跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問馬鞍山邊間補習社好

大宅

oscar媽,

你小朋友讀幾年級呀?有冇話主力要補邊科?
定係想搵功課班呢?

男爵府

回覆 2# EvaLam^^ 的文章

Hi Eva,

你係咪有好介紹?
PM我比呀!

Thank you

大宅

原帖由 Marcus-Mama 於 10-1-29 17:49 發表
Hi Eva,

你係咪有好介紹?
PM我比呀!

Thank you

Hi Marcus-Mama,

阿仔依家仲有冇補習呀?
我囡依家正係補數咋,你0岩唔0岩呀?佢d數好差呀,長期都係緊緊合格,0岩0岩補0左2個月數,今次考試又比佢囉到80幾分,所以都可以介紹下,另外係有兩間唔好既想提醒下人唔好去囉.

男爵府

原帖由 EvaLam^^ 於 10-1-30 03:41 發表

重未搵到呀!
試補都好多次啦,自己都覺得自己好煩.
你囡囡係邊間補數呀?
唔好果兩間都比個名我呀!
我而家考慮緊'雅濤居'果度d補習社,唔知好唔好呢?

阿仔依家仲有冇補習呀?
我囡依家正係補數咋,你0岩唔0岩呀?佢d數好差呀,長期都係緊緊合格,0岩0岩補0左2個月數,今次考試又比佢囉到80幾分,所以都可以介紹下,另外係有兩間唔好既想提醒下人唔好去囉 ...

子爵府

Eva,

oscar 讀一年級主力想補英文

**

原帖由 EvaLam^^ 於 10-1-27 01:59 發表
oscar媽,

你小朋友讀幾年級呀?有冇話主力要補邊科?
定係想搵功課班呢?

禁止訪問

大宅

oscar媽,

英文班上過Peterson麻麻地,我之前都係搵私人補,最近試緊係第一城既英文班,你會唔會覺得遠呢?但都未知好唔好,睇定D再報料比你啦~

Rebecca,

你係咩原因想小朋友上功課輔導班呢?

如果一星期上5日,每月大約$1200-$1500,每次1.5-2小時,我囡一年級時上過兩間,一間叫恩X,另一間係對面,叫學X,個間恩X,只係上0左幾日,每日返屋企都有野做漏,仲要教錯,有日預先提佢要默書但都可以唔記得,D導師一D責任心都冇,好鬼火滾,即刻就退學要佢退錢,另一間一樣激氣,一樣有做漏功課,唔識既功課係唔教,直接比答案,仲有一樣野係估唔到既,係D學生好曳,上堂又玩又講粗口,仲不停去廁所,所以趁阿囡未比人教壞前走人.本來要阿囡上係想佢攪掂晒功課番屋企,唔想因為教功課影響大家關係,最後錢就付出0左一樣要我跟足,要我勞氣,0甘我不如慳番d錢來補習好過,所以冇必要都唔好去,除非屋企真係冇人睇啦~

男爵府

Hi, Eva,我都想幫囝囝揾補習班,主要想操練數學同英文grammer, comprehension.請問你囡囡依家係邊樹補數?
原帖由 EvaLam^^ 於 10-1-30 03:41 發表

阿仔依家仲有冇補習呀?
我囡依家正係補數咋,你0岩唔0岩呀?佢d數好差呀,長期都係緊緊合格,0岩0岩補0左2個月數,今次考試又比佢囉到80幾分,所以都可以介紹下,另外係有兩間唔好既想提醒下人唔好去囉 ...

大宅

對於為小學小朋友選補習社我有少許心得分享:

我會選小型的補習社,老師兩三個,(老師自己可能係老細或當了同一補習社很久),會盡責好多和有’交帶’。最好老師年紀唔好太年軽,我會buy經驗多過學歴。
  我試過中或大型的補習社,老師多多,成日轉;老師年紀太年軽,説話用詞不得,教壊小朋友;學歴標榜高,經驗少,表達能力低,看小學生功課題目要看很久都要想想如何答。

口碑好重要,最好打聽多D(可以問下補習社附近的店舖)我覺得一些補習社只會定期收生會較好,(例如只在summer or second term)平日都貼上'full',這証明流失率低。不過都可以試下問下,有D見家長有誠意和有礼,
小朋友乖,都會優先。

樓主的問題之前有好多post過,可以找找看。

禁止訪問

大宅

原帖由 lamb2003 於 10-2-24 09:10 發表
Hi, Eva,我都想幫囝囝揾補習班,主要想操練數學同英文grammer, comprehension.請問你囡囡依家係邊樹補數?

馬中數研呀

大宅

Rebecca,

0甘當然都有好既補習社,不過係我遇唔到,真係要問下人,周圍打聽下,我知阿囡有個同學每日放學都會去補習社做功課,佢D成績都幾好,有機會幫你問下個家長呀~

禁止訪問

子爵府

我 add 左你喇

**

原帖由 RebeccaChan 於 10-2-25 15:23 發表

好呀!到時你比資料我.
你有冇facebook,你可add我
[email protected]
thank you!

禁止訪問

大宅

原帖由 RebeccaChan 於 10-2-25 15:23 發表

好呀!到時你比資料我.
你有冇facebook,你可add我
[email protected]
thank you!

我add 0左你啦~

大宅

Oscar媽,

我都add0左你啦~

大宅

Eva,
可否提供多些數研的資料,師資怎樣?邊位老師敎小學數好呢?小組多少人一班?會配合學校的課程嗎?有測驗同考試前預習嗎?唔好意思咁多問題,因為真想囝囝補好D數!!
原帖由 EvaLam^^ 於 10-2-25 00:09 發表

馬中數研呀

大宅

hinhinmami,

數研一組係3人一班,會夾唔同年級既學生,不過因為係獨立教學生,所以都冇所謂,每次返去要做晒佢比你既課堂功課先可以走,我囡通常都80-90分鐘,另外有功課返屋企每日做,佢d數通常都比學校教既深,但都緊貼學校課程,考試前都會特別操練考試範圍,教我囡個位導師都ok既,其他師資就唔清楚.
阿囡讀0左最大分別係以前做學校既數學功課都會有好多唔識要問我,依家已經唔聽見佢有唔識做,反而數研比個d佢會有唔識,不過我都唔會教佢,叫佢自己返去問導師,事實佢0地係有方法教得小朋友明d,我費時自己教錯啦~

首頁

尾頁

跳至