跳至

首頁
34567...67

尾頁

男爵府

原帖由 joemyt 於 10-7-16 00:37 發表
玩完 !!!!!!!!!!!!!

唔係嘛!

大宅

原帖由 loklok0104 於 10-7-16 16:39 發表

唔係嘛!

哇~~好驚阿!!! 我住第3座, 有無人知道有無發生過事?

大宅

回覆 3# Macusmama 的文章

幾難架!教長話首先要英文好,conduct A or B。早兩年都收到過千申請表,但好似收五班,小班教學,每班大概 30人,所以老師老可以留意學生,我知有D學校成 45人。初初選呢間,因近,結果無選錯,個仔讀得好開心,一星期七日都返學校,講真,如果學校唔好,佢點會留戀,而家有假期都返,有D老師走左,仲上去老師屋企食飯。好多年之前正生有一個學生,犯事後改過,超齡入大學,港台有節目拍過,佢就係呢間中學肯收佢讀中學,所以佢有返學校講 talk,鼓勵師弟們。學校好多時有名人講座,高皓x都講過以前點錯,現在點面對。所以我都好多謝學校教識我個仔有正確觀念。不過我唔敢講佢學校成績超好,如果想小朋友成績好似名校,就未必得,妳都見未出過十優。舊年好似最高分二十七、八。電視出街後,有D人開始留意呢間學校,有同學長洲都黎!所以如果要仔女好好成績,名校咁谷,就唔係啦!但學生品行教得幾好,定期義工,之前參觀正生、獨居老人、孤兒院、探防地震後兒童,都帶比佢哋唔同信息!

大宅

原帖由 Macusmama 於 10-7-16 15:35 發表
咁匯x難唔難入呢?要唔要寫信見呢?

如果妳小朋友成績好,可以直接打去學校問有無位,有人試過後補位入讀,不過以前後補要考筆試!而家唔知!

大宅

請問有無同事個小朋友將會入讀德望學校幼稚園? 因為我囡囡來緊想報讀德望幼稚園, 有無媽嗎可以提供面試及入學資料?

珍珠宮

唔該哂你呀 "kidicksonki" MAMA: 我想問問係咪六年級向呢間SCHOOL報第一志願咁呢?即是好似升一年級咁?因我仔仔而家讀灣仔學校...老師說如佢保持水準,可考入皇仁....但我唔想佢入呢間,好大壓力...
原帖由 kidicksonki 於 10-7-17 13:24 發表

如果妳小朋友成績好,可以直接打去學校問有無位,有人試過後補位入讀,不過以前後補要考筆試!而家唔知!

別墅

7座沙展,不堪壓力燒炭,證實死亡!

原帖由 qc1220 於 10-7-17 01:45 發表

哇~~好驚阿!!! 我住第3座, 有無人知道有無發生過事?

珍珠宮

唔係哇,咩事要搞到咁慘?
原帖由 chungpo 於 10-7-17 16:01 發表

別墅

昨晚証實的,但今日報紙無報導!
原帖由 Macusmama 於 10-7-17 17:51 發表
唔係哇,咩事要搞到咁慘?

伯爵府

原帖由 chungpo 於 10-7-17 04:01 PM 發表

好慘! 壓力大一時諗唔通就行左條不歸路

大宅

回覆 5# Macusmama 的文章

呢間係直資,只要招生日自行投考,以前好似唔影響派位選校,當年考都係想多一個選擇,因為考左,妳都照樣可以選報其它官校,但如果佢收左小朋友,佢會係派位前交留位費同接受放棄派位,所以有好多人考,分兩日面試,最後都會有家長唔想放棄派位,所以有後補位。當時都好矛盾。都過左七年啦!我唔清楚依家選校程序,妳check清楚先啦!但妳個小朋友成績好,會唔會浪費了,讀這中學,有d成績好的,都係高中時轉去dgs,家長都係想佢哋發揮多d,呢間始終唔係名校,妳想清楚,因怕妳小朋友,讀得開心但成績倒退!就後悔啦!

伯爵府

有無人知bbq單位係幾樓?

珍珠宮

唔該哂你的回答...我怕皇仁好大壓力囉...始終追成績...
原帖由 kidicksonki 於 10-7-18 10:49 發表
呢間係直資,只要招生日自行投考,以前好似唔影響派位選校,當年考都係想多一個選擇,因為考左,妳都照樣可以選報其它官校,但如果佢收左小朋友,佢會係派位前交留位費同接受放棄派位,所以有好多人考,分兩日面試,最後都會有家長唔想放 ...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 sleepingbo 於 10-6-26 18:45 發表
九月我讀晶晶!how old of your son? i remember he is older than my daughter

我本來都想俾個仔讀晶晶n1,但無上晝啦, 只得下晝....所以仲諗緊讀唔讀好

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 chungpo 於 10-7-17 16:01 發表

唔怪之得果朝早成日見到有部警車喺七座對出平台啦

希望佢安息啦!!!!!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 pig_2006 於 10-7-12 17:07 發表
我由一開始已住呢個宿舍, 已住差不多10年, 我從未聽過咩兇宅, 亦未聽過發生咩怪事, 香港咁細, 好多地方都會發生命案呀, 自殺呀.... 其實只要自己心中無鬼, 行得正企得正, 就咩都唔會怕, 最怕係d人時時危言聳聽, 無 ...

我都係最早搬入黎果d, 聽老公話d兇宅真係有怪事架, 搬黎唔夠一個月d人就會搬走, 好似依家有d單位係長期吉咗

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 julieann 於 10-7-14 12:08 發表
各位靚太, 我想問廁所鏡則邊果度門較甩左, 我可以打去邊度搵人黎整呀?? thanks!

Julieann,

好耐無見你同wallance啦, 去咗邊呀....嘻嘻

Jasper mummy

伯爵府

原帖由 Cindyjasper 於 10-7-18 11:58 PM 發表

Julieann,

好耐無見你同wallance啦, 去咗邊呀....嘻嘻

Jasper mummy

hehe~ 真係好耐無見你喇~

早排間唔中又搵下我妹, 同埋有一個月我走左去返工呀, 之後因為要on shift所以無做lu...所以自己湊返wallace~

你依家仲有無同Jasper落去玩呀?

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 julieann 於 10-7-19 01:09 發表

hehe~ 真係好耐無見你喇~

早排間唔中又搵下我妹, 同埋有一個月我走左去返工呀, 之後因為要on shift所以無做lu...所以自己湊返wallace~

你依家仲有無同Jasper落去玩呀? ...

係lu, 早排見你話想請工人都諗住你去返工架喇
我依家都有同jasper朝朝落去玩架, 大概十點半我就帶佢落去平台, 不過好期待對面個公園開, 咁就有新地方玩喇

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chungpo 於 10-7-17 22:26 發表
昨晚証實的,但今日報紙無報導!

http://hk.news.yahoo.com/article/100718/3/j8b4.html
今日先見報.

首頁
34567...67

尾頁

跳至