跳至

首頁

尾頁

大宅

我想請教一下,有無人食避孕丸(單一)?定還是打針?邊樣好D呢?怕有副作用和突然肥胖

我第一個無用以上,因為想生第二個,而家發覺唔安全,好驚唔小心有第三個

大宅

我上次去健康院想打埋避孕針,但姑娘話餵人奶唔打得,因為有賀爾蒙會收奶,所以結果都係用避孕套...

原帖由 pondlily 於 10-8-28 12:48 發表
我想請教一下,有無人食避孕丸(單一)?定還是打針?邊樣好D呢?怕有副作用和突然肥胖

我第一個無用以上,因為想生第二個,而家發覺唔安全,好驚唔小心有第三個 ...

大宅

原帖由 rachel1024 於 10-8-28 14:38 發表
我上次去健康院想打埋避孕針,但姑娘話餵人奶唔打得,因為有賀爾蒙會收奶,所以結果都係用避孕套...

健康院姑娘都講過,但係我CHECK到家計會有隻針係人奶媽都打得,打左仲會令奶量增加,詳情可到家計會網頁睇,不過要定期去打,無得早無得遲囉,唔知有無人打過....

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我上次拎左單一果隻避孕丸..不過怕負作用大所以冇食到...依家都係用domdom咋....

複式洋房

食葯(單一), 返左工一個月多少少, 瘦左8lbs(但我陀囡時重左43磅), 未生之前我都係食葯, 姑娘話可以打三個月打一次果隻針就唔會影響奶量, 你可以問一問, 因我怕打針我會唔記得, 同埋我怕自己預唔到時間去打, 所以我都係食葯, 第一次佢比左1排葯我, 叫我3星期後返去覆診睇吓我食得有無問題, 之後就一次比左4排我.

複式洋房

原帖由 laiwingfa 於 10-9-9 00:42 發表
打三個月打一次
私家有無得打, 因要預經期又要請假才可以去政府

複式洋房

原帖由 yk12299 於 10-9-10 17:16 發表
私家有無得打, 因要預經期又要請假才可以去政府

你可以問一問啦, 因我都只係在健康院姑娘口中知有得打, 但我係食葯的, 家庭計劃 收費$1/次, 打針唔知係咪都係$1

複式洋房

原帖由 laiwingfa 於 10-9-11 00:05 發表

你可以問一問啦, 因我都只係在健康院姑娘口中知有得打, 但我係食葯的, 家庭計劃 收費$1/次, 打針唔知係咪都係$1
做完產後檢查了,要點樣才可以返去健康院打針

首頁

尾頁

跳至