自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

今早大約8:45左右, 當我途經丹拿道近雅園餅店 (即港運城後面) 時, 見到有一名明慧幼稚園既學童被的士門撞到! 當時有人落車而個小朋友就响行人路邊奔跑, 佢被撞到個頭仲"啪"一聲跌左落地, 當我扶起佢想問下佢有無受傷個陣, 佢已經甩開我隻手仲跑左去, 而工人姐姐就由後面追上黎拖實佢. 因當時我推住BB車又拎住好多野所以追唔到個小朋友同埋工人姐姐, 只記得個小朋友大約3歲, 唔係好高大皮膚白白既.

如果你係住响七姊妹道/丹拿道附近而你既小朋友又係讀明慧既, 希望你見到呢個POST啦! 同埋我都想講句唔好意思, 因為當時我實在無辦法幫到你既小朋友睇下有無受傷, 亦希望你既小朋友無事啦.

水晶宮

upup
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Flo0602 於 10-3-15 09:57 發表
今早大約8:45左右, 當我途經丹拿道近雅園餅店 (即港運城後面) 時, 見到有一名明慧幼稚園既學童被的士門撞到! 當時有人落車而個小朋友就响行人路邊奔跑, 佢被撞到個頭仲"啪"一聲跌左落地, 當我扶起佢想問下佢有無受 ...

下?!! 嚇死!!
個細路仲繼續跑左去?!!!
希望佢媽咪睇到呢段post,或個姐姐返屋企話比佢mami daddy知呢件事!!

大宅

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

其實我之後路經明慧幼稚園時想將件事話俾校長知ga, 但問題係我又唔知個小朋友讀邊班, 又唔記得個工人姐姐乜野樣, 連個小朋友既樣都好模糊, 點講呢? 唯有上BK開POST希望個位媽媽會睇到啦! 仲有, 唔好怪哂個工人, 因為我見個小朋友跑得好快又亂咁走, 個工人都追佢唔住, 唉~

到家陣我個心都好唔安樂, 希望個小朋友無事啦~

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我細個時都試過, 比車撞到彈回行人路, 但當時同一個auntie 出街, 佢即刻叫我走, (我估係怕我mami 鬧佢), 好彩果次冇事 ja (太神奇, 咁都冇事, 仲跑得), 如果唔係, 走左先腦出血就c 左嘞。

我估個工人一定唔會同主人講, 怕比人丙。希望個小朋友冇事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Flo0602 於 10-3-15 10:16 發表
其實我之後路經明慧幼稚園時想將件事話俾校長知ga, 但問題係我又唔知個小朋友讀邊班, 又唔記得個工人姐姐乜野樣, 連個小朋友既樣都好模糊, 點講呢? 唯有上BK開POST希望個位媽媽會睇到啦! 仲有, 唔好怪哂個工人, 因 ...

唔洗唔安樂既 ~ 你已盡力做左你能力所做到既事喇!
希望個小朋友無事啦 ~ 同埋最好佢mami都睇到。
有時,如個工人怕死,都會講左先既,希望係咁啦!

不過,話時話,間學校個位都幾危險,根本就晌馬路邊,有次我去開個頭,先知間學校個位晌o個度,見返放學時間,d人同小朋友企晒入mtr出口同路邊等,條路又窄。個時怕個仔考唔到學校都有諗過呢間 ~ 但一見個情況,都唔會去報名。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-3-15 10:23 發表

唔洗唔安樂既 ~ 你已盡力做左你能力所做到既事喇!
希望個小朋友無事啦 ~ 同埋最好佢mami都睇到。
有時,如個工人怕死,都會講左先既,希望係咁啦!

不過,話時話,間學校個位都幾危險,根本就晌馬路邊,有次我去開個頭,先知間學校 ...

其實做家長既都要教小朋友出街一定一定要拖實大人, 因為馬路上實在太危險, 我好怕見到啲小朋友响馬路上亂跑亂撞, 佢地根本唔知危險或者覺得咁樣好刺激, 但萬一出左乜野意外的話, 做父母既一定會好傷心~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

up ~~~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

叫校長出通告通知家長得唔得呢???

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kc_01k 於 10-3-15 11:54 發表
叫校長出通告通知家長得唔得呢???

er... 但係我連個小朋友讀邊班都唔知, 又唔係好記得乜野樣, 校長會受理嗎?

伯爵府

工人咁大意架!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 carbon 於 10-3-15 14:06 發表
工人咁大意架!

我諗個工人係想拖實個小朋友既, 但個小朋友fing甩佢隻手自己跑jei, 因為事後我見到個工人即刻追上黎拖實佢ga! 所以我覺得做家長既一定要好好教育自己既小朋友, 出街一定要拖實大人囉.

大宅

upup

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

通知幼稚園好啲! 如果學校知道有呢件事,佢都會出通告比學生家長注意學生安全。

原帖由 Flo0602 於 10-3-15 10:16 發表
其實我之後路經明慧幼稚園時想將件事話俾校長知ga, 但問題係我又唔知個小朋友讀邊班, 又唔記得個工人姐姐乜野樣, 連個小朋友既樣都好模糊, 點講呢? 唯有上BK開POST希望個位媽媽會睇到啦! 仲有, 唔好怪哂個工人, 因 ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

大宅

好媽媽勳章

原帖由 totoro 於 10-3-15 16:22 發表
通知幼稚園好啲! 如果學校知道有呢件事,佢都會出通告比學生家長注意學生安全。

係??! 咁我試下打去幼稚園先, 唔該哂~

麻煩大家幫手push push呢個post, 我真心希望個位小朋友既媽咪/daddy或者親人睇到, 並希望其他家長都會注意小朋友既安全, 教佢地响馬路千祈唔好亂跑!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

UP

大宅

UP UP

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

up

首頁

尾頁

跳至