自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問勞工署熱線是不是只會解答僱員問題, 會不會幫僱主呢,
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有關勞資雙方及牽涉到勞工法例嘅都會解答
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

好媽媽勳章

THANKS~ premum2006

咁係咪直接打去講自己個情形出來就會有答案呀, 因為近來公司有個做咗好耐嘅員工, 事事同我作對, 我好想出大信封比佢, 但又唔忿氣要補$$,

原帖由 premum2006 於 10-6-11 18:31 發表
有關勞資雙方及牽涉到勞工法例嘅都會解答

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

勞工處熱線係會解答僱傭雙方的問題, 僱主打去問一樣會答。佢地根據法例來解釋的, 無話幫邊一方。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 容媽媽 於 10-6-11 18:41 發表
THANKS~ premum2006

咁係咪直接打去講自己個情形出來就會有答案呀, 因為近來公司有個做咗好耐嘅員工, 事事同我作對, 我好想出大信封比佢, 但又唔忿氣要補$$,

...

勞工署職員會就返法例嚟答你
最緊要依足法律
對雙方都公正
至於你話補$
即係你想一個月通知期都唔等??

"終止僱傭合約"俾你參考:
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/08.pdf

放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

好媽媽勳章

tks, 明天會打去問,

原帖由 晴B媽 於 10-6-11 18:41 發表
勞工處熱線係會解答僱傭雙方的問題, 僱主打去問一樣會答。佢地根據法例來解釋的, 無話幫邊一方。

大宅

好媽媽勳章

唔該哂, 我會問清楚先比信封佢,

原帖由 premum2006 於 10-6-11 18:57 發表

勞工署職員會就返法例嚟答你
最緊要依足法律
對雙方都公正
至於你話補$
即係你想一個月通知期都唔等??

"終止僱傭合約"俾你參考:
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/08.pdf

...

公爵府

我估勞工處實會問你, 有無俾你個僱員知佢工作表現有乜問題, 有無做督導, 有無俾機會佢改, 佢改成點? 有無出warning警告, 全部都要有supporting.

如果無做, 咁你想炒人唔補錢,做足番d嘢先(好似話犯咗嚴重過失, 可以唔使補錢要佢即走). 但"嚴重"點去判斷, 係有爭拗

大宅

好媽媽勳章

我試過問佢對我安排嘅工作有咩問題, 佢竟然答我 ' 唔想有是非, 唔講啦, " 我問, 我同你傾緊, 會有咩是非, 但佢唔答我就收我線, (因我同佢係電話對話多) 我再打比佢, 就唔聽, 好討厭再同佢一齊工作..

原帖由 alik 於 10-6-11 19:40 發表
我估勞工處實會問你, 有無俾你個僱員知佢工作表現有乜問題, 有無做督導, 有無俾機會佢改, 佢改成點? 有無出warning警告, 全部都要有supporting.

如果無做, 咁你想炒人唔補錢,做足番d嘢先(好似話犯咗嚴重過失, 可以 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

乜唔係僱主可以一個月通知無須理由就炒人架咩 ?
不過我唸你會怕果個人係果1個月度玩野lor ..

再唔係你出2封warning letter比佢咪炒得lor ..

老闆話你做錯乜都得架啦 ...

公爵府

原帖由 容媽媽 於 10-6-11 20:43 發表
我試過問佢對我安排嘅工作有咩問題, 佢竟然答我 ' 唔想有是非, 唔講啦, " 我問, 我同你傾緊, 會有咩是非, 但佢唔答我就收我線, (因我同佢係電話對話多) 我再打比佢, 就唔聽, 好討厭再同佢一齊工作..

...

如果督導/討論工作表現的, 面對面好d喎

首頁

尾頁

跳至