想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我想請問因為本人12月做完ivf抽卵,然之後排卵都正常,但係到咗五月,做完宮腔鏡 割息肉後, 發現本月唔識自行排卵 ,請問 會唔會打完ivf針之後會影響 ,自行排卵唔識 因為 我係 6號黎m 到今日仍然仲未check到排卵去醫院照咗幾次 卵泡都唔識長大.
thx u !

男爵府

kenkiki 發表於 18-6-22 12:16
謝謝。。不是台灣。可以做pgs的地方。
唔知著床機會同再發育機會大嗎,現在放胎前我可以點樣增強自己身體 ...

Dear kenkiki,

著床機會不算大,現在到放胎前都沒有什麼去增強自己身體而令改進著床率,但平常須要注意的,例如足夠休息、均衡飲食、適量運動總要有吧。

大宅

cutecutetown 發表於 18-6-22 16:29

Dear kenkiki,

謝謝

男爵府

Wongpoman 發表於 18-6-22 12:34
我想請問因為本人12月做完ivf抽卵,然之後排卵都正常,但係到咗五月,做完宮腔鏡 割息肉後, 發現本月唔識自行 ...

Dear Wongpoman,

但你12月至5月割息肉前是排卵正常的啊。若有關都應同息肉有關啦。割息肉前後有用賀爾蒙類藥物嗎?

讓醫生繼續跟進吧,他們亦可按情況幫你留意並安排放胚胎。

大宅

cutecutetown 發表於 18-6-22 20:47

但你12月至5月割息肉前是排卵正常的啊。若有關都應同息肉有關啦。割息肉前後有用賀爾蒙 ...

我割息肉之前有1日擴張子宮藥 做完之後醫生就冇給我任何藥物啦 但係本月照咗幾次卵泡都唔識長大 所以再次請教你

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-22 11:46
Hello Gracelau1339,

一來有25粒蛋未必每粒都成熟(即可用作受精用)。估計八成成熟的話,就大概有20粒做 ...

Hello cutecutetown. 唔好意思再想請教多小小。之前話「爭小小」個幾粒醫生話係 1pn。今日 day3 姑娘報告話個幾粒繼續有發展到5至8個cells。一個為grade 2,兩個grade 2-。之後會雪左佢地。想請問一下佢地能發展成 live birth 健康BB機會大嗎? 1pn 會有甚麼影響?謝謝你

男爵府

Wongpoman 發表於 18-6-22 23:40

我割息肉之前有1日擴張子宮藥 做完之後醫生就冇給我任何 ...

如果再沒進展(M又不來),醫生應該會再驗progesterone,並超聲波,給藥等來經,就可安排放雪胎。我估可能會用人工周期。

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-6-24 18:50
Hello cutecutetown. 唔好意思再想請教多小小。之前話「爭小小」個幾粒醫生話係 1pn。今日 day3 姑娘報告 ...

Dear Gracelau1339,

ICSI的1PN大部分都長不到囊胚的,而你這幾個更是「慢幾拍」,如果長不到囊胚就一定沒機會。不太清楚你的lab已在5-8cell 已雪還是囊胚才雪。就是長到囊胚,成孕機會都偏低。文獻亦很少記載,而在有限的文獻中,由ivf 1pn的都有成孕,但由icsi 1pn的只有放胎,因數目很少,未見有成孕。所以live birth就更難推斷。

還是與先生商量一下睪丸取精,如果你那兩個正常受精胚胎不成功的就move on下一個cycle,不要花時間在不是囊胚的1pn上。

別墅

cutecutetown 發表於 18-6-24 22:45
Dear Gracelau1339,

ICSI的1PN大部分都長不到囊胚的,而你這幾個更是「慢幾拍」,如果長不到囊胚就一定 ...

謝謝你。我還是寄望在兩粒正常胚胎啦,希望佢地都生生性性。先生都答應了我如果 touchwood 真係需要再試便會答應做睪丸取精手術。

複式洋房

cutecutetown 發表於 18-6-14 14:05
Hello HWppB,

乜個醫生嘅comment咁絕望嘅?政府醫院嗎?

係政府醫生講的,叫我借卵話ivf低過5%. 我想請教amh低如果香港有冇邊個醫生適合?如果臺灣又有冇邊個適合?希望有經驗的jm們可以pm我,我依嫁食緊Q10 & dhea, 和做運動希望努力幾個月卵子都可以好d.

男爵府

HWppB 發表於 18-6-25 12:02
係政府醫生講的,叫我借卵話ivf低過5%. 我想請教amh低如果香港有冇邊個醫生適合?如果臺灣又有冇邊個適合 ...

Dear HWppB,

如我先前所説:「雖然機會真係會俾同年齡又正常AMH 的人差,但只要你明白呢一點,試一兩次無妨吧。不過要快點做,不要浪費時間。」

我相信在香港你若找私家醫生/IVF centre,一定會讓你試試的。不過可能會配合看周期的基礎卵泡,太少基礎卵泡的周期不開症,到好的周期才做ivf. 以你的年齡未至於絕望,未找到合適醫生前可繼續食coQ10、做運動,不要給政府醫生打沉就是了,為你加油!!!

大宅

Dear cutecutetown
我做完ivf後bingo左,但今天7週去照心跳,只見到胎囊,冇心跳,醫生叫我有心理準備可能個胎停止生長,叫我下星期返去照,我想問,我的機會係咪不大了?還是可以再等?

男爵府

一粒星 發表於 18-7-5 23:05
Dear cutecutetown
我做完ivf後bingo左,但今天7週去照心跳,只見到胎囊,冇心跳,醫生叫我有心理準備可能 ...

Hello一粒星,
機會是較差了,但這星期須要繼續用藥的,待下星期再照並驗血。不要灰心,就是今次不成功,也可再試的,加油啊!

大宅

cutecutetown 發表於 18-7-6 08:41
Hello一粒星,
機會是較差了,但這星期須要繼續用藥的,待下星期再照並驗血。不要灰心,就是今次不成功, ...
醫生冇比藥,亦冇話要驗血!我想問為什麼著床後冇心跳?一般ivf bb幾週可有心跳?

男爵府

一粒星 發表於 18-7-6 08:47
醫生冇比藥,亦冇話要驗血!我想問為什麼著床後冇心跳?一般ivf bb幾週可有心跳? ...

Dear一粒星,
你是自然周期放雪胎吧?自然周期是不給黃體藥(progesterone)的。如果你這星期內有M來,照完超聲波可能不一定會驗血。
著床後冇心跳即胚胎停止了生長,這類早期流產並不罕見,當然ivf看起來好像多一點,因為大家都得來不易。在自然懷孕也頗常見,但在自然懷孕的人當中,很少會在6、7周(即少於兩個月)就知自己懷孕。
如果你是回ivf醫生的診所跟進,他們的超聲波機通常在6、7周已照到心跳。但我亦見過有朋友作小產時往急症室,當時她已8周,但居然照不到心跳,但最後BB還是好好的。

大宅

cutecutetown 發表於 18-7-6 09:10
Dear一粒星,
你是自然周期放雪胎吧?自然周期是不給黃體藥(progesterone)的。如果你這星期內有M來,照完 ...
謝謝解答

大宅

cutecutetown 發表於 10-2-12 11:02
Being in the ivf field for >10 years, I hope to help in a discussion format any of your questions or ...

Cutecutetown,

您好,有問題想請教你...
我27/6放了Day 5 胎,5/7 驗HCG有17.3 ,隔日7/7 再驗有18.1. 其間p4由100跌到60,醫生說胚胎生長比較慢,建議繼續懷孕用藥再觀察,隔日再驗HCG 及p4看看.
我想問若果HCG沒有翻倍但有少少增多,胚胎情況是否不樂觀?或有機會是宮外孕?
我好擔心..

男爵府

GoodLau 發表於 18-7-8 16:01

Cutecutetown,

Hello GoodLau,
情況並不樂觀,你要作好最壞打算了。

大宅

cutecutetown 發表於 18-7-8 23:31
Hello GoodLau,
情況並不樂觀,你要作好最壞打算了。

Hi Cutecutetown,

最壞的打算是有機會宮外孕嗎?

大宅

回覆樓主

Dear Cutecutetown

你好,我做過2次刮宮,之後內膜有黏連已經做左手術,但術後內膜都只有7-8mm (最厚只有8.6mm)已經有食hormone 藥. 如果做IVF是否都不會成功?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊