心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有關數學貨幣問題

請問各位有咩好方法教小朋友有關貨幣認識,例如50元可以用幾多錢找?我唔知用咩方法先可以另到囡囡明白。

勞煩各位

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 有關數學貨幣問題

Dear heddylaw:

我係佢地好細個就帶佢地去買野,話佢地知點樣找贖,順便計埋數.而家都係,係百佳推架車,叫佢地計,到比錢就話佢地知我比$500.-,買左$298.50,要找贖,可能習慣左,好快就計到架啦!

另外就係拎晒的錢幣放係到,攞件實物,例如檸檬茶一包,$2.50,攞走$2.50,叫佢數下剩底幾錢同講出錢幣架幣值.慢慢來,吾好急,然後再攞另一樣野加埋檸檬茶,二樣再計.

betty
NNN

大宅

heddylaw 寫道:
請問各位有咩好方法教小朋友有關貨幣認識,例如50元可以用幾多錢找?我唔知用咩方法先可以另到囡囡明白。

勞煩各位

heddylaw媽媽,你的意思係50元可以有咩組合 (e.g. $20兩張+$5 兩個, etc)?
laughin' to keep from cryin'

複式洋房

wawamama,

係呀!因為囡囡依家學緊用50元有咩方法例如50元可以用10元用5張如此類推。因為我唔知用咩方法可以好快教到佢記入腦,佢好亂,我問多少少例如用100元去找20元一張可以找幾多張,有時就記得有時就唔記得。

勞煩各位指教

大宅

BK Milk勳章

實物操作最有效,做多幾次,應該會記得,不能抽象去記。
[img][/img]

複式洋房

唔應該晒各位!

大宅

heddylaw,

我用真錢去教兩個女, 我會同去玩賣買野, 有時佢做收錢,
有時我做收錢, 玩得多佢地就識la, 仲可以教佢點分d錢

大宅

一般人計得快係因為背熟了各種組合,但背熟之前,都係要逐個逐個加。要確實學會係冇捷徑的,唯有熟練加法,一個一個組合教。希望教教下可以一理通百理明。

laughin' to keep from cryin'

首頁

尾頁

跳至