跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡已經20個月大, 但到而家都仲係講bb話, 單字只係識: "爸", "媽", "魚", "wow", "街", 仲要唔係成日講, 佢鍾意or心情好先講. 完全唔肯主動講野, 又唔肯去學. 我已經日日同佢講故事, 又成日問佢: "呢樣咩黎架?", "你想要咩呀?", "我唔明你講咩喎...", "想要就講謝謝啦"... 等等. 但佢點都唔肯講, 有時甚至發脾氣唔要果樣野都唔肯講! 好喇... 唔要佢講, 指都好啦, 都唔願做, 佢要捉住我地隻手指去指, 唔肯自己指... 有時想要咩就喊, 完全無意識要去講or指...

真係教到我無晒心機, 自問真係無晒辦法... 又好驚佢係唔係自閉... 有無人可以再教下我可以點做...

別墅

我仔仔都一樣,d人話如果同多d小朋友一齊可能會快d,佢地仲細唔好想埋d唔好嘅嘢,由得佢啦!

複式洋房

唉 我个仔连妈妈都未叫。。。 静系见到雀仔就bird bird,气球就ball ball ball...
今个礼拜好的,成日 ‘个个’ 个个 gum lor

nothing else... mud 都5sick 讲。听就听得明,大致上。。。

男爵府

我個女之前仲識得叫爸爸, 波波, 貓貓, DUCK DUCK, 哥哥, 依傢只叫媽媽, 無及噢...係咁多...

我大仔就勁, 19個月大已經講到連續4-5個字, 21個月大已經可以同我地對話講野, 亞妹有亞哥做"板"但都可以攪成咁.....死未....佢出年1月插班時真係唔知點算....佢連飲水又唔肯又唔肯自己拎杯, 依傢連奶都唔肯飲, 飲得個1安-3安, 自己又唔肯拎野食........你地話死唔死丫

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

me too

我嗰個連爸, 媽都唔識叫, 所有動物都叫"貓貓", 所有生果都叫"果果", 男仔女仔都叫"哥哥", 死未

伯爵府

我女20個月大, 識講爸b, 媽b, 婆婆, 麻麻, 知道, go, 得, 謝, 穎穎, c子, 但凡係想叫人都叫媽媽, 之前講唔係......
但我唔太膽心, 總覺bb有自己一個進度表, 由她自然發展吧.

複式洋房

咁各位媽媽, 你地打算2011年俾BB讀K1 嗎???
因為我個女一樣唔多講野, 都唔知佢年底點去INTERVIEW

伯爵府

原帖由 honeyfamily 於 10-8-2 13:35 發表
咁各位媽媽, 你地打算2011年俾BB讀K1 嗎???
因為我個女一樣唔多講野, 都唔知佢年底點去INTERVIEW

bb會係coming dec讀n班呀, 依家唔理得佢識講野未, 都會安排搵2011既k1呀, 有得in既米in囉, 搵到間好既收佢讀k1我地就會比佢讀, 如果唔係米比佢做大女囉. 所以都唔太心急呀.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個細仔今個星期5就21個月大又係唔肯講野, 只識用手指住講'果個', 我都唔急佢講野, 只要佢明我指示識做都OK嘅, 個個小朋友發展唔同, 唔駛太擔心, 大家加油喇
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

唉…我仔都係…去健康院話佢語言遲緩,轉介佐去兒童智力中心,見完之後而家排期見醫生,要等半年…

佢地話遲講野係自閉症的第一大特徵,要睇埋其他野,睇下佢會唔會係有自閉症傾向喎…

大宅

我覺得唔好給BB太大壓力,不停叫佢講 BB會驚左同抗拒講野.
越要佢講 佢就越唔肯講, 以前囡囡會同保安打招呼 E家點都唔肯(囡囡好抗拒 D保安太熱情啦).
我囡囡7號就滿21個月大了 佢都係講單字 問佢'好唔好' 佢會照佢想的 答好或唔好, 有/無 , 要/唔要 , 食/唔食 , 飽/唔飽 , 所有單字教佢發音 佢都講到 但連埋就唔得.佢有好多都識講但好多時都唔肯講,唯有引誘佢講(同佢對答).
今年11月囡囡會開始入讀N1,9月開始都會去心儀的幼兒園報K1

複式洋房

唔好擔心,我身邊兩三個朋友細個都成三歲先識叫爸媽,但大個左都好叻,每個人的性格發展都不同. 語言遲緩只係自閉症好多病徵的其中一個,(因我有教自閉症的小朋友)切勿杞人憂天,也不要逼得小朋友太緊,順其自然吧!

男爵府

咁我個女如果想做乜D野佢做唔到, 佢會拉我件衫或拉我隻手叫我去幫忙.....

有時佢又無啦啦講連續2-3個生字出黎....好似尋日咁我話佢"好汙JOE", 亞哥又跟住講, 跟住亞女自己又話"好汙JOE"

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我個囝都係呀, 勁多bb話, 不停口自己講, 好似在講故事咁...但其他嘢又唔多講, 只會講好少好少單字, 最近最叻係成日講thomas...真係激c人...

佢都係想要咩就拉我哋去拎, 唔識講, 有時又唔知佢想點, 要估估下, 估佢唔到佢又唔happy...

健康院話要兩歲再返去再check, 仲係講咁少先轉介...

原帖由 JHsbb 於 10-8-3 01:41 發表
咁我個女如果想做乜D野佢做唔到, 佢會拉我件衫或拉我隻手叫我去幫忙.....

有時佢又無啦啦講連續2-3個生字出黎....好似尋日咁我話佢"好汙JOE", 亞哥又跟住講, 跟住亞女自己又話"好汙JOE" ...

大宅

我個仔又係21個月都已經同我地傾計,日日同我傾電話..細妹雖然宜家都識講句子,但係點都冇大仔咁叻...不過好多時哥哥講咩做咩佢都跟到足,咁你個女唔會咩?佢有冇同哥哥玩?
我呢,細妹勁想同哥哥玩,但哥哥就覺得佢左住佢,唔想同佢玩!

原帖由 JHsbb 於 10-8-2 00:07 發表
我個女之前仲識得叫爸爸, 波波, 貓貓, DUCK DUCK, 哥哥, 依傢只叫媽媽, 無及噢...係咁多...

我大仔就勁, 19個月大已經講到連續4-5個字, 21個月大已經可以同我地對話講野, 亞妹有亞哥做"板"但都可以攪成咁.....死未. ...

伯爵府

我個女今日又講多左句野....快d...佢聽見老公講,,,佢即時又跟住講...好好笑...有日姐姐同佢講gogogo...佢又跟住講....真好可愛.

大宅

係呀,其實佢地宜家日日都唔同,今日唔肯講,唔代表聽日唔肯講..,講開就好快唔停口架啦..

另外,你個女開始學人講,好快就會自己咩都講架啦!所以大家真係唔洗咁擔心!

原帖由 klm402 於 10-8-3 23:52 發表
我個女今日又講多左句野....快d...佢聽見老公講,,,佢即時又跟住講...好好笑...有日姐姐同佢講gogogo...佢又跟住講....真好可愛.

伯爵府

我都係咁想呀....每個小朋友都特別的, 進度不一, 所以大家都唔好太膽心呀...^^

原帖由 birdchai 於 10-8-4 16:26 發表
係呀,其實佢地宜家日日都唔同,今日唔肯講,唔代表聽日唔肯講..,講開就好快唔停口架啦..

另外,你個女開始學人講,好快就會自己咩都講架啦!所以大家真係唔洗咁擔心!

...

首頁

尾頁

跳至