自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

從報紙得知又有醫療事故,又係bb仔,我很身同感受.
每次想起生囡囡時的不快,望住個女,就會覺得好對佢唔住,覺得自己未有保護好佢,覺得好虧欠.....已經三年幾,成日都會想起,非常揮之不去,我想我是有抑鬱症......

三年半前在港島某私家醫院,又是大陸孕婦潮,醫院爆滿,只有6人大房,沒有心中的3人房,剖腹生產,麻醉後人很累,其它5位國內產婦生產過後興奮雀躍,半夜三點仍在高談辦證事宜,我完全沒有休息機會,向護士反映,換來更多刻意擲水壺,掟物件及更高談闊論的聲音.

阿女出世6磅4,頭兩日都無奶水,比女女試啜,之後補樽仔,但可能吃慣媽媽的,不懂咬樽仔,知道女女應該捱肚餓.
第三日終於大量供應,但悲劇發生,夜晚八點鐘等餵bb,只見姑娘團團轉,還看見其中一位姑娘丟掉一片染滿血的尿片,當時心想那個嬰兒出事了,痾那麼多血.........

等了很久也未能抱bb餵奶,然後,終於有人同我講:bb要檢查,你返房等醫生,隔左一陣,醫生和我先生一齊入房,醫生同我講,頭先姑娘幫女女探熱時不小心,探熱針不知何時打破了,但姑娘未有察覺,就是如此的一枝破針插進女兒肛門,也不知血流了多久,整塊片也染滿血....待續

故事好長....我8點企O係BB房門口等餵奶,佢地知我O係度等,企左四個字,先有人叫我返房等,我O既產科醫生同我講絕對係有人疏忽唔小心唔跟程序做野,無睇清楚枝針就插落BB度,由於肇事者只是病房助理,唔係NURSE,根本無得去護士管理委員會投訴,
我先生堅持BB安全為先,由於涉及水銀,醫院叫左駐院兒科醫生睇BB,並說探熱針水銀對身體無害(WHO KNOWS),可能有人質
O係手,我同先生都無做什麼.

由於BB開始黃,要照燈,佢地堅持BB照燈,所以唔比我餵奶,話會幫我餵,第二件令我很心痛的事發生,囡囡食開人奶,唔識食樽,(出院後我試過餵樽,囡囡真係唔食),我曾經因為谷奶要求抱BB餵奶,但佢地以BB瞓左唔比我餵,我當時唔識爭取,結果阿女出院時體重丟了11%,第二日一去健康院例檢,就比醫生SEND去屯門醫院,仲比姑娘鬧我地點解搞到BB咁......有時諗阿女而家又瘦又弱,一定係出世時餓壞了.

BB出院時,屁股是爛得股無完膚的,兒科醫生仲同我解釋BB吃人奶,痾得密,屎屎酸,所以一定爛股,當時佢係醫生,佢O甘講,我只有信,但回家我勤換片片,BB股股一星期已好轉,令我心痛在醫院的七天,女女的日子是怎樣過的,絕對是疏忽照顧.

有好多後悔位,無好好保護女女,令她受苦了,可能住公家醫院會無咁慘,每次一想起阿女O既血淚史,睇番佢出院O既皮包骨相,我會好唔開心....已經三年幾,我都係咁,可能要睇心理醫生,多謝借個位比我呻

別墅

一枝破針插進女兒肛門........我睇到這句嚇到彈起左.

我都係人地媽咪, 發生這事故, 我知道一定心痛得難以形容.

請問你有沒有追究責任? 醫院怎樣跟進事件?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

陰公...

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

子爵府

睇到呢度~~雖然唔係自己既女兒~~但係已經感到心痛了~~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一枝破針插進女兒肛門,吓...

子爵府

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個心一涼........

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

嘩,咁離譜嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩!!! 我見到你寫出來, 我都肉痛

講真, 探熱針有水銀呀!!! 唔止流血咁簡單, 分分鐘中水銀毒,

大宅

的確係好恐怖既經歷, 你當時有無追究? 如果無, 依家先提起恐怕都無用了. 但我見你囡囡都好精靈, 相信佢都好健康, 唔好再為呢D事介懷啦, 盞自己唔開心!

男爵府

真係唔敢睇落去.....

大宅

好媽媽勳章

唔係呀????
睇都好心痛呀
跟住點呀??
依家女女無事就好啦~~唔好念甘多,都唔關你事,唔好影響自己心情呀!!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇到呢到, 唔係自己個bb都覺得肉痛到想喊!!!!!!!

複式洋房

PART2

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好無陰公呀, 我聽倒都痛呀........

係架, 我都諗起bb細過時, 我有咩做錯, 都會覺得un住個心, 相信係正常.

你係一個好媽媽, 唔好自責.

想問, 為何係無追究醫院呢??

複式洋房

原帖由 shootingstar 於 10-4-12 17:37 發表
一枝破針插進女兒肛門........我睇到這句嚇到彈起左.

我都係人地媽咪, 發生這事故, 我知道一定心痛得難以形容.

請問你有沒有追究責任? 醫院怎樣跟進事件? ...

出事之後,醫院無任何反應,好似無事發生一樣,我先生話以我們安穩為先,不宜嘈吵,直至女女出院,護士就叫我先生去見院長,佢送左一份小紀念品比BB,仲話打算炒左個女仔,佢講到咁,我老公唔通仲加兩腳咩......

複式洋房

想問, 為何係無追究醫院呢?? ... [/quote]

好難追究,犯錯O既唔係註冊NURSE,是病房助理,追究就係要醫院炒左佢,咁除左洩慣以外,完全無補於事,我地見到的畫面是2個人照顧三十個BB,錯就在忙亂中出現,雖則是一個不可接受的錯,而且追究會有很多事要兼顧,民事索償更是得不償失,我先生認為BB無事已OK,希望我可以忘記,不過我忘記不了.

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主~都已經3年多....而你囡囡都健康成長...就忘記件事...唔好怪自己.
我生左3個都經歷3件不開心事...我仲要3個女都係係政府E院生....最心痛就係細女...一出世個頭就多左約1吋半長ge刀痕....但從來無人同我地解釋過一句...直到我地寫信投訴先有人回答我地ge疑問....
樓主算啦...可能我地已經係好好彩...因為亦有好多人或BB因醫療事故而有更大後遺症.....

首頁

尾頁

跳至