嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兩個月大bb女又傷風了,鼻仔充滿鼻水,很擔心...

我兩個月大bb女又傷風了,鼻仔充滿鼻水,又咳,很擔心...

請問吸鼻器有用嗎?什麼牌子好?

她年紀這麼少就病,日後身體會否很差? :-(

複式洋房

Re: 我兩個月大bb女又傷風了,鼻仔充滿鼻水,很擔心...

請mama help!!!

複式洋房

Re: 我兩個月大bb女又傷風了,鼻仔充滿鼻水,很擔心...

我個囡依家5個幾月大都已經病左2次...次次都係傷風..我諗小病唔會影響佢第時既健康既...大左d同佢食多d healthy d既食物同做多d運動咪得囉..
我就用pigeon 個隻吸鼻..因為見到所以買..不過..覺得唔係咁好用...如果d鼻涕好多先容易d吸出黎..

複式洋房

Hi Yauyc,

I found the 吸鼻器 that is very good and comfortable to BB. the name is "KOUYAMI nose cleaning sucker". Price is ~$45 or 48 brought from Jusco.
I used this when my bb was at 2 months. He knows to open his nose to let me suck his 鼻水. cos he feel comfortable after removing it.

Just try it, its very useful esp. bb can sleep well at night.

Hinviny

別墅

快o的去o弟呀,我仔仔剛七個月大才弟一次病,一星期前有流鼻水,流了兩三日我都係幫佢吸鼻水,因為不太多所以不為意,接著半夜發燒去仁安o弟,食了兩日藥都係反復低燒好番,特然今日一早燒到103度,我馬上去看一個比較有名的醫生才知道仔仔係由於流鼻水少少的感冒而導至流入耳仔,所以有一邊耳發炎,才反反復復不好。
另外仁安根本就無檢查耳,加上比的藥的份量係不足夠我仔仔體重的,仁安要我食1.5ml,但其實食一茶匙(成6ml都有)。

洋房

如果我bb有鼻水, 我會用咀吸出來, 雖然好似核突同唔衛生, 但呢個方法直接又有效, 你想想, 以前我地媽媽都係咁對我地, 好方法總有值得保留。仲有, bb傷風可能係冷親, 又可能係熱親, 所以要留心bb會否穿太少或太多, 跟大人一樣已ok.

複式洋房

我bb沒有發燒,但好像鼻水倒流致咳,特別是睡醒時咳得最厲害,很辛苦!!!但又幫不上忙!!!!! :-( :-( :-(

子爵府

yauyc,

你個bb咁細都不宜食藥. 我bb個半月時都試過有少少咳同鼻水, 我就會即刻俾佢食保嬰丹, 好有效. 我試過好多隻牌子, 發覺保和堂出果隻幾好, 每次只要落半樽溝落D奶度俾bb飲, 兩次就會好返. 你可以試下.

祝你bb早日好返.

公爵府

好明白你既心情,因為我個女2個月都比哥野病左,重咳得好西利,好驚佢日後身體會很差,不過好番之後又冇事喎,依家又咪肥肥白白.吾駛擔心既,小朋友好快好既,祝佢早日康復!!

洋房

can u pm to me what is the doctor's name?my baby get cold and i want to bring him to see the doctor.

首頁

尾頁

跳至