論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

明天要出第一期糧俾工人, 有2個問題:

1. 為保障自己, 唔想出cash, 但係工人passport仲未返(agent會呢兩日去入境處攞返), 未有身份証(淨係等張行街纸), 如果開cash cheque佢去bank攞唔攞到$$?

2. 工人1/4/2010到, 中間冇放過假(包括清明節), 因為佢話唔識地方唔想放(未嚟過hk), 但係啱啱睇到大家話勞工假唔放俾佢係犯法(即使補$$), 咁我點做先可以保障自己呢? 出糧我會要佢簽收, 但係點寫佢冇放清明節呢?

男爵府

原帖由 superbreadkaka 於 10-4-30 14:34 發表

1. 為保障自己, 唔想出cash, 但係工人passport仲未返(agent會呢兩日去入境處攞返), 未有身份証(淨係等張行街纸), 如果開cash cheque佢去bank攞唔攞到$$?

2. 工人1/4/2010到 ...
做滿3個月才有勞工假

男爵府

我第一個月都係出cash比佢,要佢簽收返寫明係cash咋
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 superbreadkaka 於 10-4-30 14:34 發表

工人得行街紙, 佢攞唔到錢架...
你工人係咪由四月一到宜家一日假都冇放過...
咁你要補返4日休息日假錢喎, 勞工假可以係60日內補放, 你揀返一日補比佢,係簽收到注明清明個日假會係邊日補放咁
仲有聽日五一都係勞工假喎, 唔放正日都要返比佢架...

珍珠宮

1. 僱主只要喺出糧日期7天之內出糧俾佢, 咁就無問題. 你開現金票俾佢, 佢都一定要有護照或者身份証至可以攞到錢, 既然agent會喺呢2日去入境處攞返本護照, 咁你咪明天照出票俾佢, 影印+簽收, 佢有護照時去銀行攞錢囉.

想問吓, 點解本護照要去入境處攞?

2. 勞工假係一定要俾工人放, 只係未做夠3個月, 僱主可以扣佢薪金, 做滿3個月, 至係有薪假. 勞工假可以喺60日內補放, 你搵日俾佢放番咪得囉. 保障自己, 唔好唔俾佢放假, 以免將來佢反口, 話係你逼佢唔放.

複式洋房

咁想問下如果未夠三個月又要放的話,扣人工係吾係佢月薪/30日咁計??

THANKS

珍珠宮

原帖由 Eeepse 於 10-4-30 15:37 發表
咁想問下如果未夠三個月又要放的話,扣人工係吾係佢月薪/30日咁計??

THANKS

勞工假唔係"要唔要放", 係一定要俾佢放, 最多係改第日補假.

1日嘅人工, 我習慣用勞工處嘅計法:
$3580 X 12個月 / 365日 = $117.70

不論嗰個月係31日定28日, 都唔駛驚邊個蝕底.

複式洋房

Sure sure !!

Thanks for your infomatic response.

別墅

咁係咪無論如何都要迫佢放左去?
唔明點解普通假期可以補$但係勞工假就唔得?

原帖由 KiuShaBB 於 10-4-30 15:42 發表

勞工假唔係"要唔要放", 係一定要俾佢放, 最多係改第日補假.

1日嘅人工, 我習慣用勞工處嘅計法:
$3580 X 12個月 / 365日 = $117.70

不論嗰個月係31日定28日, 都唔駛驚邊個蝕底. ...

別墅

咁我今期糧駛唔駛扣返清明嗰日既$,定係到補徦嗰期糧先扣? and thanks for your detailed response

原帖由 KiuShaBB 於 10-4-30 15:10 發表

1. 僱主只要喺出糧日期7天之內出糧俾佢, 咁就無問題. 你開現金票俾佢, 佢都一定要有護照或者身份証至可以攞到錢, 既然agent會喺呢2日去入境處攞返本護照, 咁你咪明天照出票俾佢, 影印+簽收, 佢有護照時去銀行攞錢 ...

別墅

I don't know why her passport is still with immgration. I just thought it's the normal procedure.

原帖由 KiuShaBB 於 10-4-30 15:10 發表

1. 僱主只要喺出糧日期7天之內出糧俾佢, 咁就無問題. 你開現金票俾佢, 佢都一定要有護照或者身份証至可以攞到錢, 既然agent會喺呢2日去入境處攞返本護照, 咁你咪明天照出票俾佢, 影印+簽收, 佢有護照時去銀行攞錢 ...

大宅

我個工人係31/3到港架.......我已經比佢放左4日休息及一天清明節即共5天!!

我明天都諗住出支票給她,因為之前第2天放假,無錢我借了500蚊給她,叫她簽cash。

明天我就出3580-500(之前借)-118(5/4)=2,962給她。
之前31/3她來了第一天,我給了她一日薪金(支票)$118

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

by law, 係唔可以hold bun bun 既 passport. 小心佢有無借錢啦

原帖由 hv245 於 10-5-1 01:19 發表

我唔覺得入境處會HOLD 你工人PASSPORT, 只係AGENT因工人欠佢地錢HOLD 佢PASSPORTo者. 我覺得agent依一內日係去入境處攞hkid 就真.

大宅

總之是工人未做滿3個月是沒有勞工假, 如要放, 就是無薪假。

還有就是要比個姐姐知, keep佢地個passport不是妳的主意, 費事有朝一日當妳們關係不好時,佢話比警察聽, 妳叫人keep佢証件。

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

My maid came on 32.3.2010. Agent told me that 未做滿三個月係唔使放勞工假俾工人, 佢仲幫我數, 話到七一至放俾佢. 所以我無放勞工假俾工人, 咁我亦無俾錢佢呀. 但聽你地咁講, 我咪要俾錢個工人lor.

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至