自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小兒4歲有散光需配戴眼鏡,近視由最初50度加戴至現在300度,上年只得200度時,驗光師提議戴漸進眼鏡,戴了十個月又加深了100度,可能他不識用沒有效,爸爸說再配多一次漸進眼鏡,我很擔心,請問有沒有其他方法不再加速及漸進眼鏡是否沒用的,謝謝。
(戴糾正con,驗光師說有散光不適用)

禁止訪問

複式洋房

我小朋友都係ar, 小二未完就300度了, 但係我問過幾間眼鏡舖佢地都唔係好建議用漸進鏡。話調查結果顯示其實對改善近視冇咩用

大宅

原帖由 angel34 於 10-4-26 11:56 發表
我小朋友都係ar, 小二未完就300度了, 但係我問過幾間眼鏡舖佢地都唔係好建議用漸進鏡。話調查結果顯示其實對改善近視冇咩用

我都聽聞唔好用..

男爵府

散光有225度, 請問如用漸進鏡對改善近視冇咩用外,其實仲會唔會加速加深近視,我是在 Poly Vision (MK) 驗。

大宅

我都想知 , 我仔配咗 , 頭半年無增 , 但後來有 , 成千幾蚊 , 都唔知得唔得.
我識人 , 要自己識用 , 近時向下 , 望要向上 , 如果唔係無用 , 我仔都唔用 , 事事旦旦 , 有d200幾度 , 慢慢唔使戴眼鏡 , 有d唔得.

男爵府

很貴 $1,900,如沒有用/成效不大 , 為什麼要配漸進鏡及有誤導成份。

原帖由 happy66 於 10-4-26 12:47 發表
我都想知 , 我仔配咗 , 頭半年無增 , 但後來有 , 成千幾蚊 , 都唔知得唔得.
我識人 , 要自己識用 , 近時向下 , 望要向上 , 如果唔係無用 , 我仔都唔用 , 事事旦旦 , 有d200幾度 , 慢慢唔使戴眼鏡 , 有d唔得. ...

大宅

應該成效不大,小孩度數加得快一般都係近距離用眼太多,而漸進鏡最大作用係望遠及近都比效易調節,但就難識應及眼鏡一旭又要再識應所以多用在有老花出現的成年人身上,但小孩睇嘢驗眼時好難同視光師配合及眼鏡易變形所以就算驗晒眼出來副眼鏡都未必帶度...有散光更怎.....

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我用漸進鏡之後成廿年未加深過嘅近視加深咗,而且覺得點戴都唔舒服,老花又深得好快,眼會好易攰,所以7歲人仔唔適應導至近視加深係有可能架。

首頁

尾頁

跳至