嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無BB在6個月大一次過打3支針,打完會点?請試過的BB媽咪分享一下,因我BB下月頭就要在健康院打!好驚佢好痛.

禁止訪問

洋房

原帖由 karenhoho 於 10-4-25 22:49 發表
有無BB在6個月大一次過打3支針,打完會点?請試過的BB媽咪分享一下,因我BB下月頭就要在健康院打!好驚佢好痛.

我都問左健康院,係真係要打3枝針,左腳右腳左腳咁打,真係好心痛~~

大宅

好媽媽勳章

我個女上次6個月本身一次過要打3支, 但健康院姑娘咁同我講 :

我唔會一次過同你打哂, 因為每隻大脾只吉一針, 得兩隻大脾, 點打得哂? 唔會一隻大脾打兩針, 好痛架...所以有支肺炎鍊球菌推遲多一個星期先再打, 姑娘話遲一個星期冇問題啊。
可能間間健康院唔同做法...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 潁言媽咪 於 26-4-2010 10:54 AM 發表
我個女上次6個月本身一次過要打3支, 但健康院姑娘咁同我講 :

我唔會一次過同你打哂, 因為每隻大脾只吉一針, 得兩隻大脾, 點打得哂? 唔會一隻大脾打兩針, 好痛架...所以有支肺炎鍊球菌推遲多一個星期先再打, 姑娘話 ...

我個仔響醫院打,做法同你間健康院一樣!都係遲一星期先打第三枝

男爵府

好媽媽勳章

我囝囝今個月初都係一次過打咗3針,之前打2個月同4個月夜晚都有發燒,今次吉咗3針反而冇。

原帖由 spiderpig 於 10-4-26 15:02 發表
我個女上星期打咗, 係右邊一枝, 左邊兩枝, 打完之後成日都好攰, 又唔肯食嘢, 成日都想瞓, 不過好彩無發燒

大宅

醒目開學勳章

我仔仔上星期四打咗啦! 係有少少體熱, 但都係37.x 無發燒喎!
原帖由 jk0925 於 10-4-26 15:41 發表
我囝囝今個月初都係一次過打咗3針,之前打2個月同4個月夜晚都有發燒,今次吉咗3針反而冇。

公爵府

畀面勳章

我自己要求同姑娘講,打左2針先,另外支肺鏈遲d再打,姑娘話冇問題,咁樣bb唔駛一次過打3針

子爵府

好媽媽勳章

都无问题.如果系我.我会一次过痛好过痛多次/
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

我個女係第一支針桔落去時已經大喊,姑娘好快手咁打埋果2針,打完都仲係勁喊,比奶奶佢食先收到聲,所以準備餐奶係打完後食可以安撫下佢唔洗咁慘嘛!3個針孔要按住多幾分鐘才止血,返屋企之後都無發燒,胃口情緒如常。同埋記得沖左涼先去健康院,因為傷口有少少紅腫,唔好咁快濕個傷口。

首頁

尾頁

跳至