想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

cutecutetown 發表於 10-2-12 11:02
Being in the ivf field for >10 years, I hope to help in a discussion format any of your questions or ...

Cutecutetown 你好,

我今年33 了,做過2 次iui ,第一次成助左個最後化學了,第2 次iui 就失敗,所以今年做左ivf , 抽左28 粒卵,最後得14 個胚胎,全部day 5 or day 6 ,grading 都ok , 有AA, 最差BB.因為有粒息肉,所以抽卵後割左,現在等下一個cycle 放胎,有幾個問題,想問問你,謝謝你耐心回覆.

1) 因為上次化學左,我好擔心係因為染色體問題再次發生,我老公精子差,形態只有1 ,想問我應否做PGS, 因為我知都好貴,想問下我這情況需要做嗎?

2)你會建議我一次放兩粒day 5 嗎? 孖胎風險是否很高? 我希望提高懷孕率

3) 我想知我是否多囊,有醫生話輕微,有醫生話不是,我AMH 5.5ng/ml , LH/FSH 大概1.1 , 經期準,大約30 天,醫生說我這個年紀AMH 不應該甘高,點樣先可以確診多囊,我怕多囊影響了胚胎質素.

謝謝你回覆,祝身體健康,工作順利
JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-8-17 11:00
Hello jm141026,

整體來說你的result很好,14個囊胚是很多的。(平常若抽28卵,就以最樂觀看約有九成是成 ...

Cutecutetown
真係非常非常多謝你既回覆你俾左好多專業意見同信心我,
想問一問我現在是否唔洗理多囊問題先,專心放好胎再算?

另外醫生講過放兩個day 5 胎有機會其中一個/兩個再分裂,變成3-4 胞胎,我想問機會率係咪唔會太高? 一次放兩個day 5 又是否很大機會孖,謝謝你

祝你事事順心,天佑善心人,謝謝
JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-8-17 20:06
Dear jm141026,
多囊不多囊根本不影響你,可以不理它。大把胚胎等著你放啊!

謝謝你專業既分析同鼓勵,bingo 左一定向你報喜
祝身體健康,工作順利,繼續用你既專業去幫助我地哩d 迷惘既準媽媽

大宅

cutecutetown 發表於 10-2-12 11:02
Being in the ivf field for >10 years, I hope to help in a discussion format any of your questions or ...

Cutecutetowntown 你好
多謝你一直以來既付出和解答

我終於來到放雪胎既時候,想問一下自然週期放雪胎係咪一定要係「特定時間」,因為我怕撞左公眾假期/公司開會而要取消放胎.

以你經驗,人工週期還是自然週期比較易成功? 如果自然週期放Day 5 胎,是否在排卵日+ 5 days 放, 還是靠內膜厚度決定?內膜要幾厚先放得? 謝謝

祝身體健康,工作順利
Jm141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-5 08:25
Hello jm141026,

自然周期就是用平時月經周期、測檢出哪天排卵,在當天加5天就可以放囊胚。就是經期十分 ...

Cutecutetown :

謝謝你詳細解答,如果今次遲排卵,例如在day 17 才排,是否在 day 17+ 5= day 22 才值入? 還是一定要day 14 排才可以值入呢?
等了很久,很怕要取消週期無得放,謝謝解答

Jm141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-5 23:18

如果是自然周期,day17才排卵的話就是day22放胎。不會因為不是day 14排卵就一切取消的。

Cutecutetown:

明白哂了,謝謝耐心解答
祝工作順利,謝謝

大宅

Cutecutetown 你好:

就黎放胎,有些問題想請教你

我人工週期放胎,今日打左破卵針,一星期後放day 5 胎 ,今天內膜 10 mm , 請問內膜幾多先最適合放胎? 我這幾天需要食補充品加厚內膜嗎? 聽說太厚/太薄又不好的 , 我這幾天內膜否加快增厚?

謝謝你,祝事事順心,身體安康
Jm141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-18 21:19

之前覆過你類似的問題,可再看post #4061 & 4065。

謝謝你解答,祝你身體健康,工作順利

Jm141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-18 21:19

之前覆過你類似的問題,可再看post #4061 & 4065。

Cutecutetown 你好

終於都放左胎啦,多謝你之前既解答,想問一下,放胎係根據咩條件去揀值入邊個胎? 我有AA grade 的,但卻放左 AB grade 入去 ,係咪AA grade 的不會再放? 還是其他原因,謝謝你

祝身體健康
JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-27 22:01

翻看你以前post,有十幾個囊胚,由AA到BB也有,基本上隨意放那一個中獎機會都大。

Cutecutetown,

感謝你百忙中抽時間解答。
1)想了解 放second best 是否很普遍既做法,因為我有4 個AA grade 的,AB 也最多是排第5 (AB 也有4 個). 雖然說AB 也不錯,但感覺不是值入最好grading
2) 我既grading 全部是數字4 開頭,我知道這是生長速度,4 ok 嗎? 由數字可知是day 5 還是day 6 胎嗎?
3) day 5 是否較day 6 的好,一般day5/ day 6 值入後何時會著床?

真的不知道如何多謝你既解答和鼓勵,總知祝褔你生活如意,謝謝

JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-28 21:07
1)我做實驗室的,通常都會給病人最好的先用,除非有些不常見、不常規理由。這個應該是全 ...

謝謝解答,希望好快同你報喜,謝謝

Jm141026

cutecutetown    發表於 18-9-30 00:01

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-28 21:07
1)我做實驗室的,通常都會給病人最好的先用,除非有些不常見、不常規理由。這個應該是全 ...

今日驗左血,兩粒胚胎都沒有著床,醫生說一粒都不成功既機會率只係10 % . 加上我之前試過化學懷孕,佢建議我check 下免疫問題

1)我今日抽左血check ANA 同 Thrombophilia 2 , 想問這兩個item 是關於什麼,如指數不合格,有冇得醫?

2)醫生建議下個月唔好放胎住,等搞清楚問題先,我想問我這個情況(不著床/ 試過化學)還有什麼可以驗,我不想浪費時間,想加快進度,快要高䶖了.

每次看到你的回覆都充滿希望,但今天還是灰灰的.

希望你能再次解答我問題,指點下迷失既我,謝謝你

祝一切順心
JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-10-9 23:44
回覆 jm141026 的帖子

謝謝你啊,你既說話總令人感到希望,昐望下一次有好結果,我會記著放鬆心情

你會不會建議我做PGS ? 記得之前你話不需要,因為每次放胎都很貴,下次放下又不成功的話,時間我金錢都很消耗,當然我知道PGS 都不便宜,過了PGS 又不等於成功..... 我想知一般day 5/ day 6 胎的,能過PGS 有多少比率...我有6 個day 5, 6 個day 6 , day 6 的grading 比day 5 的好一些

麻煩你了,衷心多謝你付出的時間我心機,我想,能夠在這裡無條件付出甘多年,你一定明白我這一刻既爭扎,謝謝你

JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-10-10 20:31

你還有多少雪胎?在台灣還是香港做的?做這個咁多囊胚的周期時幾多歲?

我還有 10 個,一半day 5( 最好有4AB) , 一半 day 6(最好有4AA ) , 那時32 尾未夠33,我是在香港做的.

PGS 後大概會還剩多少,請指點我應該點知? 感激感激

JM141026

大宅

cutecutetown 發表於 18-10-12 17:31

如果說預測得到就不用做PGS啦>o<

Cutecutetown,

收到哂,一於唔好理甘多,放完再算!

多謝你啊,你總是帶給人希望的,祝你身體健康,事事順心

Jm141026

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊