美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

新年會去落雪的地方,我和呀仔的皮膚都很乾,馬油好用嗎?我打算用馬油搽手、面及口唇。

子爵府

非常好用

別墅

我反而覺得virgin coconut oil 仲好用過馬油, 我係citysuper 買左瓶trial size 既virgin coconut oil $25, 好香好好用, 我都係用黎搽面及口唇, 佢仲話可以食tim....bb都可以用.

大宅

原帖由 ISho 於 10-1-27 10:53 發表
我反而覺得virgin coconut oil 仲好用過馬油, 我係citysuper 買左瓶trial size 既virgin coconut oil $25, 好香好好用, 我都係用黎搽面及口唇, 佢仲話可以食tim....bb都可以用. ...

係邊到買呀?

別墅

回覆 4# pigbbpig 的文章

馬油好貴,如果有平嘅取代品,真是最好不過。

大宅

係囉, 好似幾貴咁, 我有個朋友去日本旅行, 諗住叫佢幫我買盒, 請問如果日本買兌番港幣大約幾錢左右呢??

子爵府

我個女 face bao 拆到紅卜卜,
搽左馬油約10 分鐘後,
即刻消左紅,
之後佢當馬油係寶,
summer 哂完佢都拎黎搽

佢搽小小就夠,
一樽可以用好耐,
除非你用佢搽埋腳

禁止訪問

大宅

請問邊到可以買到,同埋價錢有約?

大宅

日本出左好耐, 有洗頭水, 護髮素, 冲涼液, handcream添, 真係好潤, 上次係日本買左樽馬油, 用黎查瘀傷, 蚊叮, 發炎都掂, 勁呀

別墅

== 馬油(horse oil),是採取馬的脂肪所製成的油。源自於中國古代應用於中醫藥方中,在中國的古籍"本草綱目"及"黃帝內經"中就記載馬油(馬脂,馬膏)的作用。
而在日本早年馬油流傳為一般民間的燒燙傷藥直到西元1952年日本藥師堂公司創始人直江昶先生開始深入研究及製造馬油,其長年製造優良品質的實績,使得"馬油"在西元1985年的秋天成為日本厚生省認可的"皮膚保護的健康油"

==馬油(horse oil)
的特質是由於它的成份,據研究分析,馬脂肪與其他牛、羊、豬等動物脂肪相比有熔點低、碘值高、油酸甘油脂、亞油酸甘油脂、維生素A、維生素E含量高的特點。馬油的高度不飽和脂肪酸含有率高達60% - 65%,最高時可達80%,而其中有15%-20%是亞油酸及亞麻油酸通常一些深海魚類脂肪含有許多不飽和脂肪酸,但含量仍不及馬油
馬油(horse oil)含有豐富不飽和脂肪酸,其中的亞油酸及亞麻酸,也稱為維生素F可供給皮膚營養 維持皮膚健康 並可調節皮膚生理機能幫助維持皮膚自然治癒機能 促進新陳代謝 減少肌肉疲勞感
另外近年來,被發現馬脂中的維生素E含量最高可達99.6/kg。高質量的精製馬脂可廣泛應用於食品、洗滌化妝品、醫藥保健品等行業。
在中國及日本,"馬油"已被確實有很大的保健醫療價值

==由於含有豐富的高度不飽和脂肪酸,及維他命E,使得馬油可以滲入極微小的間隙中(強大的滲透性),使用在人體的皮膚上可將毛孔間隙中的空氣趕出而滲透至皮下組織,在養份被吸收的同時,不但不會阻礙皮膚呼吸,而且能使皮膚健康
馬油的第一個效能:維持皮膚及毛髮的健康,促進皮膚自癒力
馬油的第二個效能:補給皮膚養份,促進新陳代謝,減少肌肉疲勞感

天然的馬油其特殊的藥理作用可應用的範圍廣泛,除了本身可為烹飪料理用(如豬油,花生油,橄欖油..一般)事實上,馬油已被應用於食品、洗滌化妝品、醫藥保健品方面;在人的皮膚及頭髮的保養方面,馬油不含防腐劑,無刺激性,其天然成份即使是小寶寶也適用

別墅

CitySuper!!

原帖由 pigbbpig 於 10-1-27 12:17 發表

係邊到買呀?

別墅

Rarely available in retail shops in Hong Kong. Really not so popular here.

Just search "horse oil" on the net. It is available in many e-shopping web sites selling Japanese products.

Around HK$130 to HK$200 for 80 grams.

大宅

原帖由 ISho 於 10-1-27 10:53 發表
我反而覺得virgin coconut oil 仲好用過馬油, 我係citysuper 買左瓶trial size 既virgin coconut oil $25, 好香好好用, 我都係用黎搽面及口唇, 佢仲話可以食tim....bb都可以用. ...

請問會唔會好油呀?我有好多粉刺,唔知得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至