單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

想轉工,又驚搵唔到,又驚人工低好多,點做好呢??

繼續做落去,真係驚做到命都冇,因為實在太大壓力啦!做得好唔開心!

朋友見意我轉工,但我又驚人工太低,交唔起租,搵到個小朋友生活唔好,其實最驚係搵唔到野做.變成失業.

有人話錢係多多搵唔哂架,工作壓力少d ,個人都會開心d.記住:知足常樂也!!!!!!!!!!!!

大宅

你知隻賤佬幾賤啦!古寒人地,寬老自己,比個dd贍養費,都唔夠交租啦!咪又係我養哂個小朋友.想個小朋友生活得好d 都冇呀!

禁止發言

你唔好諗賤佬啦~

大宅

好媽媽勳章

你又怕失業, 只可以改變自己的心態, 放鬆心情, 盡快做到幾多得幾多..

分分鐘揾個另一份工,, 人工低左,, 壓力無減.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我份工唔係壓力大, 不過係唔開心, 我係公司可以全日唔講野架, 好似自閉咁, 俾人杯葛嘅心情真係好難受.
但咁又可以點? 我夠想唔做喇, 但有小朋友, 我唔食, 小朋友都要食. 我依家只望一日過得一日~~

侯爵府

環保接龍勳章

有邊個要返工..又無壓力....
我都想....我做服務人的行業仲慘....成日比D客用黎出氣

原帖由 happysmileha 於 10-3-9 16:41 發表
我份工唔係壓力大, 不過係唔開心, 我係公司可以全日唔講野架, 好似自閉咁, 俾人杯葛嘅心情真係好難受.
但咁又可以點? 我夠想唔做喇, 但有小朋友, 我唔食, 小朋友都要食. 我依家只望一日過得一日~~ ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

度度返工都有壓力,只係多定少,依家我都成日好驚比同事知我離左婚呀,因為佢地個個都係八婆是非精,周圍唱我都有知呀.呢樣是非係其次,最驚係壓力大到自己生病呀!我個度d 同事都係因為壓力而生婦科病呀!好慘呀!老世又成日睇住哂做野,又唔體恤民情.

轉過第二份,又要重新識認,又驚人工太低,我都知搵多d 錢對個小朋友生活都好d.

子爵府

我同你一樣, 我公司無同事, 老細知我離左婚, 更加唔想俾佢知道, 我已經係公司唔開心, 更加唔想俾佢地有話題講..試下睇下邊度可以放鬆自己喇, 搵過份又要重新適應, 又要搵咁上下嘅人工, 真係好難..

原帖由 cikao 於 10-3-10 22:16 發表
度度返工都有壓力,只係多定少,依家我都成日好驚比同事知我離左婚呀,因為佢地個個都係八婆是非精,周圍唱我都有知呀.呢樣是非係其次,最驚係壓力大到自己生病呀!我個度d 同事都係因為壓力而生婦科病呀!好慘呀!老世又成 ...

侯爵府

環保接龍勳章

我好在公司d同事對我好...
幫我好多....
原帖由 happysmileha 於 10-3-11 10:15 發表
我同你一樣, 我公司無同事, 老細知我離左婚, 更加唔想俾佢知道, 我已經係公司唔開心, 更加唔想俾佢地有話題講..試下睇下邊度可以放鬆自己喇, 搵過份又要重新適應, 又要搵咁上下嘅人工, 真係好難..

...

男爵府

原帖由 vane 於 10-3-11 12:59 發表
我好在公司d同事對我好...
幫我好多....

有同事對你好返工已經開心好多啦.
暑假.....咁就過咗一半啦.

侯爵府

環保接龍勳章

同事好....但工作又多,又煩....
仲有我D大假成日都就吾到放....仲有8日補假未計....

其他部門D同事好容易放幾日連住的假....我部門只可以攞一日.....老闆話無法.....只叫我地自己安排.....
...好回味10多年前...一次過可以放22日大假的回憶.... ...最可惜係...假吾可以換錢...如果可以就=出雙糧...mouth:
原帖由 維豬豬 於 10-3-11 20:10 發表

有同事對你好返工已經開心好多啦.

男爵府

原帖由 vane 於 10-3-11 20:25 發表
同事好....但工作又多,又煩....
仲有我D大假成日都就吾到放....仲有8日補假未計....

其他部門D同事好容易放幾日連住的假....我部門只可以攞一日.....老闆話無法.....只叫我地自己安排.....
...好回味10多年前...一 ...

慢慢咁孖住放囉,
我轉咗來呢間公司短短4個月即,
就已經欠咗我8日假啦,
都唔知幾時至放得晒呀.
暑假.....咁就過咗一半啦.

侯爵府

環保接龍勳章

為放假而煩惱.....真頭痛....
原帖由 維豬豬 於 10-3-11 20:58 發表

慢慢咁孖住放囉,
我轉咗來呢間公司短短4個月即,
就已經欠咗我8日假啦,
都唔知幾時至放得晒呀.

子爵府

真係羨慕你...為放假而煩惱 , 我只有無假而煩惱

原帖由 vane 於 10-3-11 22:12 發表
為放假而煩惱.....真頭痛....

侯爵府

環保接龍勳章

我D工作樣樣都係要即日做(有時限)...無得過夜....
所以為放假而煩惱....
仲要返星期六/日返工..補假....
其他部門D人...幾時放大假都得...真吾公平
...

原帖由 happysmileha 於 10-3-12 12:50 發表
真係羨慕你...為放假而煩惱 , 我只有無假而煩惱

別墅

無錢開飯..壓力重大,一把年紀...唯有死忍難忍...為五斗米而折腰,點都要顧住個細。好多老闆好q衰,知你單親而且又一把年紀,估你出面無人請,就為所欲為...。自問不是靚女一名,mm年過40,竟然俾人性騷擾,鹹豬手者當然不認,試問一聲"甘威"有認嗎?大家來評吓︰

1) 摸我下巴 (好似做戲咁..."調戲"我)
2) 成日叫我同佢一齊上大陸按腳
3) 又叫我同佢一齊出海釣魚 (不過係成大班人一齊過夜)
4) 又捉住我隻手,話一齊去食飯
5) 又"握"我條頸

我對佢以上嘅行為好x反感,很想少七佢。跟住好想問佢"你老婆,俾老闆咁攪法,你話得唔能得?"
我最後都好嬲咁話佢,佢當然唔認兼好嬲話我誤會佢,自此佢無再攪我...我樂得清靜。我覺得d馬甩佬好苦悶,諗住我哋d單親媽咪好易上....收皮啦....我不是我杯茶呀。

別墅

記住冇一世"同事", 唔係你走就我走, 唔須要咁計較.
出左公司門口, 我都唔想同你班8婆傾計.

我以前都係咁自己1個唔出聲左幾年.現在升了職, 班8婆先唔咁寸我. 冇壓力, 睇錢份上啦.

原帖由 happysmileha 於 10-3-11 10:15 發表

...
如果還有遺憾 又怎麼樣呢  
傷了痛了懂了 就能好了嗎  
曾經依靠彼此的肩膀  
如今各自在人海流浪  
逃不開 愛越深越互相傷害  
越深的依賴 越多的空白  
該怎麼去愛  
如果還有遺憾 是分手那天  
奔騰的眼淚 都停不下來  
若那一刻重來 我不哭  
讓他知道我可以很好.....

子爵府

知音人呀..
我都係為咗錢咋, 加上又近我屋企, 出去搵過無可能搵番我依家呢個人工, 仲可能要OT呢...
不過有時真係好辛苦, 公司有野分唔預你, 成班同事食飯唔叫你.. 就黎屈死...
我都係上BK黎過下日晨, 如果唔係都唔知幾時可以等到放工..

子爵府

邊有公平呢樣野架..你唔洗做野叻, 識得同老細so so, 有待遇就咩都係你先..我見唔少羅..

原帖由 vane 於 10-3-12 12:56 發表
我D工作樣樣都係要即日做(有時限)...無得過夜....
所以為放假而煩惱....
仲要返星期六/日返工..補假....
其他部門D人...幾時放大假都得...真吾公平
...

...

大宅

[quote]原帖由 mi_wong 於 10-3-12 13:58 發表
無錢開飯..壓力重大,一把年紀...唯有死忍難忍...為五斗米而折腰,點都要顧住個細。好多老闆好q衰,知你單親而且又一把年紀,估你出面無人請,就為所欲為...。自問不是靚女一名

以上我都有咁諗呀!所以我冇同同事講我離左婚.費事佢地製造話題,又扮關心.

轉工可能搵份差不多人工,性質差不多,搵問壓力冇咁大既公司.

轉行可能人工好低加要由頭學起,我驚我學唔到,因為我比較蠢加年紀大啦.三十幾啦......

所以好矛盾,搵到錢可能冇咁快樂加壓力大.

轉行或轉工,要重新適應,加可能要由頭學起,不過或者會輕鬆d(我係咁諗乍,未必架.)

冇錢加搵唔到工做,壓力仲大,

首頁

尾頁

跳至