興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問影日落有咩技巧? 要唔要咩特別setting 呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://www.fotobeginner.com/662/sunset-technique/

http://www.basic-digital-photography.com/how-to-shoot-sunset-photos.html

原帖由 imkaren 於 10-6-3 09:28 發表

子爵府

好媽媽勳章

個景靚緊要過setting

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好用 auto.... auto 影唔到....

原帖由 imkaren 於 10-6-3 09:28 發表

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章

1. 通常會加強橙色(加filter, 加saturation, sunset mode)

2. 包圍曝光, 即+1級, 正常, -1級曝光), 有時會有意外收穫, 不過通常要等太陽落到好低時至有用, 如果有前景(山...), 有時候教去-2曝光, 可以做出剪影效果, 邊個曝光至合適, 真係睇相至知

3. 要留意測光是否準確作出適當的調教

首頁

尾頁

跳至