跳至

首頁

尾頁

大宅

請問張祝珊幼稚園教學程度是怎樣呢?通常派邊間小學? 這間學校在黃大仙區聽聞幾好? 有什麼好呢? 我今日去過,但我覺得學校內的環境一般,唔太像幼稚園. 你們點睇呢?

大宅

原帖由 QueenieYan 於 10-1-23 22:37 發表
請問張祝珊幼稚園教學程度是怎樣呢?通常派邊間小學? 這間學校在黃大仙區聽聞幾好? 有什麼好呢? 我今日去過,但我覺得學校內的環境一般,唔太像幼稚園. 你們點睇呢? ...

你好,我囡囡在張祝珊畢業,張祝珊真是一間好好的學校,校長老師都好.他是一所幼兒園,全日制的,上課時間及延展服務,對於我地這些在職家長真是一流.教學程度屬中等,我囡囡上小一很ok.我最欣賞他的閱讀計劃,每week借一本圖書及做閱讀報告,每1-2wk朗讀一本中/英文圖書(一年在家中朗讀70次,在學校50次),能鼓勵孩子閱讀.英文用longman故事系列,利用重復性句子,小朋友較易學英文.

通常派邊間小學?張祝珊幼兒園同其他就近的小學沒有聯繫,所以同入那一間小學沒有什麼關係. 若要有聯繫,你可能要考慮直資or私小.

大宅

原帖由 connielam 於 10-1-25 13:47 發表

你好,我囡囡在張祝珊畢業,張祝珊真是一間好好的學校,校長老師都好.他是一所幼兒園,全日制的,上課時間及延展服務,對於我地這些在職家長真是一流.教學程度屬中等,我囡囡上小一很ok.我最欣賞他的閱讀計劃,每week借一 ...

Hi Connie,

謝謝你回覆. 請問有什麼課外活動可參與呢?例如:珠心算.
Thanks!

大宅

原帖由 QueenieYan 於 10-1-25 17:11 發表

Hi Connie,

謝謝你回覆. 請問有什麼課外活動可參與呢?例如:珠心算.
Thanks!

1.英語興趣班,1WK1堂,要收費,約$70一堂,去年在WEEKDAY開班,時間約4:30-5:30pm
2.創意晝班,好像只是給k2-k3,請視藝老師教,要收費,約$70一堂,去年在WEEKDAY開班,時間約4:30-5:30pm
3. 水墨畫班,1WK1堂,不知要否收費.去年在sat延展時間上,約一小時.

如果你有興趣報珠心算,黃大仙聖十架有開,你可致電查詢及留名,夠人就會開班了.

大宅

原帖由 connielam 於 10-1-29 14:02 發表

1.英語興趣班,1WK1堂,要收費,約$70一堂,去年在WEEKDAY開班,時間約4:30-5:30pm
2.創意晝班,好像只是給k2-k3,請視藝老師教,要收費,約$70一堂,去年在WEEKDAY開班,時間約4:30-5:30pm
3. 水墨畫班,1WK1堂,不知要否收費. ...

Hi Connie,

Thank you so much.

別墅

佢地個畫班係k1-k3都有既, 我個小朋友好鐘意個老師教, 宜家佢畢左業, 都有去搵番個位老師學, 因為佢出面係有間畫室既~上個星期佢仲帶我小朋友出去比賽~!!!我地都不知玩得幾開心~!

複式洋房

興趣班是否抽籤? 還是報了便可參加?
還有,請問知唔知學校幾時開始會有默書, 功課量是否足夠?
[img][/img]

大宅

原帖由 Dorothy_bb 於 10-1-30 13:22 發表
佢地個畫班係k1-k3都有既, 我個小朋友好鐘意個老師教, 宜家佢畢左業, 都有去搵番個位老師學, 因為佢出面係有間畫室既~上個星期佢仲帶我小朋友出去比賽~!!!我地都不知玩得幾開心~! ...

e?我都係呀!我地都有去參加比賽!你是指葉老師?我囡囡跟她學了2年?我本來都打算跟她學,但她的晝室對我來說實在太遠了.你小朋友剛小一?若是,我地小朋友應該是同學仔?

大宅

原帖由 pig!! 於 10-2-1 12:54 發表
興趣班是否抽籤? 還是報了便可參加?
還有,請問知唔知學校幾時開始會有默書, 功課量是否足夠?

如果太多人報會抽籤.k3功課每2-3樣,沒有默書,只是以"智力挑戰站",在家中做.

首頁

尾頁

跳至