,我未stu咇囉請著佢。

- 一言九頂,喜歡尋思sent短訊,清潔方面敷衍,有性格,唔叫唔做,叫都唔做。

- 每日當家中所有人出門後,9秒9上你張床大覺訓,醒後好奇心頗大,鍾意摷你任可無銷嘅柜筒(針孔cam度睇倒),
經常性精神分裂做錯唔認,按住個頭係咁笑,再唔係就Laughing姐上身,手指督督,跟住發誓,但第二曰就病,要睇醫生。

- 無安全意識忘記關門、窗,甚至煮食爐,都不能盡錄。

- 佢家鄉在印尼最督(KOE)機票好貴,佢教會在天后,有個家姐在港打工。

- 佢好有信心實揾到工,相信都係揾人辦僱主或作故事,話我無良,刻薄佢等等,我問心無愧,唔怕雷劈。
謝謝各位百忙中抽時間,細看本聞。

[size=small]Jesswm

民房

睛靈勳章

支持你決定抄佢

水晶宮

又一個極品...
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Thank you your details.

公爵府

好媽媽勳章

樓主記得keep起D video clips
萬一佢一個屈尾十去告你, 你都大把在手同佢玩
其實, 佢咁嘅表現, 比我就搏一搏, 唔補一個月代通知金, 由得佢上勞工署開file, 到時你show hand, 佢實聽輸到直一直!

家有幼兒的家庭, 真係要有可錄影的view cam, 緊要過尿片奶粉!!

大宅

樓主, 支持你! 記住係黑名單度加佢個名呀!

子爵府

首先 多謝各位支持, 今日移動佢時,我老公同我媽咪都在場,我老公再開埋個攝錄機,個公主開頭都好地地,後尾就不停打比佢家姐,又唔肯簽張薪金收據,要去agent度至簽,又話無袋裝佢啲嘢,要落街買,我老公唔肯比佢落街,話你唔即刻執嘢,我哋就call agent嚟同報警,後尾我媽咪落街買個任「紅白藍」比佢,佢話cheap唔肯用,最後用黑色垃圾袋,去到agent處再叫佢啲staff同佢驗身,費事話我打佢,希望佢快啲返家鄉,唔好遺禍人間。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jesswm 於 10-1-6 18:11 發表
「紅白藍」比佢,佢話cheap唔肯用,最後用黑色垃圾袋

「紅白藍」都嫌cheap? 佢真係有問題.....
買個LV luggage過佢好未?
你算好人囉, 唔比白色垃圾袋佢....

複式洋房

Congratulations. Poor me. My daughter is now 2-year-old. I must employ a maid. But I experienced 3 maid .1st one. She doesn't feed my baby. Feed her many snacks, cold water bathing. Put her upside down as punishment when she was crying . My daughter took medicine for over 4 months . I had employed her 5 months. The second one. 48 years old . She tells lies all the time . She could point at me to ask for holidays. She didn't wash the fish before steaming (together with the internal organs and the gill to feed my daughter). I taught her to use the iron . She went to bed (ignored me)so I needed to talk to the air and held the iron. She didn't use shampoo to wash my daughter because she didn't want to waste time to wash the bubbles. I suspected she has two eyes on her back. She didn't do any housework if she was angry. She took hot water bath in the morning (at least 30 minutes).She went to the market for over 1.5 hour every morning. Her room was smelly. She played with the finger when you talked to her. She is Like to say " I eat salt more than your rice, teach me ,save la....)
But why I could employ her for 7 months. Because I thought my daughter likes her. But after I kicked her out, my daughter never says anything. Finally , she sued me in court, thanks the camera , the judge 100% support me without giving her 1 month notice. I won. But now , my third maid, She was careless. My daughter nearly died in traffic accident because she didn't hold her hand beside the busy road. she hurt my daughter four fingers when she closed the door. She put her underwear and the washing cloth into the washng machine together with the baby clothes. I am considering to fire her, I am still thinking ........
Also , she asked me to send her back, but the next day, she ask me to borrow money ($50) only. I lent to her. She read my letter in front of me. My daughter doesn't want to hear her voice. She always ask her to shut up. I don't know why?
May be , She has a smelly mouth. really .really smelly, can smell within 60 CM far. But she is hard working at home.Do I need to change this maid?

子爵府

算啦!等佢安心上路,一路好走囉!多謝妳支持 呀!

原帖由 ellawyc 於 10-1-7 01:16 發表

「紅白藍」都嫌cheap? 佢真係有問題.....
買個LV luggage過佢好未?
你算好人囉, 唔比白色垃圾袋佢....

珍珠宮

原帖由 formulababy 於 10-1-7 03:02 發表
Congratulations. Poor me. My daughter is now 2-year-old. I must employ a maid. But I experienced 3 maid .1st one. She doesn't feed my baby. Feed her many snacks, cold water bathing. Put her upside dow ...

你嘅遭遇真慘!!!

點解唔換而家個工人? 你仲想再有意外?

你請工人照顧個女, 但個女都唔鐘意佢, 如果你個女唔肯俾工人拖, 好易有意外, 咁有咩意思?

複式洋房

[quote]原帖由 KiuShaBB 於 10-1-7
I have selected another one

子爵府

原帖由 formulababy 於 10-1-7 13:10 發表
[quote]原帖由 KiuShaBB 於 10-1-7
I have selected another one

妳揾過個工人啦!再唔係自己照顧個女得唔得?我好了解妳嘅心情,我都有個女,若要移動個衰嘢,記得早啲預備。十卜U

男爵府

原帖由 jesswm 於 10-1-7 13:52 發表

妳揾過個工人啦!再唔係自己照顧個女得唔得?我好了解妳嘅心情,我都有個女,若要移動個衰嘢,記得早啲預備。十卜U

唔好意思題外話,請問針孔攝錄機邊度有得買?how much?thank!

複式洋房

你真係好慘啊..請到咁既工人.. 我都有個囡囡...我咁簽咗一個BUN姐姐...希望相安無事啦...其實如果許可既話就係要自己睇住小朋友先安落... 真係好彩... 我係全職MAMI...就算個姐姐唔好... 小朋友既安全都起碼叫唔需要擔心... 如果唔係...
哎... 總之... "一樣米養百樣人"啦

原帖由 formulababy 於 10-1-7 03:02 發表
Congratulations. Poor me. My daughter is now 2-year-old. I must employ a maid. But I experienced 3 maid .1st one. She doesn't feed my baby. Feed her many snacks, cold water bathing. Put her upside dow ...
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2f.lilypie.com/TeQ9p8.png[/img][/link]
noborder

複式洋房

[quote]原帖由 wingwantze 於 10-1-7 15:19 發表

Aplu street in Shamshuipo, $300-$600 very interesting, Some is like bubble-gum ,Some is like tissue box

子爵府

在深水埗鴨寮街同黄金商場,我買咗至小七年,最舊款嗰隻,博番公司我自己部notebook,後尾我老板體量我嘅情况,我帶文件返屋企做,我老公就改用可睇戲嗰啲類以遊戲機嘅錄播機,放喺我女的玩具紙盒中,不同角度錄影,因有時我要去地鐵交文件比同事,屋企無人,check吓個亞姐喺度做乜?我唔多講喇!若有睇我篇文章,妳都知見倒乜啦?
原帖由 wingwantze 於 10-1-7 15:19 發表

唔好意思題外話,請問針孔攝錄機邊度有得買?how much?thank!

首頁

尾頁

跳至