想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

cutecutetown 發表於 18-6-14 14:59
Hello jumpjumpfu,

問得好,我也想説明一下何謂成功率(success rate).
好多謝你詳細的解說。
我原本打算在香港做, 因見BK好多JM分享係台灣成功率高, 所以諗住去台灣做

我今年33, 備孕3年未曾成功, 雙方檢查身體正常。請問您建議我香港/台灣做?

謝謝你

男爵府

jumpjumpfu 發表於 18-6-14 15:07
好多謝你詳細的解說。
我原本打算在香港做, 因見BK好多JM分享係台灣成功率高, 所以諗住去台灣做

Dear jumpjumpfu,

你問我這個香港從業員,我一定叫你留港消費啦。

其實你還年輕,若沒有奇難雜症,機會本來就已不差,快點行動吧!

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-14 15:16
Dear jumpjumpfu,

你問我這個香港從業員,我一定叫你留港消費啦。

有咩原因 做左7次ivf 都失敗呢 如果醫生話係精子問題 關唔關精子斷裂而引致失敗

男爵府

dettol75 發表於 18-6-15 09:16

有咩原因 做左7次ivf 都失敗呢 如果醫生話係精子問題 關唔 ...

Hi dettol75,

醫生說是精子問題,精子數量、活動力、型態都很差嗎?
太太年齡怎樣?7次ivf即抽了7次卵子?有放胎嗎?

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-14 14:19
Hello小青子,

這個胚胎已破殼而出,下一部就要着床了,加上可以看到細胞數量足夠,排序很細緻、齊整,所 ...

今年38,第一次IVF,已做了PGS.
請問以這個embryo status ,估計可時會著床?是Day2 還是Day5? 呢2日好神經質!謝謝你!

男爵府

小青子 發表於 18-6-15 13:39
今年38,第一次IVF,已做了PGS.
請問以這個embryo status ,估計可時會著床?是Day2 還是Day5? 呢2日好神經 ...

Dear小青子,
你的放胎日是胚胎第五日(day5),胚胎著床日由第五至第八日也可。
順便一提,著床與否未必會有什麼感覺,所以無須自己嚇自己。

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-15 13:56

Dear小青子,

明白!真的謝謝你!

別墅

小青子 發表於 18-6-15 14:14
明白!真的謝謝你!

Hi Cutecutetown,

I'm so sorry. It is me again.
It is very embarrassing but I'm seriously freakin out . I just woke up having a orgasm from a dream. I tried stopping it while waking up but hmmmm I can’t. Does big O affect implementation?
I wish can get your professional advices! Thanks again.

複式洋房

回覆樓主:

hello cutecutetown

首先衷心多謝你係度解答大家咁多疑難!

今個cycle day 2至6 打gonal f , 覆診有弓粒大過14mm, 其他大概10mm. 轉打menopur 加抑卵(排)針兩日。

醫生話有機會一粒獨大,其他唔再長大,如果係咁,呢個cycle 要終止。我想問這個情況常見嗎?

如果下cycle再開針,相同情況機會大嗎?

謝謝你!

男爵府

flyingfree 發表於 18-6-19 20:22
hello cutecutetown

首先衷心多謝你係度解答大家咁多疑難!

Hello flyingfree,

你指有「幾」粒大過14mm?其他10mm的又有幾多?

我好少見10mm那些會唔再長大,不過就未必追倒14mm那些,所以醫生會一併看超聲波卵泡大小和賀爾蒙指數才決定。卵泡大小差異常有,但距離太大而終止cycle的不是很多,若真的下次再開針,醫生會微調,可能先用藥物去控制一下基礎卵泡才開針,那它們可以比較同步成長。

複式洋房

cutecutetown 發表於 18-6-20 21:35
Hello flyingfree,

你指有「幾」粒大過14mm?其他10mm的又有幾多?

Thank you cutecutetown :)

有一粒14mm, 4-5粒10mm, 其餘兩粒細過10mm.

希望如你所說 唔洗白白捱左d針...

別墅

回覆樓主

Hello cutecutetown

我老公精子數量極少,morphology 同 motility 都係0%。我身體狀況一切正常。
我昨天剛剛取完卵。取左25粒。今朝姑娘報告話精子質素太差,只得2粒受精。另外8粒有機受精,再另外7粒有小小反應。
我唔知道「有機」同「有反應」即係點解。我諗個幾粒應無希望嗎⋯⋯?
我現在很傷心同擔心。谷左咁多抽左咁多卵已經好辛苦。好怕個2粒受左精既都未能成功分裂的話我便要重頭來過。我覺得我前景並不樂觀。
之前醫生有建議過直接由我老公睪丸取精。但老公唔想開刀所以無做。從睪丸取精可以提高受精率嗎?

大宅

cutecutetown 發表於 18-5-24 12:57
Dear littleangel09,

一般實驗室都不會在Day5就把一切畫上句號,D5不長至囊胚的就讓他長到D6,現在有很少 ...

dear cutecutetown

你好,我也有疑問
我day 5是有5個胚胎,但當時實驗室話未有grading,要求我睇多日,雖不知到day 6時只剩下2個,在下午時1個3BC,另一個只有2c.c.. ,實驗室不肯幫我把2CC的雪起,又等了1日才有3CC.
我想問這2個會否很弱,我應該2個一齊放嗎?

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-6-22 09:45
Hello cutecutetown

我老公精子數量極少,morphology 同 motility 都係0%。我身體狀況一切正常。

Hello Gracelau1339,

一來有25粒蛋未必每粒都成熟(即可用作受精用)。估計八成成熟的話,就大概有20粒做了icsi.

「有機」同「有反應」唔係太清楚是什麼,估計是看到有second polar body extrusion但又不見受精的兩個核心。有時精子差受精會較慢,要過多幾小時甚至大半天才能看到受精。但要有心理準備,這些卵子就算是受精了,生長一般都比較差和慢。

你今年幾歲?從好的方向去想,如果今次不成功,你都有卵子去做下一次。其實先生絕對可以考慮從睪丸取精,從精子源頭取出的是比較完整的精子,result幾乎一定好過現在的情況。

男爵府

kenkiki 發表於 18-6-22 10:06
dear cutecutetown

你好,我也有疑問

Hello kenkiki,

又是台灣ivf?
我覺得你可以兩個都一齊放。

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-22 11:46
Hello Gracelau1339,

一來有25粒蛋未必每粒都成熟(即可用作受精用)。估計八成成熟的話,就大概有20粒做 ...

謝謝你的解答。我都預左個啲「有機」「有反應」係唔得了。精子質素咁差都預埋個2 粒受精卵都未必可成功生長。所以想睇下下次再開針時係唔係堅持要老公做睪丸手術。
我快35歲了。希望有小朋友之日唔會太遠....

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-6-22 11:54
謝謝你的解答。我都預左個啲「有機」「有反應」係唔得了。精子質素咁差都預埋個2 粒受精卵都未必可成功生 ...

Dear Gracelau1339,

真的機會不差。先生在排出的精液有精子(但很少和很差),即源頭一定有,所以手術可以很快很簡單。有些泌尿科更可以半麻醉、即日出院,大約跟抽卵子差不多。不過很多泌尿科醫生、又或先生,會prefer 全身麻醉,可以理解的。

都希望你今次成功,但有點心理準備和計劃就在各方面都可以預算得更好。加油啊(emoji)(emoji)

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-22 12:05
Dear Gracelau1339,

真的機會不差。先生在排出的精液有精子(但很少和很差),即源頭一定有,所以手術可 ...

謝謝你耐心解答呀☺️

大宅

cutecutetown 發表於 18-6-22 11:49
Hello kenkiki,

又是台灣ivf?

謝謝。。不是台灣。可以做pgs的地方。
唔知著床機會同再發育機會大嗎,現在放胎前我可以點樣增強自己身體,

大宅

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊