論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚真係比個bun激死我....今朝同工人買餸蒸梅菜鯇魚, 其實差不多個個week都蒸, 要soak梅菜1個hour才cut & put on the fish...但蒸前才發現佢竟然未soak梅菜, 我今朝已問佢記唔記得點做, 佢話記得架, 其實之前有2次都係煮餸前才發現佢連d菜都忘了洗...我真係好激氣, 佢又話自己有經驗煮食, 煮得唔好食都算, 但就連洗菜呀, prepare dish呀都忘記.....唔係第一次, 係好幾次, 真係好鬼angry....還有買餸時問佢呀囡d菜食完未, 佢又話still have, 咁我咪買少d囉, 但後來才發現原來剩下幾塊咋....叫佢家中冇咩冇咩, 要出聲, 但就次次都要我問.......

再講, 佢唔識同我個囡玩, 我個囡都唔太跟佢like佢...

佢嘅好處就係肯做, 唔黑面, 清潔okay, 但有時心散起上來又好恐怖....

我想請問你地會留工人嗎???? 我個囡3yrs, 我9月就生第2個, 唉, 點算好呢??? 我老公只叫我要lead住佢, 但我無可能日日睇實佢, 日日remind佢架, 佢都做左成個半月啦, 照計係咪應該pick up 得好好呢??? 而且我想生完出來工作, 但見佢咁我都有d唔放心.......

水晶宮

仲有兩個多月你就生no.2, 而且呢個工人的表現又未至於衰到貼地, 所以我覺得呢個工人暫且可以留低.
工人唔係個個醒, (醒得濟有時你仲驚), 基本上顧主唔可以 100%放手, 所以你都要學下點樣跟貼工人之餘又有時間做自己野.
1) 煮飯, 工人再係唔記得煮送的步驟, 你就比功課佢做, 叫佢寫低煮果樣送的步驟, 然後叫佢煮時續個步驟 take 番. 久而久之佢嫌呢份功課麻煩, 佢自然會記得你的要求.

2) 買送, 菜呢d野, 買多少少唔怕, keep 住在雪櫃都ok. 你預多好過預少, 得番幾條菜工人都會講到好似可以用黎比成家人食咁. 又或者你定期 check 下個雪櫃, 先至決定買幾多野.

3) 家中的用品, 工人唔用到最後一滴都唔會出聲. 又係比功課佢地做囉, 叫佢地即刻換衫落街買, 仲要買大大盒的. 佢地試過呢個功課之後, 應該唔會唔記得叫僱主補貨.

大宅

你呢個都係做咗個半月,我果個做咗成年都仲係咁,衰過你個多多聲,通常我會俾三個月時間,三個月係龍係鳳就好清楚,我就會keep,起碼佢唔古惑同態度好先,我果件長期無記性,我囡到依家一年都唔鐘意佢,呢排仲開始偷錢,初嚟時好似好純咁,成日放假出去玩俾人教壞咗,我十月生第二件,八月底新工人到即叫佢返歸。

大宅

我以為我件差, 點知原來有更差......我個工人只係放過1日假, 放完假番屋企, 佢幾開心呀...都唔知係咪想再放假, 所以有d心散...但我就要生, 我講明想佢留在家, 所以我暫時只想1個月放佢1次假, 我唔想佢時時放假學壞, 而且我真係要人幫手, 但又怕佢唔平衡....唉....

男爵府

我個黎咗3個月啦
都一樣差, 完全唔可multi task, single 都"monk"水~~
請佢主要take care 個仔
但到而家都仲未可一個人take 個仔
我個就4歲
連同佢沖涼d水夠唔夠熱都唔知

有時飲剩d湯, 飯餸, 未凍就放入雪櫃
煲魚湯d魚要煎又唔知
魚腮魚鱗未清晒都叫乾淨, 仲要話唔知呢d唔要
大姐呀, 我local 請佢
就係諗住local 唔使train 得咁耐
easy to pick up, 點知"懶"晒野~~~
都唔知佢向hk4年, 煮咗d咩比佢僱主食架~~~

btw, 我已搵到replacement
工人一到就送佢一程~~

大宅

其實佢都唔係咁差啫,只得個半月,遊魂就梗有架啦,有d做成年仲遊緊啦。起碼唔黑面,無發脾四,肯做已經難搵喇,可能我要求低啦 只係煮飯方面弱d啫。我既方法都係同birdbird一樣,搵定本簿比佢,寫低每日煮咩餸、點樣煮,去街市時點樣買,有時仲要佢寫低埋中文併音方便佢去買。下次再有重覆呢樣餸,叫佢自己睇返囉,兩三次都唔識,咁煮多五六次都識卦,起碼無藉口比佢話唔記得,或者話你之前唔係咁講啦。
至於d野用完唔記得同我講,我都係叫佢自己即刻落街買,有時呢頭買完個頭又發覺無第二樣野,咁咪又叫佢落去買過囉,佢去之麻,又唔係我去 ,費時同佢勞氣呀

大宅

真係多謝各位意見, 可能我就生, 天氣又熱, 而且我之前個local bun 醒好多有比較, 所以總覺得呢件麻麻, 有時激c我咁制, 或者我都要比多少少時間佢嘅.....因我都唔想換人, 唔想waste money & time......

男爵府

我嗰日咁都算不過不失,佢又係唔可以multiple tasking, 日頭prepare好d料, 炒個菜炒碟蛋都要九個字, 有時買多咗d餸雪到爛都唔識掉, 要我日日check住雪櫃有d咩

首頁

尾頁

跳至