自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

am730
http://www.am730.com.hk/old_issu ... =headline&nid=0

想不到中期測驗過了一個月,家長們仍然努力查找「死因」,我以為根據平日對刀刀的觀察,以及看過他答的測驗卷,便斷定他主要錯在不小心,如果他謹慎作答,一百分都冇他份的,但說不定科科都會有九十幾分,但很多家長不同意我的看法。

有家長直斥:「一年級咋,使唔使咁陰濕呀?我係大人都要想一想先至識得答,真係有冇搞錯!」她質疑平日的功課為甚麼問得直接,測驗卻問得蠱蠱惑惑,何不平日就這樣問來訓練學生答題要醒目一點。我回家後反覆再看那幾份卷,刀刀都中招,但坦白說,我覺得問題出得很好,識答的證明能清楚理解題目,捉錯用神而撞板的,應該學一個教訓,以後打醒十二分精神去睇題目。千金難買一個好教訓,何況這種教訓不算昂貴,十幾廿分而已。

有家長則慨嘆:「雖然係名校,都唔使咁深吖,尤其是中文,點解要咁難?俾我答都唔知點答!」家長們對子女的英文卷沒有任何抗議和質疑,反而頗多家長對中文科十分頭痛,特別是課外題、理解題、作句和作文。

其實還有很多批評,不一一盡錄了,我只有一種感覺,原來很多家長沒想過自己的子女有責任讀好書,反而埋怨學校。其實,為甚麼要埋怨呢?所有學生都是答同一份卷,很公道啊!還有,已經有家長為子女聘請了補習老師。

天啊,一年級咋!

我十分同意作者的說法 "識答的證明能清楚理解題目,捉錯用神而撞板的" 和 "很多家長沒想過自己的子女有責任讀好書,反而埋怨學校。其實,為甚麼要埋怨呢?"

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

唔出啲tricky嘢, 點分到真正嘅高下

複式洋房

腦筋係要鍛鍊返黎, 天才另講, 咁學校平時唔出tricky野去鍛鍊下班學生去思考多d, 只係直接了當, 咁班學生又邊樹有機會諗多d呢...........陰濕係負面形容詞, 竟然會用黎形容學校, 咁係咪有d咩問題呢~

王國長老

王國長老

老實講, 真係好多家長自己都未識諗,又太嬌縱子女, 實際上會害左佢地.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Calbee1018 於 10-4-28 09:04 發表
am730
http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20100428&sec=headline&nid=0

想不到中期測驗過了一個月,家長們仍然努力查找「死因」,我以為根據平日對刀刀的觀察,以及看過他答的測驗卷,便斷定他主要錯在不 ...

啊...........對英文科測驗沒投訴.........因為佢地唔識英文掛........咪唔識投訴囉............中文...........佢地識d唔識d咪扮下代表囉.

名校.........唔係各位家長覺得程度夠高先隊d囝囡入去讀咩, 自己果名考得唔好係咪自己檢討下先?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止發言

首頁

尾頁

跳至