論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個工人成日唔知醒起身, 之前果D唔計, 剩係依個禮拜都已經三次. 我覺很佢毫無責任感, 如果靠佢叫個囡起身返學, 死得!

男爵府

叫佢教鬧鐘啦!我地返工都要準時啦

伯爵府

佢再遲起身...

輕則無得放星期日
再犯一次就遲一日出糧(唔好超過7日, 犯法)
重犯就當佢遲幾多就扣幾多時間, 扣佢大假.

出reminder letter, 第時嬲起上來炒佢都有d渣拿.

男爵府

鬧鐘梗係有啦, 之前佢唔知醒, 我仲將個鬧鐘較早15分鐘比佢賴床. 但佢都係咁!

原帖由 hc1018 於 10-6-4 10:33 發表
叫佢教鬧鐘啦!我地返工都要準時啦

男爵府

原帖由 mylulu007 於 10-6-4 10:34 發表
佢再遲起身...

輕則無得放星期日

出reminder letter, 第時嬲起上來炒佢都有d渣拿. ...

可以罸佢星期日同埋大假架??

男爵府

原帖由 mylulu007 於 10-6-4 10:34 發表
佢再遲起身...

輕則無得放星期日....我放假仲要見要佢, 好似我都好慘.
再犯一次就遲一日出糧(唔好超過7日, 犯法) 佢已經超過7次

出reminder letter, 第時嬲起上來炒佢都有d渣拿. ... 有用嗎???

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢再遲起身...

輕則無得放星期日

出reminder letter, 第時嬲起上來炒佢都有d渣拿. ...

哩點好重要.

別墅

我果個又係咁, 今朝先拍門叫佢起身(已經唔使佢煮早餐比我食, 重要我早起過佢,叫埋個女起身, 煲埋水比佢開奶), 咩人黎嫁!!! 話又話過, 警告又警告過, 我而家都搵緊第二個lu. 返工最基本既野都做唔到, 點指以佢幫我湊小朋友呀. 又唔係叻過人, 做野又唔係好過人, 做得好都話就下啦.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LULU-MAK 於 10-6-4 10:51 發表
鬧鐘梗係有啦, 之前佢唔知醒, 我仲將個鬧鐘較早15分鐘比佢賴床. 但佢都係咁!

我之前個賤精都係咁, 要人叫 sin 肯起身, 賤精晚晚玩電話玩到好夜都唔瞓! 有次起身仲要冇熱水開奶, 嬲到我~~~
e d 賤精跟本就冇心做野 ga!
相比我 e + 個姐姐, 有晚佢臨瞓時唔記得煲水, 佢都半夜1:00起身扎醒, 即刻煲, 第二日仲話番俾我知 say sorry! lee d 根本就係責任ge 問題!

瓜瓜哇哇哇

男爵府

咁...佢係完約走並係你炒佢走???

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-4 11:11 發表

我之前個賤精都係咁, 要人叫 sin 肯起身, 賤精晚晚玩電話玩到好夜都唔瞓!

男爵府

我個囡都大, 唔需要開奶, 唔需要煮早餐, 每晚食完飯, 做完清潔, 佢就係等10:30訓覺, 第二朝6:15前起身, 比起我已經好好, 佢既休息時間應該多過我, 我仲要跟亞囡D功課, 依家晚晚12點, 第二朝驚死返工返學會遲到, 起碼亞囡返學未曾試過遲到呀.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LULU-MAK 於 10-6-4 11:25 發表

我炒佢 ga, 部署好, 即炒!
瓜瓜哇哇哇

男爵府

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-4 11:34 發表

我炒佢 ga, 部署好, 即炒!
>>點樣部署好, 即炒??? 過兩招比我.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LULU-MAK 於 10-6-4 11:37 發表
>>點樣部署好, 即炒??? 過兩招比我.

我係冇人幫我照顧當時7個月大 ge bb, 所以我要揀左新工人sin! 然後就唔俾女女跟佢咁多; e.g. 女女同我同床瞓, 因為我當時仲係餵人奶 ge, so 女女好癡我! 之前同佢講過, 如果星期日賤精唔出街幫我手湊女女, 我會俾返holiday fee 佢, 所以之後兩個月有假就俾佢放, 淨係出 $3580 俾佢, 費事益佢!

到炒佢當日就擇 sat, 因為 sunday 都計 $ ga ma, 由於冇人幫我暫時睇住個女,老公又要返全日請唔到假, 所以當日ge 部署就更要小心:

我要返半日 ge, 於是叫佢係我放工返屋企前要同我當時9個月大ge 女沖左涼 sin, 執定奶粉袋, 煲埋粥仔!
然後叫埋我細佬上去, 我一back home 就抱住個女,叫賤精執包袱(睇住佢執), 叫細佬看住廚房(驚佢發癲), 出門口就 check 佢 d 野, 睇下有冇攞多! 最後送佢去 agent到計埋條數, 要佢打埋指模confirm, 之後接新工人。
我當時要揹埋個女由元朗出mk, 又落雨, 好狠狽!

記得當日整個過程要開 cam!
瓜瓜哇哇哇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 LULU-MAK 於 10-6-4 10:31 發表
我個工人成日唔知醒起身, 之前果D唔計, 剩係依個禮拜都已經三次. 我覺很佢毫無責任感, 如果靠佢叫個囡起身返學, 死得!

唔洗諗,呢個換得! 佢都仲有機會出糧前個幾日會醒神D既,但每個月都係得個兩三日,唔好忍,換左佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 LULU-MAK 於 10-6-4 11:25 發表

我個係完約! 我忍左半年!!!

大宅

我想讚你一聲, 你好強好勁, 其他mami真係要學吓, 唔好吓吓怕冇人湊, 就讓d工人自把自為

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-4 12:26 發表

我係冇人幫我照顧當時7個月大 ge bb, 所以我要揀左新工人sin! 然後就唔俾女女跟佢咁多; e.g. 女女同我同床瞓, 因為我當時仲係餵人奶 ge, so 女女好癡我! 之前同佢講過, 如果星期日賤精唔出街幫我手湊女女, 我會俾 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pig_2006 於 10-6-4 16:07 發表
我想讚你一聲, 你好強好勁, 其他mami真係要學吓, 唔好吓吓怕冇人湊, 就讓d工人自把自為

多謝~~
講真, 我第一次想炒賤精係上年4月, 成日發現銀包唔見錢, 但我99話佢湊得女女好, 唔知下一個會點, 可能俾佢差 br br br 阻止左。之後日子, 發現女女輕磅左, 半歲去健康院磅重, 女女體重唔達標, 趺落底線。
第二次我要決定炒佢係6月, 賤印掉抵我女女係學行車到, 佢走落街同對面工人交易, 佢係冇key ga wo, 女女就係學行車又喊又跳 (我係 cam 見到, 仲錄抵左)
我第二日即去 agent 揀工人, 然後繼續不動聲色等新工人黎 !
瓜瓜哇哇哇

大宅

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-4 12:26 發表

我係冇人幫我照顧當時7個月大 ge bb, 所以我要揀左新工人sin! 然後就唔俾女女跟佢咁多; e.g. 女女同我同床瞓, 因為我當時仲係餵人奶 ge, so 女女好癡我! 之前同佢講過, 如果星期日賤精唔出街幫我手湊女女, 我會俾 ...

我都係將會即炒姐姐,想問佢听倒你話炒佢的反應係点?有冇發癲呀?

男爵府

嘩!!!! 冇key...仲可以放底亞囡係一個BB係屋企, 自己走佐出去. 你唔即炒佢, 還容忍到等新工人到, 你EQ都好高! 比著係我會發顛...果晚就叫佢走.

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-4 16:33 發表

冇key ga wo, 女女就係學行車又喊又跳 (我係 cam 見到, 仲錄抵左)
我第二日即去 agent 揀工人, 然後繼續不動聲色等新工人黎 !
...

首頁

尾頁

跳至