嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

panasonic cooker

民房

回覆樓主

我係日本城買燉盅煲,聽人講,浸下d米,擺落雪貴一晚,之後煲,我試過,粥真係綿d

洋房

我用電燉煲,唔洗睇火,大概兩個鐘搞點!好綿!

禁止訪問

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

複式洋房

親子王國15週年勳章

早一晚放米入冰箱

伯爵府

回覆樓主:

我仔快18了,以前用三光牌真空杯,焗米去完公園回家煲一陣有得食

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

煲粥電飯煲

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

AC117 發表於 17-12-18 13:34
我仔快18了,以前用三光牌真空杯,焗米去完公園回家煲一陣有得食

複式洋房

你等佢大個D可以用一茶匙盬&油浸米半個鐘去煲會好怏綿綿,save time & money

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

Hi Miclint,

我有個潮州人煲粥嘅方法。 妳可以試下攞一舊飯,“duk"斕佢,放係一個中型嘅煲(即唔係烚隻蛋D煲),放大概一寸多D嘅水,猛火邊攪邊煮,有得D泡係夠升上嚟,適當時候隻手就離一離火,但keep住唔好俾佢癡疧,煲大約45 - 60 分鐘,米就會好綿,連粥水都係白唔透明嘅顏色。呢個時候妳就可以加入魚肉碎、豬肉碎、牛肉碎、南瓜puree、蕃薯puree等,好有營養架!而且唔難控制,新手媽媽都可以應付,只在穠稠之分。

大宅

yammiepang 發表於 05-5-10 16:54
To: JuneAo

健康院d姑娘話7個月之前一定要俾BB試下食豬肉,試下d質感,否則,第日食會吐晒出來呀!用d生粉 ...

我會俾瘦肉容bb食, so far見佢日日有屎, 無便秘, 請問點解一歲前唔應該食瘦肉?

民房

回覆樓主

如果加快時間,可以夜晚浸定d米,煲快好多(emoji)

洋房

回覆樓主

請問 rasonic 係邊隻煲? 想買一部放奶奶度

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆 Miclint 的帖子

洗佐米先,用油鹽醃一兩個鐘煲粥底比較綿⋯⋯

複式洋房

gmammama 發表於 05-3-29 00:22
yeah, pls tell i want to know too.中匙定西匙.thks..

Want to know too thanks !

洋房

Thanks for sharing~

複式洋房

Miclint 發表於 05-3-23 15:10
請問想煲出綿綿靚粥底,要用甚麼工具?電子瓦餐?定係真空煲?定係普通瓦煲仔?煲幾耐會成綿綿粥地?又煲幾 ...

唔知加奶煲得唔得?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至