論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題?

男爵府

醒目開學勳章

唔會, 一係唔好請工人. 否則你通常都要係菲同印之間去揀一個. 菲同印我會揀菲, 因為印仲兇殘, 你去搵番d 幾年前印尼排華既報紙睇, 你就知道佢地有幾兇殘. 當然你仲可以揀泰傭, 但係難搵d.

我曾經係香港一間公司做, 入面係有好多菲既同事, 佢地都幾nice的.

若真係要驚, 我驚印多d. 印係比菲仲落後既國家.

當然, 若你見到個bun 睇呢單新聞時一d都唔sad既話, 你就真係要考慮換人了.

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-25 11:15 發表
如題?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

會, 乜傭都唔請!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好奇一問, 點解見到個bun 睇呢單新聞時一 d 都唔 sad 既話, 就真係要考慮換人呢 ??

原帖由 AndyRain 於 10-8-25 11:36 發表
唔會, 一係唔好請工人. 否則你通常都要係菲同印之間去揀一個. 菲同印我會揀菲, 因為印仲兇殘, 你去搵番d 幾年前印尼排華既報紙睇, 你就知道佢地有幾兇殘. 當然你仲可以揀泰傭, 但係難搵d.

我曾經係香港一間公司做, 入面係有好多菲既同事, 佢地都幾nice的.

若真係要驚, 我驚印多d. 印係比菲仲落後既國家.

當然, 若你見到個bun 睇呢單新聞時一d都唔sad既話, 你就真係要考慮換人了.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如題?

我覺得睇您自己現階段承唔承受到用菲最緊要,如果自問真係接受唔到既,嗌停不失為好方法,因為如個心有條刺,大家都唔好過.

公爵府

原帖由 twins214wy 於 10-8-25 13:42 發表
好奇一問, 點解見到個bun 睇呢單新聞時一 d 都唔 sad 既話, 就真係要考慮換人呢 ??

坦白講,如果我菲睇到咁既新聞係度笑既話,我會送佢返家鄉笑飽架.
因為一個人如果連最基本既同情心都無既話,留佢係屋企係無可能.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁又系, 雖然菲姐做吾到 d 乜, 但發生系自己國家, 事情搞成咁都應該感到羞恥.

原帖由 FA8866 於 10-8-25 13:57 發表

坦白講,如果我菲睇到咁既新聞係度笑既話,我會送佢返家鄉笑飽架.
因為一個人如果連最基本既同情心都無既話,留佢係屋企係無可能.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暫時真係接受唔到住...會處理下自己D情緒先...

男爵府

一定會,e個時刻真係接受唔到...
我連e+果個都想換左佢...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

如果我唔急人用!
如果我唔係等住個工人照顧小朋友!

如果我真係上星期入咗紙申請賓賓! 我會取消!! 再請印印!!!

男爵府

Yesterday the agent put the application to Philipine Consulate, but now I thinking will stop it. And employ the indonesia.

男爵府

醒目開學勳章

我覺得個point 唔係話因為自己國家收恥而sad, 而係作為一個人, 有d人性既話, 睇到d 咁既場面都會覺得傷感啦. 就算呢一團唔係香港人, 咁樣現場影住, 我諗大大部份既香港人都一樣會覺得那些人好慘啦.

佢有無做人最基本既人性, 同情心呢樣野好緊要. 比起佢係咩國家既人都更加緊要. 因為咩國家都有衰人同好人的.

我自己就雖然都好唔傷心, 好鄧死傷者及佢地既家人難過, 但係我都仲接受到個菲係屋企(當然若果俾我見到佢見到呢單新聞係陰陰咀笑既話, 我都會送佢一程).

若接受唔到既人就真係取消申請啦, 免將來黎到你會更加唔開心的, 因為兜口兜面日日見住.

原帖由 twins214wy 於 10-8-25 14:13 發表
咁又系, 雖然菲姐做吾到 d 乜, 但發生系自己國家, 事情搞成咁都應該感到羞恥.

大宅

好媽媽勳章

我係唔會考慮菲 ga, 睇佢地 d 國民一 d 都唔尊重 d 死難者, 當現場係新景觀, he he ha ha 咁影相, 我覺得佢地唔識尊重人 lor!
瓜瓜哇哇哇

公爵府

原帖由 AndyRain 於 10-8-25 15:43 發表
我覺得個point 唔係話因為自己國家收恥而sad, 而係作為一個人, 有d人性既話, 睇到d 咁既場面都會覺得傷感啦. 就算呢一團唔係香港人, 咁樣現場影住, 我諗大大部份既香港人都一樣會覺得那些人好慘啦.

佢有無做人最基 ...

男爵府

原帖由 AndyRain 於 10-8-25 15:43 發表

佢有無做人最基 ...

同意

男爵府

醒目開學勳章

呢點我都好同意, 佢地有d人真係衰到無輪, 將架旅遊巴當照點, 睇到都真係好嬲.

原帖由 ebutterfly323 於 10-8-25 15:59 發表
我係唔會考慮菲 ga, 睇佢地 d 國民一 d 都唔尊重 d 死難者, 當現場係新景觀, he he ha ha 咁影相, 我覺得佢地唔識尊重人 lor!

禁止訪問

男爵府

如題?

一定會唔請:;pppp:

大宅

就算要蝕$我都會STOP左佢~
情感上暫時接受唔到呢個國家的人~
D$就當俾白白死去的香港人的帛金~

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

請工人要視她為妳家人,信任她,將小朋友的生命安全交給她,所以工人的人格係非常重要,經過今次的事件,我大開眼界,菲律賓人點樣對香港人大家有眼見,槍手,司機,總統,警察,學生....每個人心裡只有菲律賓人
平心而論,妳請佢妳可以放心交小朋友給她照顧嗎?妳會擔心嗎?妳可以信任她嗎?妳會否懷疑佢有機會同上述的人一樣呢?

首頁

尾頁

跳至