嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我初生bb缺乏G6PD,我係個新手媽媽,我好擔心呀!上網睇資料又好空泛 ,請問有冇G6PD媽媽分享吓經驗,
例如日常有乜 嘢唔食得, 唔查得,唔聞得. 好似話菊花茶都唔飲得,咁熱氣點算?

大宅

一定要 keep 住醫院派給你的g6pd咭, 裏面寫了大部份不能接觸的東西. 影印定幾份,將來交給學校存檔. 旅行時都keep 住一份影印本以防萬一.
其實他們同普通人一樣,不過最好唔好亂睇中醫或亂給成藥他們吃.蠶豆,金銀花,臭丸等一定不能接觸. (王國媽媽會有一個特別是g6pd的group, 好詳細列了可以或不可以用的物品).
我個仔今年3.5years old, 有時好熱氣,我會煲 "羅漢果"水給他飲,都ok. 只需要一個羅漢果 (洗乾淨,整碎)煲一大煲水,一兩個鐘後, 便可以當茶飲.
其他甚麼涼茶,可免則免,因為不知道裏面有甚麼成份.
如果bb仲細,飲奶就夠.唔可亂咁俾其他東面他吃或飲.千萬不要給他吃甚麼珍珠末保嬰丹.bb約一個多月,面上或身上會出好多油脂粒,這是正常的現象,過多一兩星期就會自然退,不用擔心(好多人會叫你同佢用金銀花沖涼,緊記不要這樣做,因為他可能會飲到或經皮膚吸收.)

侯爵府

粉絲, 同擔擔麵都唔食得, 有機會/多數用蠶豆做

其實全球有一億人有呢個病, 只要小心d就ok, 唔好太擔心影響左小朋友o既自我形象, 以為低人一等...ok?

複式洋房

其實都唔駛太緊張,祗要唔好俾佢接觸到所列o既物品,就會無事。

我 BB 都十一個月有多啦,so far so good!

複式洋房

支氣管炎

我的寶寶五個多月大了...是g6pd患者...月頭開始咳嗽...睇過醫生說支氣管炎...呼吸有時比較喘...而且多痰.....吃藥打針都好幾天了...還沒好點....間中又發燒....想給他吃猴棗未/散....但又怕引起g6pg...眼見bb

打針都打得怕了.....現在都心煩了...不知怎樣最好?

[email protected]

複式洋房

I have a friend, she has the same case. I will ask her the information.

首頁

尾頁

跳至