論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

【本報訊】高院本月初審理一宗上訴案時,揭發有僱主因懷疑外籍女家傭涉偷了一百元,而在凌晨時分濫用「九九九」報警情況,更令法官「摸不着頭腦」的是警方接報後「不分輕重」速趕抵至調查。高院法官昨日指涉案的外傭有可能被人誣告,判她上訴得直,推翻其盜竊定罪。
案情指女上訴人Maylin Palomar Endozo被指去年七月於姓李男僱主家中工作一個月後,李已決定解僱她,並給予一個月通知。上訴人原定九月底離職,但李於九月九日晚聲稱一百元不翼而飛,在家中找了一段時間找不到,遂於凌晨打「九九九」報警,警方廿分鐘後上門調查,在上訴人床單下找出失款。觀塘法院今年三月判上訴人盜竊罪成立及入獄九周,她在刑滿出獄後上訴。

高院本月初已判她上訴得直,昨日補發判決理據,法官認為李只是失去一百元,但卻要報警,而警方原可翌日才派員上門調查,但也不知為何當時迅速派員上門調查。

法官續指,李在案發前已兩度聲稱上訴人偷錢,對她應有戒心,而且上訴人事發時要偷錢亦要冒險,她亦應不會笨到把竊款放在自己床單,而且李聲稱找了很久都找不到,惟警方一上門便找到,基於上述種種情況,顯示上訴人有可能遭陷害。

---------------------------------------------
呢D官真係食屎, 偷100蚊唔係偷牙, 擺明人贓並獲

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係離哂譜, 坐完仲上訴, 多左時間留港, 又比佢駁到,不用bad list.

為何"而在凌晨時分濫用「九九九」報警情況,更令法官「摸不着頭腦」的是警方接報後「不分輕重」速趕抵至調查"? 我好多時都係12點多找到工人的不是, 個官一定唔知好多時d僱主要小朋友訓左先可處理家中其他事. call 完999差人立即到是應該的.

不如政府再上訴呀.

別墅

是否濫用999, 我唔評論。 但我都覺得有問題, 偷野今日報警, 警察要第二日先到, 咁成晚要縛住個工人唔好比佢旭動先得.否則, 仲唔大把時間毀屍滅跡..個官邊個呢架?:;pppp:理橫折曲.

大宅

仲有樣衰, 佢申請法律援助去上訴的.

http://legalref.judiciary.gov.hk ... Endozo%29&TP=JU

大宅

好媽媽勳章

lee 個官真係食屎痾飯! 對香港司法部有莫大貢獻! 讀咁多書, 真係讀屎片!
瓜瓜哇哇哇

珍珠宮

頂! 個官唔知而家d外庸好猖狂? 個外傭可能唔係第1次偷, 乜野叫做"只是失去一百元,但卻要報警", 偷野都唔報得警呀? 錢少就唔駛報呀? 由得佢偷呀? 癡線.

d外傭唔駛驚啦, 聽到呢單新聞, 以後可放心更加多d偷野, 各位外傭僱主小心財物呀.

大宅

2024年龍年勳章

正一狗官,
1. 警方接報當然要盡快去案發現場
2. 幾時有法列偷一百元及凌晨不可用999報警
3. 偷一百元唔系偷
4. 甘去超偷糖都無事拉, 偷甘少
5. 個狗官唔知D垃圾系甘無腦, 重無腦都得, 狗官真系見識少
6. 洗唔洗叫原先個官坐牢向D垃圾倍個不是

原帖由 catcat_22 於 10-4-27 12:26 發表
【本報訊】高院本月初審理一宗上訴案時,揭發有僱主因懷疑外籍女家傭涉偷了一百元,而在凌晨時分濫用「九九九」報警情況,更令法官「摸不着頭腦」的是警方接報後「不分輕重」速趕抵至調查。高院法官昨日指涉案的外傭有可能 ...

子爵府

首先, 個僱主有無屈個工人就真係羅生門, 無人知! 但個官認為"摸不着頭腦"既講法就大有問題!

1. 官認為個工人唔會咁stupid 將偷返黎既錢放在床單下, 個官完全無去理解犯人既背, 工人所做出黎既事, 非一般正常人會做的! 正常人係估佢唔到! 可能佢收在床單下已經覺得自己好醒呢, 無人會發現呢, 都唔係收埋在錢包!
2. 偷野原來有分大同小, 即係我地在超市偷包米, 好小事je, 都唔駛$100, 第2日警察至黎超市拉我la, 笨:;pppp:

3. 咁少事, 又判左刑, 個工人又服左刑, 個官竟然又用納稅人既錢接受佢上訴, 佢有無諗過就係為左偷$100, 又要重新再審而覺得自己"摸不着頭腦" 呢? 咁同佢所認為 "偷$100咁小要報警" 理諭咪好矛盾?!

4. 為左公義, 我認為即使係判左刑, 服左刑都可以接受上訴, 但個官既問題係, 佢一開始無在公義法律上審判, 佢話只係偷左$100 就要報警, 即係佢用金錢價值衡量犯罪事情輕重, 而唔係在法律上看!

5. 警方做佢應做既事, 有人報警就當然要上門査看la, 我地聽到有噪音or古怪聲音都或會報警求助, 警員都會上門査看la, 點知係咪真係有命案發生!? 咁都要丙埋警方做事有問題?! 個官係咪工人個契爺呀? 返去呵返佢law

原帖由 catcat_22 於 10-4-27 12:26 發表
【本報訊】高院本月初審理一宗上訴案時,揭發有僱主因懷疑外籍女家傭涉偷了一百元,而在凌晨時分濫用「九九九」報警情況,更令法官「摸不着頭腦」的是警方接報後「不分輕重」速趕抵至調查。高院法官昨日指涉案的外傭有可能 ...

大宅

呢個官係一個女人. 唔知佢有無請工人或者比個工人偷野呢?

仲有樣慘, 個僱主的名同地址已於判詞公開了.

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔知o個d句子係o個官定報紙自己作. 總之就咁睇個官就真係令人摸不著頭惱! 警查即時去查都有問題?! 偷一百元就唔係偷? 令我諗起當年梁錦松偷步買車件事.
有d名人有偷竊癖, 唔通佢有錢又唔會偷囉?!

原帖由 yeemelody 於 10-4-27 17:09 發表
呢個官係一個女人. 唔知佢有無請工人或者比個工人偷野呢?

仲有樣慘, 個僱主的名同地址已於判詞公開了.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

放心, 天有眼的. 呢檀衰官, 千其唔好請工人呀! 我會日日望佢有一日返到屋企, 成屋野比工人偷晒得返四棟牆.

男爵府

原帖由 ebutterfly323 於 10-4-27 12:50 發表
lee 個官真係食屎痾飯! 對香港司法部有莫大貢獻! 讀咁多書, 真係讀屎片!

就係因為有啲咁嘅官, 外傭先可以亂告僱主.

大宅

原帖由 3509 於 10-4-27 22:22 發表

就係因為有啲咁嘅官, 外傭先可以亂告僱主.

好似係有個部門, 可以寫信投訴個官架 bor.
重有, 個僱主可唔可以再上訴架

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

【本報訊】高院本月初審理一宗上訴案時,揭發有僱主因懷疑外籍女家傭涉偷了一百元,而在凌晨時分濫用「九九九」報警情況,更令法官「摸不着頭腦」的是警方接報後「不分輕重」速趕抵至調查。高院法官昨日指涉案的外傭有可能被人誣告,判她上訴得直,推翻其盜竊定罪。
案情指女上訴人Maylin Palomar Endozo被指去年七月於姓李男僱主家中工作一個月後,李已決定解僱她,並給予一個月通知。上訴人原定九月底離職,但李於九月九日晚聲稱一百元不翼而飛,在家中找了一段時間找不到,遂於凌晨打「九九九」報警,警方廿分鐘後上門調查,在上訴人床單下找出失款。觀塘法院今年三月判上訴人盜竊罪成立及入獄九周,她在刑滿出獄後上訴。

高院本月初已判她上訴得直,昨日補發判決理據,法官認為李只是失去一百元,但卻要報警而警方原可翌日才派員上門調查,但也不知為何當時迅速派員上門調查

法官續指,李在案發前已兩度聲稱上訴人偷錢,對她應有戒心,而且上訴人事發時要偷錢亦要冒險,她亦應不會笨到把竊款放在自己床單,而且李聲稱找了很久都找不到,惟警方一上門便找到,基於上述種種情況,顯示上訴人有可能遭陷害。

-法官認為李只是失去一百元,但卻要報警
吓? 偷一蚊都係偷, 唔理個價值係幾大, 偷錢/物件都係犯
法干犯刑事, 乜唔係咁o既咩? 法官揾得多, 咁在法官眼內
失去幾多先可以報警? 個個人家境唔同, 咁到底被偷嘢報
警要被偷咗幾多先可以報? 哩個官係唔係要闡釋一下, 等
大家得個明白.
-
但卻要報警而警方原可翌日才派員上門調查,但也不知為何當時迅速派員上門調查
係唔係所有罪案都可以翌日先去調查? 哩個法官係根據咩
邏輯?
警方嗰面邊個去權衡案件幾時先去查? 哩個法官講
嘢幾令人摸不着頭腦!
-
李在案發前已兩度聲稱上訴人偷錢,對她應有戒心
有戒心又可以點做? 喺自己屋企, 外傭要動手腳談何容
易, 法官唔去責備始作俑者, 卻去責怪被偷錢o既人, 真奇
怪! 根據哩位法管的邏輯, 一般店舖/超巿如果俾人偷竊,
都唔能夠怪人, 應怪自己唔鎖好貨物.
-
而且李聲稱找了很久都找不到,惟警方一上門便找到
咁僱主找了很久都係喺自己範圍裏面找, 當然找唔到啦,
係咪僱主可以隨時搜查外傭物品呢? 如果冇警方在場, 就
算搜到外傭否認又如何? 哩啲事以前都發生過啦!

有冇人知哩個官叫咩名? 我覺得佢好離譜囉!

大宅

個官叫做 Beeson 貝珊

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-4-28 15:38 發表

- 有冇人知哩個官叫咩名? 我覺得佢好離譜囉!

大宅

2024年龍年勳章

正一狗官, BEESON (貝)背著良心,(珊) 刪正義.

原帖由 yeemelody 於 10-4-28 16:09 發表
個官叫做 Beeson 貝珊

男爵府

cin sin!!!

複式洋房

What ?
Crazy !!!
讀咁多書, 真係讀屎片 ga ?????????

公爵府

牛年勳章

我以前係唔信有人偷左錢會放係自己床底以為安全, 但我經過兩年幾的訓練後, 係我對人的智商衡量完全重新定位囉!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁

尾頁

跳至