嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...20

尾頁

複式洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

唔好意思.....

我系用湯匙 :wink:

大宅

JuneAo
我想問下, 我呀b快6個月, 保母話開始煲粥仔加肉片俾b食, 但佢話會先"葉"左d肉, 再用水沖一沖d調味料, 然後先加入粥, 咁得唔得架? 有調味料係粥度, 係咪無咁好架?

複式洋房

icoico

"葉"左d肉, 沖水再放粥, 其實對bb真系唔系咁好, 因為bb腎臟未完全發育好, 會做成負荷過重, 影響健康, 我初時只系間
唔中用d鹽"葉"

大宅

JuneAo
唔該晒你呀, 不過想問多個問題, 你間唔中落鹽, 係咪好少份量架咋?

洋房

JuneAo 和 各位 BK Mama,

我跟著你們教的方法,煲出綿綿粥仔,謝謝。但我個 BB 唔肯食,我已經試過好多唔同組合,並都好比心機,但佢一發現係粥仔就唔肯張口,但係如果係糊仔就張大個口等你喂,到底點算好?不過我見佢吞粥仔時好似係有 D 困難,唔知係唔係未識食呢?但係佢已經 8 個月,並已經食在有兩個月糊仔囉,點解仲未識吞粥仔呀?請問點好呢?

Miclint (Oscar Mama)

複式洋房

icoico

系呀, 不過我會"葉"一晚 :wink:

複式洋房

Miclint,

請放心, 我bb初時都系咁, 因為佢未適應, 我bb都要成10個月才肯正正式式食粥仔, 不過我都有一直隔日煲比佢食,所以開頭一定要煲得稀d, 唔食粥入面d米, 可以食d米水, 慢慢再加d粥入面d米比佢食, 等佢慢慢去適應, 佢就會開始食, and
糊仔一樣咁有益.

p.s 希望可以幫到您啦 :wink:

男爵府

畀面勳章

唔知道你的粥煮成點 但係我試過一次D粥煮得未夠時間
BB食來好似要咬下先吞到的樣 O個次佢就不肯食了

一定要將D米煮到化哂先得

同埋 你有沒有試過將D粥煮得好綿好杰俾BB食?
我的BB就唔鐘意食稀粥(水多得滯) 但係杰D的粥就張大口等你餵...

大宅

JuneAo
咁煲出黎 d 粥會唔會好咸?

JuneAo 寫道:
icoico

系呀, 不過我會"葉"一晚 :wink:

複式洋房

我BB7個半月大,由6個月開始煲粥仔,初時用家裡食開的米,但BB食到尾都會變水,後來買了"櫻城牌"的珍珠米混合煲,煲出來D粥仔就好"綿"好滑,但我奶奶話隻"櫻城牌"珍珠米似日本米,會好難消化,叫我唔好比BB食,有無人可以比D意見我?

洋房

試過幾隻米,廣南果隻唔夠綿,一多左少少水就水汪汪。櫻城就容易煮得綿,我地用櫻城加糙米,都OK喎,D大大沒問題。

複式洋房

我煲粥仔俾囡囡食係用電子燉盅,燉2個鐘,燉粥仔之前會浸一浸啲米,與瘦肉一齊燉.
米就用金鳳米,屋企一直都係食呢隻米,都ok啦
我家有兩個小寶貝,願小寶貝健康快樂 only 2months & 4 days until Long's birthday

洋房

Cathy6710

我 BB 的情況就好似你講咁上下,D 粥好似要咬下先吞到的樣 O個次佢就不肯食了。我觀察過佢,真係咁喎!

咁請問你係用乜工具煲粥仔呢?

我用個永安買的岩煉養生碢,一個好似瓦煲咁 ge 煲仔,放在火爐上煲。

請指點。謝謝!

洋房

Hello Chanrita1214 ,

咁你有冇發現你個 BB 消化唔好呀?如果冇就 OK la。咁請問"櫻城牌"的珍珠米係邊到買呀?混合普通米比例份量多少?

男爵府

畀面勳章

HI Miclint (Oscar Mama)

我係用普通的不鏽鋼細鍋子(BB的私家鍋 )煲的
我通常都係夜晚等佢睡了之後煲
會先浸米(咁樣易爛D)
到煮好大概要8個字到一個鐘到 中間會加2-3次水
煮好後放入燜燒鍋內
聽朝再拿出來煮滾 並加入菜蓉先俾BB食

原本想買隻易潔"

洋房

Hello Cathy6710,

請問點解要夜晚煲定ge?乜野係 "燜燒鍋"?係唔係即係真空煲?謝謝你!

大宅

燉2個鐘就得架喇??
我係燉3個鐘架, 會唔會太過耐呀?
請指教 :-P
>>>>>????

大宅

見有d媽咪會加麥皮, 或者糙米煲粥, d 粥就會綿d, 如果bb第一次試食粥仔, 加唔加得呢d? 要幾時先可以咁樣煲? 因為我驚煲得唔夠綿, 第一次就嚇怕bb, 以後唔肯再試食
有無媽咪知道?

男爵府

畀面勳章

因為我的bb相當"漆"身 日頭佢一起身就冇辦法做野
所以唯有在晚上佢睡了以後煲定聽日中午食

"燜燒鍋"即係真空煲

複式洋房

唔會, 而且d粥會好好味 :wink:

首頁
12345...20

尾頁

跳至