跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔同比同年小朋友矮, 只有88cm, 但什麼到愛吃, 不偏食., 有什麼辦法高d呢?...他不會雙腳離地跳高的, 是不是有關係??

大宅

陪月勳章

原帖由 GOGIGI 於 10-7-16 00:57 發表
我個仔同比同年小朋友矮, 只有88cm, 但什麼到愛吃, 不偏食., 有什麼辦法高d呢?...他不會雙腳離地跳高的, 是不是有關係??

我上星期幫我仔度有95CM 左右... 他細個時巳經成日跳跳跳架啦...我就吾知有無關係 ~
你跳比佢睇叫他跟你跳吓咁得吾得呢??

大宅

原帖由 GOGIGI 於 10-7-16 00:57 發表

唉..ME TOO..我個係囡...得 85CM添咋.佢都係咩都食..唔會偏食...可能細細個果時..阿公阿婆太寵佢..無論..跑.跳..摛..都話驚跌親..去公園又唔比佢走..所以攪到佢都係唔識雙腳離地跳..乜都驚一餐.後期唯有星期六,日..我地帶佢去公園多D放佢跑..一有機會見到D商場有彈床跳..就比佢玩..宜家先好D..識得跳咋...

另一個原因,可能真係遺傳啦..本身我都唔算高..所以等佢大D..迫佢做多D運動先得囉...
但我地宜家咪比CX脫佢食下..希望有少少改善啦..

大宅

囡囡6月時高95cm,重33磅到, 總算發長得ok,

比小朋友跑多d,跳多d, 唔好怕佢地趺傷, 由佢地自己去學習, 咁樣佢地咩都會發展得好d.

複式洋房

甘我到買d CX脫比佢先. 我到係見到跳彈床 就盡量比佢玩... 要小朋友增高, 應該比什麼類食物佢呢?

大宅

我仔95CM,,重27磅
佢成日唔食正餐,,不過可能爸爸高所以遺傳到

伯爵府

我的兒子只有90cm, 少運動,我們都不高的,我也很擔心!

伯爵府

寶寶的身高體重合標準嗎?
http://baby.esdlife.com/features_baby/326/baby-growth/

生長激素治矮小症
打針增高愈年幼愈有效

http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=3652&srctype=p

http://www.mydrdr.com/forum_body.php?aid=9909

陳德仁 高兒一等:兒童生長激素治療(II)
http://www.metrohk.com.hk/pda/pda_detail.php?id=87059

男爵府

我的兒子只有90cm

複式洋房

我仔仔95cm高, 重31磅, 不過佢唔肯食肉, 仲好揀食.....

複式洋房

我諗唔關佢有無成日跑跑跳跳, 我個女由朝玩到晚, 又跑又跳, 又食得! 不過, 佢得83cm! 應該無咩人矮過佢! 佢係3%生長線, 不過, 我兩公婆都唔矮! 醫生話, 唔使担心wor~ 因為佢哋仲有十幾年發育! 到18歲先知佢有幾高!

原帖由 redtea9999 於 10-7-16 11:33 發表

唉..ME TOO..我個係囡...得 85CM添咋.佢都係咩都食..唔會偏食...可能細細個果時..阿公阿婆太寵佢..無論..跑.跳..摛..都話驚跌親..去公園又唔比佢走..所以攪到佢都係唔識雙腳離地跳..乜都驚一餐.後期唯有星期六,日. ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔有97.5cm~~

大宅

阿仔92cm, 28lbs, 稍瘦 (不過我地2個都肥架), 阿仔唔喜歡吃肉類, 最喜歡飽同餅, 好dry(齋)...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

原帖由 IPEYT 於 10-7-28 10:44 發表
我仔仔95cm高, 重31磅, 不過佢唔肯食肉, 仲好揀食.....
我Girl89cm高, 重27磅

男爵府

好媽媽勳章

阿仔91cm, 27lbsmouth:

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔8月19日度, 99cm高, 33磅~ 不過佢近排好揀食, 唔肯食肉, 只係食魚同一兩條菜~~

大宅

囡囡重33磅, 高96cm , 最近無物重同高, 可能跑少左, 得閒比多d時間佢跑下先.

伯爵府

但是我問健康院姑娘為甚麼只替寶寶度高至2歲,她說根據多個研究,基本上2歲的高度已經可以決定將來的高度,即是寶寶是生長線的50%,將來也大約是50%, 不過我想當然又例外。

原帖由 szesiu14 於 10-7-31 09:29 發表
我諗唔關佢有無成日跑跑跳跳, 我個女由朝玩到晚, 又跑又跳, 又食得! 不過, 佢得83cm! 應該無咩人矮過佢! 佢係3%生長線, 不過, 我兩公婆都唔矮! 醫生話, 唔使担心wor~ 因為佢哋仲有十幾年發育! 到18歲先知佢有幾高!

...

大宅

早呀
我囡同你囝 差唔多
90cm 12kg

原帖由 magmagyau 於 10-8-28 22:45 發表
阿仔91cm, 27lbsmouth:

伯爵府

糟糕! 我兒子在一個多月後的今天度高,還是90cm,大半年來只重了1磅,即31磅,好像停止發育呀! 但是其實他吃很多東西的,怎辦?

原帖由 hkaa 於 10-7-26 14:33 發表
我的兒子只有90cm, 少運動,我們都不高的,我也很擔心!

首頁

尾頁

跳至