跳至

首頁

尾頁

大宅

你地諗好未呀,你會點排位

1)浸信會呂明才小學
2)浸信會沙田圍呂明才小學
3)胡素貞博士紀念學校(上午)
4)路德會梁鉅鏐小學
5)沙田循道衛理小學

咁有冇問題呢
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

原帖由 celialing 於 10-5-28 13:28 發表

1)浸信會呂明才小學
4)路德會梁鉅鏐小學
5)沙田循道衛理小學

咁有冇問題呢 ...

你呢個係第二輪大抽獎果陣既排位?
我估問題不大既

大宅

係呀,我本來想選培基,如果放第一又得唔得呢,咁呂明才第二就變成好難啦,係咪呢,
你地又點排呀

原帖由 paggie88 於 10-5-28 15:36 發表

你呢個係第二輪大抽獎果陣既排位?
我估問題不大既

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

原帖由 celialing 於 10-5-28 18:50 發表
係呀,我本來想選培基,如果放第一又得唔得呢,咁呂明才第二就變成好難啦,係咪呢,
你地又點排呀

我自己覺得係第一輪得15分都係陪跑 只係心儀入邊間 咁係第二輪就要寫番果間 如果唔係好難叩門 係真係假就唔知啦...你小朋友係邊間讀丫

大宅

樓主呢個真係您排法 ? o廿真係好博喎
2間呂小 & 培基放第一派到機會都低, 放第2基本上無咩機, o廿您2nd 已晒左, 再者胡上都超多人爭, 放第3 又好危
if 呢個排法, 入唔到1, 應去左4
有時家長梗想填d最想入, but 都要屈服係個派位機制下, 睇番個實際數字o廿會穩妥點

原帖由 celialing 於 10-5-28 13:28 發表

1)浸信會呂明才小學
4)路德會梁鉅鏐小學
5)沙田循道衛理小學

咁有冇問題呢 ...

鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

多謝你俾意見我,原來係咁,其實我本身係葵涌個邊架,不過我daddy係沙田區,不如入去讀好啲,而我自己都係簘漢森畢業,不過就唔知選唔選好

照你咁講,如我培基放第一,呂小就唔可以選啦

1)培基
2)胡素貞博士紀念學校(上午)
3)路德會梁鉅鏐小學
4)沙田循道衛理小學
5)蕭漢森小學
6)朱正賢小學
咁會唔會好啲

4-6其實邊間好啲架,我都唔係好知

原帖由 叉雞飯 於 10-5-30 22:04 發表
樓主呢個真係您排法 ? o廿真係好博喎
2間呂小 & 培基放第一派到機會都低, 放第2基本上無咩機, o廿您2nd 已晒左, 再者胡上都超多人爭, 放第3 又好危
if 呢個排法, 入唔到1, 應去左4
有時家長梗想填d最想入, but 都要 ...

大宅

我都知15分係陪跑,但唔選又怕好似你話咁,去見都無機會,所以唯有睇下第二輪點排會好啲囉

我依家係葵涌個邊架,不過我daddy係沙田住既,所以想係沙田好似好啲,其實我都係蕭漢森小學舊生,可以第一輪選佢就實入,不過我又唔知依家好唔好,定ok,定一般,我自己去佢網頁睇過都ok,但又有聽過啲人話老師好惡,又有少少怕咁,都唔知點好

原帖由 paggie88 於 10-5-28 22:38 發表

我自己覺得係第一輪得15分都係陪跑 只係心儀入邊間 咁係第二輪就要寫番果間 如果唔係好難叩門 係真係假就唔知啦...你小朋友係邊間讀丫

大宅

原帖由 celialing 於 10-5-31 12:50 發表
我都知15分係陪跑,但唔選又怕好似你話咁,去見都無機會,所以唯有睇下第二輪點排會好啲囉

我依家係葵涌個邊架,不過我daddy係沙田住既,所以想係沙田好似好啲,其實我都係蕭漢森小學舊生,可以第一輪選佢就實入,不過我又 ...

我都唔知丫 真係好煩....
所以而家只係諗左第一輪想點 第二輪仲有時間可以慢慢諗
你係舊生咁好大機會啦.....我諗間間學校都有好有唔好既批評 應該搵一個岩小朋友既學校 如果搵得唔好對佢好都有好大影響

大宅

係囉, 呢個係進取排法, 有唔少人會o廿填
其實1-3最緊要啦

培基 您要預計埋佢中學係直資

原帖由 celialing 於 10-5-31 12:46 發表
多謝你俾意見我,原來係咁,其實我本身係葵涌個邊架,不過我daddy係沙田區,不如入去讀好啲,而我自己都係簘漢森畢業,不過就唔知選唔選好

照你咁講,如我培基放第一,呂小就唔可以選啦

1)培基
2)胡素貞博士紀念學校(上午)
3 ...

禁止訪問

大宅

真係唔該晒你,我真係頭都大埋,其實你覺得蕭漢森小學
好唔好,我係舊生來既,不過我個女又好活潑個種既,佢又好似好嚴,唔知選唔選好

原帖由 叉雞飯 於 10-5-31 13:52 發表
係囉, 呢個係進取排法, 有唔少人會o廿填
其實1-3最緊要啦

培基 您要預計埋佢中學係直資

大宅

係啦,真係好煩架,你唔緊張又過唔到自己咁,係呢,咁你第一輪選邊間呀

原帖由 paggie88 於 10-5-31 13:36 發表

我都唔知丫 真係好煩....
所以而家只係諗左第一輪想點 第二輪仲有時間可以慢慢諗
你係舊生咁好大機會啦.....我諗間間學校都有好有唔好既批評 應該搵一個岩小朋友既學校 如果搵得唔好對佢好都有好大影響 ...

大宅

沙田定大圍呢 ? 唔同網的
1呂叩門係要1-1-1, if您住91
if 大抽獎甲1 唔放只會影響叩門同削弱自己機會, but 乙1一定要放啦(if 您住91) if 您好想入
唔係一唔一線, 間間都各有長短, 只是這3間係較多人簡的焦點學校, 91 真係好多好學校啦,相對於我住的88

88 陳元喜 我個人較喜歡的

原帖由 dragonball0301 於 10-5-31 14:17 發表
叉雞飯,想請教你如果真係好想比小朋友讀一呂但又得15分, 咁第一輪己經一定無機會, 如果連第二輪都唔放一呂係首選的話(你說風險大), 咁咪變左一定無機會入一呂o羅?? 其實除左一呂,沙呂,培基係一線學校外, 仲有邊幾間 ...

大宅

我比較喜歡基督教學校
原帖由 celialing 於 10-5-31 17:54 發表
真係唔該晒你,我真係頭都大埋,其實你覺得蕭漢森小學
好唔好,我係舊生來既,不過我個女又好活潑個種既,佢又好似好嚴,唔知選唔選好

大宅

唔該晒!!係呢之前你提到培基中學係直資,但我想問是否可以到選校時選其他準貼中學可以嗎?

原帖由 叉雞飯 於 10-6-1 00:40 發表
我比較喜歡基督教學校

大宅

我想問基督教的5分, 是不是爸爸or媽媽當中有一個有領洗紙就有.

大宅

if 您老公有, 則成個過程請用您老公個名apply 囉
像我是舊生 + 已受洗一定就用我做申請

原帖由 rubyrubylau 於 10-6-1 10:21 發表
我想問基督教的5分, 是不是爸爸or媽媽當中有一個有領洗紙就有.

禁止訪問

大宅

呂小是基督教學校, 至於認受咩教會文件, 要打去問清楚, 間間宗教學校都有個別要求, 呢樣係學校定的
至於地址, 睇番小朋友住邊咪邊啩

原帖由 dragonball0301 於 10-6-1 12:15 發表

叉雞飯, 唔該晒你. 其實我沙田/大圍都有地址 (奶奶都住沙田), 所以我可以睇下91/88邊到多d心水小學才報地址.

請問一呂有無5分宗教分呢? thanks!

大宅

可以, 只是沒有了聯繫的優勢囉

原帖由 celialing 於 10-6-1 10:02 發表
唔該晒!!係呢之前你提到培基中學係直資,但我想問是否可以到選校時選其他準貼中學可以嗎?

首頁

尾頁

跳至