懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我諗住會在聯合醫院生, 咁我知如果我在將軍澳母嬰健康院登記先佢地就會幫我同聯合登記埋, 但我見有啲人會攞住封証明你懷孕嘅信去醫院登記咗先...咁兩者係有咩分別?? 同邊個方法會好啲呀?? 我約咗健康院6月3號架啦...

大宅

好媽媽勳章

其實兩者都無咩分別
去醫院登記可能頭一兩次檢查會係醫院,之後無咩特別會send返你去母嬰健康院(某d醫院既做法)
去左健康院登記就唔需要再去醫院登記架喇!

大宅

如果响健康院登記,係咪由第一次產檢開始都會喺健康院而非醫院呢?
健康院檢查會否遜色過醫院呢 (醫生質素和設備)?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 bbrabbit2011 於 10-6-1 18:14 發表
如果响健康院登記,係咪由第一次產檢開始都會喺健康院而非醫院呢?
健康院檢查會否遜色過醫院呢 (醫生質素和設備)?

去邊度登記係冇所謂.

去檢查唔係次次要見醫生,只係間中有必要或者 touchwood 有事時至可以見.

你要比較設備既話, 好難比較. 健康院有基本野, 話晒佢只係一個分流站, 冇可能同醫院有咁多設備 (如超聲波機). 而且一般產檢係驗尿磅重等等, 跟本去邊都係一樣. 健康院醫護人員見得仲多唔同 case , 如果有咩大問題, 佢地會send 番你去醫院check. 我覺得去健康院仲好, 地點通常就腳d, 同埋醫院內多唔同病人, 免得過梗係唔去.

我早2年響qe 和紅磡健康院檢查, qe d 醫生好後生講句野都勁斯文, 就算我生得, d 姑娘都唔願去講半句英文. 反而健康院醫生護士就有經驗多d , 講句野既語氣都肯定d, d醫生既英文勒勒聲, 話轉台就轉台講到英文.

有時我覺得健康院d 姑娘講野係粗聲粗氣, 但唔代表佢地心情差或者真係鬧人, 自問你頂得順既話, 同佢地吹水或者問多幾句野係冇問題. 醫院果d 姑娘 cool 好多, 問佢地都唔願答咁..... 好似響大公司同細公司做野既分別咁...

首頁

尾頁

跳至