跳至

首頁

尾頁

洋房

老公咪睇哂成個開刀過程?
請問你係邊間hospital 開刀呀? 復原得好嗎?

原帖由 qqbabe 於 10-7-21 10:29 發表

開刀老公都可以陪產, 好輕鬆, 醫生同麻醉師同你地傾下偈, 上胎唔駛半個鐘阿b就出黎, 老公可以剪臍帶, 我第2日落床/餵奶都冇問題.

我鐘意開刀因為唔駛等, 唔駛痛, 唔想盤骨撐大. ...

大宅

原帖由 腰果 於 10-7-21 16:46 發表
老公咪睇哂成個開刀過程?
請問你係邊間hospital 開刀呀? 復原得好嗎?

係陪到bb出世, 咁醫生就會指示佢同bb出手術室先, 之後再為你縫番傷口. 全程老公坐喺你個頭隔離, 有塊大布好高咁遮住開刀位置, 如果中途離座就睇到血淋淋既傷口. 我老公其實幾驚, 見佢面青青個頭唔敢郁, 其實乖乖坐定係見唔到血, 不過大家就聽到d刀叉聲.

我上胎同呢胎都喺養和, 其實痛唔痛係睇醫生手勢, 我聽過有d醫生因為諗住病人已經麻醉, 扯得過份大力, 之後傷口咪痛好耐. 好彩我就真係冇傷口痛既問題, 最痛最痛係生完子宮收縮.

洋房

嘩......

開刀後幾時落得床 or 可以"自由活動"?

原帖由 qqbabe 於 10-7-21 17:00 發表

係陪到bb出世, 咁醫生就會指示佢同bb出手術室先, 之後再為你縫番傷口. 全程老公坐喺你個頭隔離, 有塊大布好高咁遮住開刀位置, 如果中途離座就睇到血淋淋既傷口. 我老公其實幾驚, 見佢面青青個頭唔敢郁, 其實乖乖坐 ...

複式洋房

Thanks CarMan! I have already booked Sanatorium Hospital too. Which doctor do you see? I am seeing Dr. Katherine O' Hoy. She is awesome.

原帖由 CarMan 於 10-7-21 09:42 發表
唔係like, 只係我無膽, 無勇氣去try natural delivery....好怕個種unexpected 的痛楚

珍珠宮

不用謝.
我打算st paul, 未book. 我睇羅趙豐醫生, 佢都有係養和掛牌. 佢好好架, 我屋企4個姊妹都係搵佢接生. 佢好細心.
原帖由 muffinlemon 於 10-7-22 09:15 發表
Thanks CarMan! I have already booked Sanatorium Hospital too. Which doctor do you see? I am seeing Dr. Katherine O' Hoy. She is awesome.

珍珠宮

第2日就要你try 落床, 當你落到床, 就係自由活動架喇. 當然要忍下個傷口痛啦
原帖由 腰果 於 10-7-21 17:10 發表
嘩......

開刀後幾時落得床 or 可以"自由活動"?

別墅

其實諗番上次開刀後,都有點怕,都幾痛....

珍珠宮

係落床個下最痛囉, 之後都ok既
上次我全身麻醉
今次會考慮半身.
原帖由 1103mama 於 10-7-23 13:02 發表
其實諗番上次開刀後,都有點怕,都幾痛....

複式洋房

Hi CarMan,

Was your last delivery at Sanatorium Hospital? Were you staying at the general ward or private ward? if general, was it noisy at all since there were six moms staying in the same room? I am still contemplating... thanks!

原帖由 CarMan 於 10-7-23 14:20 發表
係落床個下最痛囉, 之後都ok既
上次我全身麻醉
今次會考慮半身.

水晶宮

原帖由 miyokiwai 於 10-7-21 13:37 發表
其實對阿B來說, 係咪順産好過開刀呢?
我都好怕痛.... 如果順産同開刀對阿B 係無分別既話, 我諗我都會開刀. 但如果有分別既話就要再諗諗啦!
聽人講, 順產b免疫力會好d架喎~~~

珍珠宮

唔係呀, 我係 st paul 生, 佢地general ward 都係3個人,係房其實唔太嘈, 不過始終during the day 房門都係開的, 多人探病都係噪d.
原帖由 muffinlemon 於 10-7-25 13:04 發表
Hi CarMan,

Was your last delivery at Sanatorium Hospital? Were you staying at the general ward or private ward? if general, was it noisy at all since there were six moms staying in the same room? I ...

複式洋房

Thanks CarMan!

原帖由 CarMan 於 10-7-26 10:20 發表
唔係呀, 我係 st paul 生, 佢地general ward 都係3個人,係房其實唔太嘈, 不過始終during the day 房門都係開的, 多人探病都係噪d.

首頁

尾頁

跳至