家庭理財

跳至
[金融投資] 買基金真係好傷  

首頁
12345...74

尾頁

禁止發言

子爵府

係啦, 我之前買咗份4萬蚊既基金, 我今年3月攞得番3萬2, 真係比基金佬扼錢, 以後都唔買基金, 攞嚟供股好過

原帖由 lifeeasyshop 於 10-7-28 00:43 發表
過去三年買落個的基金, 買個時的價錢仲高依家好多, 真係好傷.
睇來, 不如每月買2800好過.

oi123456789    發表於 15-6-25 03:09
oi123456789    發表於 15-6-24 04:07
sassyqueen  fund is long term wor, at least 5 years, i also bought 2 years n lost money  發表於 13-8-13 15:40

禁止訪問

大宅

死啦! 我3年前簽落一份月供$3k, 30年既基金呀! 仲有27年要供...

後悔到想c...

伯爵府

你個基金總數越大...佢收既費用越和味 !

子爵府

都話自已財物要自已睇緊d咯;嗰啲基金佬只知點樣昆到客,交到數,唔駛比人卒數。至於d客ge投資係咪賺到錢,who care???
有d基金都講下良心ge,少數囉,今時今日。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

2年前幫囡囡買咗份基金,經紀話比預期好喎!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

別墅

基本佬會賴受百年難得一遇的金融海潚拖累中期基金表現,但個市依家已見底反彈數十%~基金表現已跑贏同行,或已大舉收復失地,對未來的股票市場仍非常樂觀,繼續持有本基金十年,必定有正回報
期間管理費照收
你遇正個大跌市GE

別墅

真係要學巴菲特咁要低買高賣,
要止賺退場,再候撈底的機會
現在的大基金只係不斷長期持有
同定期換下貨或持倉比例,
跑贏大盤就已是一雙好的基金
基金食水好深,

男爵府

我個基金都係唔掂呀, 買咗2年幾, 仲係lost梗$, 表現仲衰過自己做....... :S

諗住拿畨$, 又困難重重, 個agent又勁話點點點, 又話已經跑win大市 (因為買時hsi 高過依家). 唉!!

民房

其實咁多位...
你地講既CASE大多都係三年到兩年前
撞正金融海潚,基本上個陣除左儲錢,買正股基金或者投資相連既人壽都係跑輸,好似上面會員話,百年難得一遇金融海潚好多人都唔想,當然都唔承認管理費係蝕錢程況下都會照收...因為代理人都需要收入...都有屋企人要養ma...

甚實我覺得每行業都有好人壞人...最緊要交易前講解清楚...咁到時先會得到人體諒

希望各位爸爸媽媽明白la...
(細路仔第一次發言,有言語得罪請講聲以賠罪 )

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

基金除咗例牌管理費外,仲有更多所謂out of pocket嘅搵笨收費,例如印野、職員出差、郵寄等等雜項,的經理同埋的阿四通世界坐business class周圍飛,住五星級酒店,底衭都帶埋畀酒店洗,商務餐、長途電話費係咁開數,呢的都係我做核數嘅朋友話畀我知。我朋友不幸十年前畀個而家仲成日響報紙吹水嘅「投資顧問」介紹,用一百萬買咗五隻基金,其中四隻都係名牌,無論指數點升跌,個價都從未見過家鄉,遑論每年回報。的經理每年照收管理費、行政費如儀,心不跳、臉不紅,只係每月寄個report,每年寄一大本電話簿年報(又博命開數),塞爆你信箱,我識好多朋友買基金都係蝕錢,連自己做金融數十年嘅老手都鎩羽,至於嗰的專同人捉基金路嘅所謂投資顧問,就更加狠胎,又收的基金回佣,又收的客嘅乜乜set up fee,顧問費、表現費等等,有的可以分人賺到嘅15%到20%,犀利過澳門的疉碼仔,的客蝕咗就側側膊,再叫人轉fund,又咬你一筆。基金欺客嘅黑幕,真係罄竹難書,去書局搵下,就知道客戶的遊艇在那裡。

prince0214    發表於 15-10-21 02:16
牛奶蕉    發表於 14-12-25 20:48

別墅

原帖由 大力大力 於 10-7-29 00:42 發表
基金除咗例牌管理費外,仲有更多所謂out of pocket嘅搵笨收費,例如印野、職員出差、郵寄等等雜項,的經理同埋的阿四通世界坐business class周圍飛,住五星級酒店,底衭都帶埋畀酒店洗,商務餐、長途電話費係咁開數,呢的都係我做 ...

哈,,大力,,,又再以出師表,征討基金運作的弊端
力陳基金最大的受惠人其實係基金的管理者,
食水深, 基金回報差仍穩賺冇風險的管理費

其實自從金融海潚爆出後,我對世界的金融體制
的信心曾一度崩潰,
我們不斷儲錢, 但錢最後到了那裡,
我們甚至持有一些金融垃圾都唔知,
投資銀行不斷將次級貸款包裝成獲得AAA級信用評級的
穩健投資產品,連好多人的退休基金及大型金融機構如銀行及保險公司都持有這些投資產品,
信用泡沫及金融垃圾由美國輸出,但虧蝕卻由整個世界的投資人及平民百性承受, 若非政府注資,我們的金融體制要崩潰了,
否則以後還有人相信我們的金融制度,
賺了的錢要儲起來,
放在證券市場,或買保險保障退休生活及意外.
美國人過度消費,中國人卻過度儲蓄,
把血汗錢由基金佬去買這些金融垃圾,
另一邊廂卻有金融大鱷在沽空次按相關的指數
去賺大錢.....

牛奶蕉    發表於 14-12-25 20:48

別墅

由今天起我也要拜讀巴菲特的價值投資法,

要低揸高沽....
向金融垃圾說不!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唉....基金,我一早已經唔信佢...

我個聰明姑奶叫我老爺奶奶d錢係3年前放晒落基金...而家好好傷!!d錢雖然唔係我既...但聽到無左果個amount,真係好肉痛...唔係講緊10萬8萬....

別墅

原帖由 我愛Corina 於 10-7-29 03:17 發表
唉....基金,我一早已經唔信佢...

我個聰明姑奶叫我老爺奶奶d錢係3年前放晒落基金...而家好好傷!!d錢雖然唔係我既...但聽到無左果個amount,真係好肉痛...唔係講緊10萬8萬.... ...

個經紀會同你講,
基金要睇長線,
你地只係遇正百年一遇的金融海潚,
冇人可以預知(其實一少部分人預知到股票市場即將崩盤)
唔好贖回個基金住,
環球股票市場已見底反彈,
基金長線一定可收復失地.......

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 wongmanyi_mummy 於 10-7-29 02:25 發表

哈,,大力,,,又再以出師表,征討基金運作的弊端
力陳基金最大的受惠人其實係基金的管理者,
食水深, 基金回報差仍穩賺冇風險的管理費

其實自從金融海潚爆出後,我對世界的金融體制
的信心曾一度崩潰,
我們不斷儲錢, ...

無法啦! 新來多數無看到,唯有長氣 d 不停提醒佢地!!

giging1116    發表於 14-11-5 10:59

男爵府

基金可能適合無自制能力save $又唔識買股票的人...

講真我個MPF係"World's local bank"的, 咪又係lost緊$, 所以我有時都無怪啲基金c, 因為間間都咁上下c..

不過有得揀我會自己炒, 我自己唔係好識炒, 依家就俾個朋友幫我炒..

好在我的基金依家"只係"lost緊萬幾蚊.. 唉...

伯爵府

原帖由 chowhui97 於 10-7-29 09:13 發表
基金可能適合無自制能力save $又唔識買股票的人...

講真我個MPF係"World's local bank"的, 咪又係lost緊$, 所以我有時都無怪啲基金c, 因為間間都咁上下c..

不過有得揀我會自己炒, 我自己唔係好識炒, 依家就俾個朋 ...

咁你可以揀月供股票架,銀行內有好多實力股票比你揀

基金吾係吾好,最好係買一次過個d (lumpsum),又響銀行買,係首次認購費貴d,但可以隨時出入.

子爵府

我都唔會再買基金~~
有錢買人仔或者澳元好過!!
再唔係係股票巿場買#28XX果D 基金仲好, 靈活好多, 唔駛比人綁手綁腳. 幾錢入幾錢放自己話晒事...

首頁
12345...74

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊