想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

KIMYEE2018 發表於 18-11-25 19:06
明白 謝謝你
不過我係放胎後+9日驗
驗唔到

Dear KIMYEE2018,
放胎後9日驗尿都冇若隱若現的線,應該是失敗了。要再繼續努力了。
要向前看,加油啊!

複式洋房

cutecutetown 發表於 18-11-25 20:39
Dear KIMYEE2018,
放胎後9日驗尿都冇若隱若現的線,應該是失敗了。要再繼續努力了。
要向前看,加油啊!

好的
感謝你

別墅

cutecutetown 發表於 18-11-25 15:17
Hello EyeEyeGirl,

情況就比一般33歲的差,但你早開始IVF, 如果AMH低而FSH正常,那並不是「世界末日」。 ...

多謝你專業細心嘅回覆,睇過你嘅回覆個人會定返啲。係㗎,一路打針個人好抗奮咁,情緒上上落落,好彩老公都有安慰下我。
昨天抽咗卵,成績比想像中好,我已經覺得係bonus了。雖然未知會有幾多成功成胎,我要以平常心面對。
再次多謝你的出現及解答~
各位jm 雖然條路好難行,但都要硬住頭皮勇敢繼續行~!加油!

cutecutetown    發表於 18-12-4 17:20

別墅

cutecutetown 發表於 18-11-25 15:23
Dear bewithyou00,
放兩個無妨,反正不是一就是二了,除非你一定不接受孖胎。
Go with your heart,太大掙 ...

好多謝你
呢個星期放胎了 祝自己同各位姊妹早日過版
cutecutetown 大大生活愉快

cutecutetown    發表於 18-12-4 17:20

男爵府

回覆樓主:

hi cutecutetown

我而家就快36歲,做咗一次ivf, 抽到11粒卵,全部授精,day 2 得返7粒 (grade 2x3, grade 3x1, grade 4x3), 最後培養咗3粒囊胚,原本諗住3個囊胚都唔錯呀,都好有期望

已經植入咗2次都失敗,後來問返醫生,先知我前2次囊胚級數只有2BB同2BC, 我有聽過有啲診所低過3級都會放棄唔會植入,但醫生又好門面地說其實去到囊胚都係質素好嘅

但嚟緊會植入嘅第3個,但級數只會比前2個更加 差,想問以你哋角度嚟講,2BB, 2BC 等級數嘅囊胚其實係咪真係好差好差,無咩機會?

男爵府

super_cat 發表於 18-12-4 08:38
hi cutecutetown

我而家就快36歲,做咗一次ivf, 抽到11粒卵,全部授精,day 2 得返7粒 (grade 2x3, grade ...

同埋想問吓囊胚級數, 第1/2 係早期未擴張嘅囊胚,3,4,5級等係擴張,完全擴張咁,咁想問吓,呢個會係一個孵化過程嗎? 即係而家係2級未完全擴張嘅,但再繼續培養會變3級,甚至4,5級咁的嗎?

男爵府

super_cat 發表於 18-12-4 08:48
同埋想問吓囊胚級數, 第1/2 係早期未擴張嘅囊胚,3,4,5級等係擴張,完全擴張咁,咁想問吓,呢個會係一個 ...

Dear super_cat,
如果是day5的2BB,2BC, 我都等day6才決定值不值得雪。我很少會雪Day6的2BB or lower.
囊胚的級數(1至6)基本是指它的澎漲程度,你的理解大義上是正確的。如果胚胎會在培養時/又或在子宮內,懂得繼續澎漲到4,5,6,6就是從透明帶孵化了出來,出來了又要着床到子宮內膜(emoji),才可以成孕。
說回去你的第3個囊胚,視乎是day5 or day6, day5可能尚有機會,day6就比較微了。但都給它一個機會吧,成功就最好,不成功就再來,千萬不要氣餒!

男爵府

cutecutetown 發表於 18-12-4 17:34
Dear super_cat,
如果是day5的2BB,2BC, 我都等day6才決定值不值得雪。我很少會雪Day6的2BB or lower.
囊胚 ...

多謝你嘅回覆

應該都係day 5 的,因為抽卵後第5日一朝早9點就已經打嚟話俾我知有2個成咗囊胚可以雪,1個仲觀察緊,我之後睇自己病歷簿時見佢紀錄我係有3個day 5 囊胚

大宅

cutecutetown 發表於 18-9-20 10:53
Hello bell18,
這也是不在香港做ivf的難處。現在回過頭看,固然看到在Day10,11可以再照、可能會較好,但是 ...

hi 楼主,
我又再嘗多次失敗!
年頭台灣抽了5粒,5粒不熟,ivm 後有一粒day 2 放,失敗了
上月去了深圳做,医生巳特別留意我卵子成熟問題,巳經夠大先安排破卵針
但都係抽8粒得7粒不熟,今次冇行ivm!
熟的一粒不能雪也不能放因不是優質胚胎, 被迫養day 5 但失敗了
医生說此情況的人很少,一年都冇几個,所以如ivm 要一個月前通知佢地先會訂藥水反來!
在香港是這樣嗎?ivm 不是如卵子抽出來不熟就應可ivm ?
医生建議我check 有冇卵子成熟障礙的基因, 已經報告沒有!

我一邊 輸卵管 塞了, amh 1.1每次只有五粒
基礎卵泡, fsh11, 先生 形態4%!
我仲可以點做? 你有咩意見给我?

男爵府

bell18 發表於 18-12-5 18:14

hi 楼主,

Dear bell18,

你似是先天原因卵子不成熟了,我不知道卵子成熟障礙已有確立了的基因,所以驗不到有並不出奇。

通常IVM亦不是像台灣的做。IVM的培養液是給沒有藥物或一兩天只有輕微藥物的情況下用,適用於卵巢多囊症病人。如果是一批從針藥刺激下仍不成熟的卵子,其實是沒有特別幫助的。

如果你人住香港,你可考慮在香港做,跑到台灣、深圳似乎對你的ivf並沒好處。在台灣第一次打了多少天賀爾蒙、在深圳的一次呢?

不過若是你這情形,持續都是卵子不成熟,可能成功機會都很微,或可考慮用捐卵。

子爵府

Dear cutecutetown,

我正做緊ivf, 今日開針後第6日照卵泡, 醫生話得2粒 1.3cm,建議放棄做ivf, 改做iui, 但我有1邊輸卵管塞, 同埋醫生話我啲指數同年齡, 即使下次再開針做, 卵泡數目都係差唔多, 得咁少
你有冇咩建議比我?

洋房

回覆樓主:

Dear Cutecutetown,

上星期抽卵後,入左急政室及出現中度OHSS, 醫生話放胎時都會有相似嘅情況。
打算3個月後放胎,會想放兩粒。請問有冇咩方法可以避免?

Thanks

男爵府

crubie 發表於 18-12-6 23:37

我正做緊ivf, 今日開針後第6日照卵泡, 醫生話得2粒 1.3cm,建議放棄做ivf, 改做iui, ...

Hello crubie,
那要視乎除了兩粒1.3cm外,有沒多少較小的卵泡隨後。如果醫生這麼提議,你應該有至少一粒在輸卵管正常的那邊。如果只有兩粒沒其他、而先生精子數量和活動量正常,轉做IUI未必不合理,始終是一個價錢與成功率相符的選擇。那省下的可放在下次ivf,通常第二次ivf,因有第一次經驗,醫生會在針藥上有調整,而卵巢有時亦會因之前藥物、或周期差異,或可有多幾個卵子。

男爵府

abcde12345678 發表於 18-12-7 07:57
Dear Cutecutetown,

上星期抽卵後,入左急政室及出現中度OHSS, 醫生話放胎時都會有相似嘅情況。

Hi abcde12345678,
應該有點誤解,放雪胎絕大部分不用剌激卵巢,所以哪來卵巢刺激過度症(OHSS)?!

民房

cutecutetown 發表於 18-9-26 13:57
有時不要太強求在一個ivf cycle又有放鮮胎又要有剩餘胚胎可冷凍,這是保險心理而已。
故然,這似乎是最好 ...

Hi Cutecutetown,

上一次IVF D3 胎又無著到床。。。灰爆。

近日我太太去左做: mthfr gen C677T (Heterozygous) 葉酸代謝 c677T 中左一項。

想請問呢樣會唔會影響到懷孕或備孕/著床等問題?

網上揾到資料話可以食水溶性葉酸,但每日吸收上限我揾唔到資料,請問你知道嗎?

謝謝

男爵府

jcsweet1126 發表於 18-12-19 02:36
Hi Cutecutetown,

上一次IVF D3 胎又無著到床。。。灰爆。

Dear jcsweet1126,

Heterozygous 應該唔影響任何事,尤其同時間mthfr gene 沒有其他問題。

從來沒有證據顯示葉酸多少會影響着床/不着床。

其實補充劑不宜食太多,平常飲食可以吸收,食補充品就只吃一般建議份量就可以了。而最近我有看過一篇報導是說刻意吸收過高葉酸反而對孕婦不好,不過那篇報導是說孕婦、不是準備懷孕的人。

上一次ivf是指放雪胎、還是新的一個要勁打針的ivf cycle? 第幾次做ivf?

民房

cutecutetown 發表於 18-12-19 20:51

Heterozygous 應該唔影響任何事,尤其同時間mthfr gene 沒有其他問題。

是第二次IVF

第一次兩粒D3 二級, 第二次兩粒D3 一粒一級一粒二級。

兩次都沒有著床,醫生說初步是卵子質素不太好。

第一次抽13粒,11粒受精,最後只存活兩粒D3

第二次改用微刺擊抽8粒,6粒受精,同樣最後只有兩粒D3.

大宅

cutecutetown 發表於 18-5-14 08:25
Dear wongb,

應該未至於須要把全部7粒解凍,雖然再冷凍是可行的,但一溶一雪再溶始終有風險,固勿論風險 ...

我其實之前做了兩次ivf抽卵,第一次有9粒day 3 grade 1 胚胎, 第二次有11粒day 3 grade 1 胚胎,現在已經差不多用哂所有胚胎了,得一個成功成為bb, 現剩餘2粒day 3的。我之前11月其實放了2粒day3(不是剩餘的那2粒),不過最近在7週停heartbeat. 請問我成功率咁低,其實以你的經驗我邊方面出了問題?可否給我suggestions? 謝謝!

大宅

Dear cutecutetown
如果Day 3 胚胎培養去唔到day 5既時候,係day 3選擇擺入去媽咪個肚,其實結果係唔係都一樣係失敗架?用自然法去淘汰啲胚胎好過擺入去媽咪個肚度試

男爵府

jcsweet1126 發表於 18-12-19 23:05
是第二次IVF

第一次兩粒D3 二級, 第二次兩粒D3 一粒一級一粒二級。

其實真是機會率問題,放兩次胎都未有着床,故然傷心,但只放過兩次,同樣的情況也常發生在其他人身上。

不要氣餒,應該依然有希望的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊