自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

有日阿囡放學阿吉跟咗佢幾條街...阿囡覺得同佢有緣...就收養咗佢...帶佢睇醫生body check...養咗兩個幾月...阿吉好有人性...自己識得去廁所...搞完d貓沙又識得抹手(隔離有塊布)...又識得到咁上下就叫醒阿囡返學...知道貓咪會四圍跳...於是裝晒窗紗...裝淨睡房一個小窗...點知就出事喇...阿吉前一日因為耳仔唔舒服睇過醫生...唔知佢係咪唔舒服要跳樓呢希望佢往生極樂淨土

Bye Bye阿吉

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

畀面勳章

跳左落街可能搵得返架,我姨姨隻貓都跳過,仲要姨姨睇到佢跳不過捉唔切,之後姨姨即刻望落去見到佢貓貓唔記得o係邊個位喇都,總次我記得救得到,因為而家隻貓貓都仲o係到~

男爵府

我兩隻cat都跳過樓, 好彩我唔係住得高, 冇事! 你找吓阿吉啦, 佢可能在roof呀平台等你救佢架!!! 咁凍.....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

街貓(即使係bb貓), 個心都好野, 成日想去玩....(離家出走)

試下落街搵下佢啦

男爵府

畀面勳章

已經睇得好緊...出入都關門...原因臨天先去厠所...虛掩咗房門...阿吉就跳咗落去...當時全家落街同平台揾...但揾唔倒...即刻出尋貓告示...希望有好心人揾倒...點知天光之後喺好遠ge羽毛球場執番佢...e+等寵物善終公司嚟接走佢火化

原帖由 我想生三個 於 10-2-12 14:12 發表
點解唔睇緊D,次次我開親房門都唔駛兩秒就關返,因爲全屋得房一個窗無裝窗紗...

男爵府

畀面勳章

死咗喇e+等緊寵物善終公司嚟接走佢火化

原帖由 moniqueee 於 10-2-12 14:13 發表
跳左落街可能搵得返架,我姨姨隻貓都跳過,仲要姨姨睇到佢跳不過捉唔切,之後姨姨即刻望落去見到佢貓貓唔記得o係邊個位喇都,總次我記得救得到,因為而家隻貓貓都仲o係到~ ...

男爵府

畀面勳章

28樓...仲要睡房位置...廚房都可能有d晾衫架乘托吓...年尾流流...本來好開心辦吓年貨...e+冇晒心機

原帖由 charlie_cheng 於 10-2-12 14:18 發表
我兩隻cat都跳過樓, 好彩我唔係住得高, 冇事! 你找吓阿吉啦, 佢可能在roof呀平台等你救佢架!!! 咁凍.....

子爵府

樓主快d 試下落樓找貓貓啦, 我隻貓貓(小吉)都試過跳樓, 好采係5/F唔係好高, 冇乜大外, 不過我都好內疚點解唔睇緊D, 令佢受驚. 攪到佢而家好細膽..
佢當時跳左樓我地都唔知, 到朝早起身發現唔見左佢, 我地見到窗口開左少少, 望落街,原來佢向地下, 冇乜傷其實可以如常走動, 但佢就原封不動"步"向果個位等我地去搵佢.

你地快D 去搵下佢啦. 你住邊區, 我地可以通知各愛貓人士有冇失貓待領.

原帖由 moniqueee 於 10-2-12 14:13 發表
跳左落街可能搵得返架,我姨姨隻貓都跳過,仲要姨姨睇到佢跳不過捉唔切,之後姨姨即刻望落去見到佢貓貓唔記得o係邊個位喇都,總次我記得救得到,因為而家隻貓貓都仲o係到~ ...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

畀面勳章

原帖由 monchan 於 10-2-12 02:28 PM 發表
死咗喇e+等緊寵物善終公司嚟接走佢火化

陰公...希望貓貓o係第2個世界會過得開心啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

貓唔係真係有九條命.....
年中好多貓由高處墮樓而死亡!
樓主你地唔好太難過了,
如果將來有機會再養貓,
真係一扇窗都要封好,
因為貓十分之好奇,
只要有雀飛過,佢地真係會跳出去架!

水晶宮

畀面勳章

節哀順變啦 .............

.....

原帖由 monchan 於 10-2-12 14:26 發表
已經睇得好緊...出入都關門...原因臨天先去厠所...虛掩咗房門...阿吉就跳咗落去...當時全家落街同平台揾...但揾唔倒...即刻出尋貓告示...希望有好心人揾倒...點知天光之後喺好遠ge羽毛球場執番佢...e+等寵物善終公司 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好唔開心啦..
佢會係彩虹橋好開心咁過落去嫁啦

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

畀面勳章

冇錯...真係百密一疏...我諗阿囡有排都唔會再養寵物

原帖由 麟媽媽 於 10-2-12 14:44 發表
貓唔係真係有九條命.....
年中好多貓由高處墮樓而死亡!
樓主你地唔好太難過了,
如果將來有機會再養貓,
真係一扇窗都要封好,
因為貓十分之好奇,
只要有雀飛過,佢地真係會跳出去架! ...

男爵府

畀面勳章

有心喇...佢已經歸天

原帖由 zozozo 於 10-2-12 14:34 發表
樓主快d 試下落樓找貓貓啦, 我隻貓貓(小吉)都試過跳樓, 好采係5/F唔係好高, 冇乜大外, 不過我都好內疚點解唔睇緊D, 令佢受驚. 攪到佢而家好細膽..
佢當時跳左樓我地都唔知, 到朝早起身發現唔見左佢, 我地見到窗口開 ...

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我好明白樓主既心情 , 因為以前我都試過

我仲讀緊中學果時 , 養咗隻貓bb, 佢好活潑, 成日周圍跳, 點知有一日亞媽幫佢沖完涼, 佢唔知做乜, 由露台個窗跌咗落樓 ( 我當時返緊學, 所以唔知詳細係點) , 我果時住22樓架
亞媽即刻落樓搵佢, 又俾佢搵到, 仲要好似無事咁, 但係到果晚佢就開始唔得, 我仲好記得果晚, 佢突然叫咗一聲 (好似叫我咁), 之後就走咗la

大宅

唔好咁傷心啦~~~
都就快過年啦~~~

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真慘痛...早兩日熱到嘔我都唔敢開窗,就係怕我貓貓跳樓!!

原帖由 monchan 於 10-2-12 14:06 發表
有日阿囡放學阿吉跟咗佢幾條街...阿囡覺得同佢有緣...就收養咗佢...帶佢睇醫生body check...養咗兩個幾月...阿吉好有人性...自己識得去廁所...搞完d貓沙又識得抹手(隔離有塊布)...又識得到咁上下就叫醒阿囡返學...知 ...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

首頁

尾頁

跳至