想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

樓主你好!
我今年34歲,內膜得6-7mm。上年做第一次ivf 。11粒卵全部受精,Day3時全部Grade1,但繼續培植, 最後得 一粒day 5,三粒Day6。分三次放胎,全部化學懷孕。
今年再做第二次ivf, 有十粒卵成熟,但得六粒受精。
想問一下,點解第一次全部都化學懷孕?
而第二次icsi嘅成功率降低,有無原因?
Thanks!

別墅

Cutecutetown 你好!我今年34歲,剛剛做了第三次ivf。
抽了23粒卵,最後有20粒受精。
到day3嘅時候仍然有18個胚胎(grade1,grade2同grade2-都有)。
所以醫生建議培植到Day5。
但今日day 5,姑娘通知我,只有1個expanded blastocyst,(BB) 1 個 early blastocyst, 6個 morula. 醫生建議今日全部雪藏。
我想問, 唔將啲morula 培植多一日就雪藏,呢個做法常見嗎?
而morula 成功嘅機率係咪較blastocyst低?
整體嚟講,我個結果算唔算好差?

多謝你嘅解答!

別墅

回覆 cutecutetown 的帖子

Cutecutetown,多謝你的專業分析呀!
你估得無錯,我之前放過三次Day5/6胎,但最後全部都化學咗。
我都覺得培植多一日好啲,不過唔知點解醫生今次建議全部雪咗先。
不過點都好啦,真心感謝你的意見☺

別墅

Cutecutetown你好,
想問一下我仲有3個Day 5 嘅 morula, 醫生打算一次過放曬三個,但係佢話今次打算喺day4 放胎。我有啲擔心,乜唔係應該喺day5放胎嘅咩?多謝解答!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊