母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想知大家的經驗,例如點樣食可避免BB熱氣......

之前曾看過相關POST,但搵唔返。THX!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

可以,我都係咁.當然最好就餵完奶先飲,咁會冇咁熱氣,如果bb都係熱氣,可以睇睇補益坊,個關醫師有教.

「產後進補廿八方」性質溫和而補益性強。有部份的嬰兒一出世已經是燥底,無論產婦服用什麼補品(如薑醋),嬰兒都會燥熱不適(如常哭、面上長出紅疹、便秘),只要隔日用金銀花三錢、白杭菊花三錢加三碗水煲成半碗,分五次給嬰兒飲用。或用白蘿蔔6兩、切細,用水浸蓋蘿蔔,煲成4-6安士,加鹽,一日內飲用,即可避免嬰兒燥熱不適。
請不要點評我,謝謝!

大宅

千祈唔好亂食中藥, bb可能唔受得。我就試過食廿八方搞到自己發燒, 要睇中醫.......bb又出紅疹, 成日喊, 聽廿八方說明書講話煲菊花茶俾bb飲可以改善, 點知阿b飲咗之後嘔到七彩, 我嗰晚抱住佢成晚唔敢瞓.....諗番都好後悔亂咁進補
其實食返正常足量健康新鮮食物咪仲好!

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都有飲廿八方...阿b都冇咩事.

別墅

我坐月時都有飲廿八方,我覺得冇咩事, 唯獨是BB面仔會有D 粒粒, 但係BK好多同期出世的BB都有,所以我都唔知關唔關28方事, sofar BB依家3個半月都我仲餵緊人奶

大宅

我有飲過呀 !! but BB 有生奶癬 & 我生痣瘡, so 停過囉...但個2樣野唔知關唔關事的, 希望幫到你啦 !! ^^

子爵府

我都有食呀,bb有出粒粒,不過應該未必關事,而家已經退左.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊