嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢到都有喎

http://www.iherb.com/Dynamic-Health-Mangosteen-Gold-Organic-Certified-32-fl-oz-946-ml/24362?at=0

複式洋房

我覺得dynamic health唔多掂,第一支ok,但第二支就好浠。product quality 好唔consistant, 而家訂咗 Genesis Today Mangoteen 100, 希望呢隻好啲啦。
另外,我用新鮮山竹内殼攪汁,阿b面仔紅時同佢用來洗面,幾個字之內塊面就退紅啦。

原帖由 915sooky 於 10-9-5 21:20 發表
呢到都有喎

http://www.iherb.com/Dynamic-Health-Mangosteen-Gold-Organic-Certified-32-fl-oz-946-ml/24362?at=0

男爵府

原帖由 catmom29 於 10-9-6 06:57 發表
我覺得dynamic health唔多掂,第一支ok,但第二支就好浠。product quality 好唔consistant, 而家訂咗 Genesis Today Mangoteen 100, 希望呢隻好啲啦。
另外,我用新鮮山竹内殼攪汁,阿b面仔紅時同佢用來洗面,幾個字之內塊面就 ...

我幫阿仔今日開始停藥膏, 黎緊幾日會密切留意...

catmom29,

點解你甘好野搵到新鮮山竹既?....你阿 b 近幾日既情況點呀?

複式洋房

我早排未買果汁之前係街市買咗兩磅,冰咗係冰格。

阿b 啲手腳好靚,只係塊面有時會發疹,但一同佢抺啲山竹殼汁就退紅,正過用類固醇。當然,我覺得佢自從飲咗山竹汁之後overall濕疹出少咗。就算出都好快under control. 佢排毒果排我地要成身同佢搽類固醇,之後好轉咗,咁耐以來都只係搽過兩日1%HC. 山竹汁係真的有效

原帖由 SiuBay 於 10-9-6 09:32 發表

我幫阿仔今日開始停藥膏, 黎緊幾日會密切留意...

catmom29,

點解你甘好野搵到新鮮山竹既?....你阿 b 近幾日既情況點呀?

複式洋房

再加多句,我一路有同佢搽住physiogel and physiogel ai 架,呢隻cream唔可以停。有山竹舒緩都係咁話。

大宅

想問下山竹殼係未搞碎就可以搽紅的地方?
咁如果我想自己搞山竹汁, 是否需要連殼一起搞碎, 還是內裡的果肉己可以?

複式洋房

我用兩倍水攪碎個內殼肉,放入一個烚過的玻璃bottle放雪櫃, 倒出少少用棉花印面, 好快紅就會退

出面買啲山竹汁係用外殼, 內殼, 果肉用核一齊攪, 好難整, 我冇試過

子爵府

I might give it a try too.. .However, please check the following out .. do not drink/eat it too much.

山竹營養豐富,抗氧化作用強,而且有保健功效,不過食用要適量,因為雖然正在研究中的氧雜蒽酮被指出可能有抗病效果[3],但過量攝入此物質會增加酸中毒的可能性。[4]氧雜蒽酮的一種——α-倒捻子素有顯著的抗氧化性,已廣泛用於藥品中,但過量服用會對線粒體功能有毒害作用,損害呼吸作用[5],造成乳酸酸中毒。

[編輯] 功用
山竹富含蛋白質、醣質和脂類,主治脾虛腹瀉、口渴口乾、燒傷、燙傷、濕疹、口腔炎。山竹果肉性寒,因此食用易造成上火的榴槤後,可食用山竹去火,但不宜多吃,且腎病患者、心臟病患者、糖尿病者慎食,濕熱腹痛腹瀉者不可服用

複式洋房

你係邊度搵番嚟架?can u credit the website?
我都係俾bb份量,which is 30ml a day.

原帖由 錢錢媽 於 10-9-8 11:26 發表
I might give it a try too.. .However, please check the following out .. do not drink/eat it too much.

山竹營養豐富,抗氧化作用強,而且有保健功效,不過食用要適量,因為雖然正在研究中的氧雜蒽酮被指出可能有抗病 ...

男爵府

甘我諗飲得多係唔係幾好既, 因我見有 d 山竹汁講明每日唔可以飲超過幾多, 我而家早晚比阿仔飲30ml(1oz)/一次, totaly 2oz/day, 我買既時侯, 個sales 話濕疹應飲3oz/day..保健 1oz/day 就得...but 只係我隻牌子, 其它我唔知.....我通常都會係佢地既建議分量減 d, 怕且都安全....但我知山竹係寒涼食物, 係不宜食過多, 除非本身係熱底....所以我盡量係其它食物留意下...唔好食甘多寒涼食物...

複式洋房

咁又係, 食乜食得多都唔好ge.....
我今日帶bb去搵嫲嫲, 嫲嫲話點解bb d皮膚唔同左, 靚左好多....問我係唔係搽左類固醇, 哈哈....阿b好多好多日冇搽類固醇啦....

原帖由 SiuBay 於 10-9-8 14:03 發表
甘我諗飲得多係唔係幾好既, 因我見有 d 山竹汁講明每日唔可以飲超過幾多, 我而家早晚比阿仔飲30ml(1oz)/一次, totaly 2oz/day, 我買既時侯, 個sales 話濕疹應飲3oz/day..保健 1oz/day 就得...but 只係我隻牌子, 其它 ...

複式洋房

收到支山竹汁啦

今日收到DHL啦, 支 Genesis Today Mangosteen 100 山竹汁真係好"杰", 好多渣, 好正, 而家仲幾苦下, 不過阿b好肯飲.....我都飲過, 真係100%冇花冇假....同之前支dynamic health 對比, d quality 真係差得遠....
good good good...

子爵府

原帖由 catmom29 於 10-9-8 12:00 發表
你係邊度搵番嚟架?can u credit the website?
我都係俾bb份量,which is 30ml a day.

I copied from this website.
http://zh.wikipedia.org/zh/%E5%B1%B1%E7%AB%B9

大宅

我個囡都係飲緊呢隻,我都唔sure佢係唔係好轉,因為我O岩又用咗D防塵蟎床上用品,又真係好咗D

原帖由 catmom29 於 10-9-8 19:22 發表
今日收到DHL啦, 支 Genesis Today Mangosteen 100 山竹汁真係好"杰", 好多渣, 好正, 而家仲幾苦下, 不過阿b好肯飲.....我都飲過, 真係100%冇花冇假....同之前支dynamic health 對比, d quality 真係差得遠....
good ...

複式洋房

915sooky
你話佢都係飲緊Genesis Today?
飲緊第幾日?
咁你有冇同佢用山竹水(新鮮, not the juice) 同佢敷先?
我發覺外用內服效果顯著好多....
我之前阿b食開 dynamic health, 尋日開始轉咗 Genesis Today, 今日佢塊面滑到呢....一啲紅都冇。唔知係咪同支汁有關。Genesis Today 真係好濃....希望係啦.....我開始見到阿b有一大線署光啦....我同佢啲濕疹搏鬥咗咁耐, 個人真係好攰啦....

當然如果bb對塵蹣, 某啲食物敏感就要加倍留意啦。山竹係 relief the symptom, 唔係根治。

今日我c6叫我同bb隻手搽啲類固醇, 因為有啲紅, 我話, 睬你都傻, 我搽山竹汁。佢話唔好, 會染紅件衫。
我話, 你都痴線架, 件衫重要得過你個b?
於是有理冇理同佢印咗少少山竹水, 過多幾個字, 啲疹退咗。我c6冇嘢講

原帖由 915sooky 於 10-9-9 15:20 發表
我個囡都係飲緊呢隻,我都唔sure佢係唔係好轉,因為我O岩又用咗D防塵蟎床上用品,又真係好咗D

大宅

應該係兩星期之前飲咗幾日差咁既,就停咗,後來呢個星期再試就好咗當然我又咁O岩換晒D防塵蟎床上用品,所以你問我邊樣至真我都唔知,但佢唔差就已經係OK,唔差就繼續比佢飲囉,反正都係juice

原帖由 catmom29 於 10-9-9 19:23 發表
915sooky
你話佢都係飲緊Genesis Today?
飲緊第幾日?
咁你有冇同佢用山竹水(新鮮, not the juice) 同佢敷先?
我發覺外用內服效果顯著好多....
我之前阿b食開 dynamic health, 尋日開始轉咗 Genesis Today, 今日佢塊 ...

複式洋房

飲山竹汁開頭係會差啲架,身體有排毒反應嘛。我個b都開頭發到成身都係。
你睇下呢個story:

http://www.mangosteenfruitinfo.com/showtest.asp?tid=1308&tcid=100

原帖由 915sooky 於 10-9-10 13:39 發表
應該係兩星期之前飲咗幾日差咁既,就停咗,後來呢個星期再試就好咗當然我又咁O岩換晒D防塵蟎床上用品,所以你問我邊樣至真我都唔知,但佢唔差就已經係OK,唔差就繼續比佢飲囉,反正都係juice

...

大宅

睇曬咁多位既分享,唔好意思一問,大人得唔得呢?我先生濕疹左好多年,而家都系用緊洗醫生d藥,不過叫做 under control但都系好煩,如可以的話,我都想同你地一起order我呀!!煩pm我details呀!!

thanks soooo much!!

複式洋房

大人當然食得啦, 我個朋友個廿幾歲仔就係食咗好咗好多所以介紹我。不過以我個人經驗, 真係要又飲, 又外搽先會好多...
而搽方面, 真係要用新鮮山竹, 因為果汁係有埋果肉成份, 啲果汁帶酸, 反而會一方面刺激皮膚。

我個朋友佢煮啲山竹, 但我唔煮, 因為煮咗反而的酵素會走哂, 我只係烚過哂所有攪拌器, 玻璃bottle就算啦。多出黎果的, 我放入冰格, 用冰粒格冰起佢....一個山竹殼加兩三倍水, 都可以搞到好多出嚟.....

其實呢, 你老公係大人, 佢可以唔洗飲買果的果汁, 佢可以飲得苦, 自己SQUEEZE最好, 因為啲果汁都係經過高溫process, 都可以冇所好多酵素架啦....你最多加啲apple juice....
一支果汁咁貴, 大人又要飲咁多, 幾重皮下....
不過事先聲明,我飲過一滴山竹殼汁,苦到阿媽都唔認得到>.<

原帖由 nokia6300 於 10-9-11 23:40 發表
睇曬咁多位既分享,唔好意思一問,大人得唔得呢?我先生濕疹左好多年,而家都系用緊洗醫生d藥,不過叫做 under control但都系好煩,如可以的話,我都想同你地一起order我呀!!煩pm我details呀!!

thanks soooo much!!:thinki ...

男爵府

等我報告下先..

阿仔飲左山竹汁21日, 頭14日有搽藥膏, 停左冇搽7日, 除左飲之外, 我臨訓前搽少少山竹汁係個面仔度...

面-間唔中有微紅, 但冇出疹, 尚算平滑, 但同正常皮膚小朋友比, 仲係唔夠細緻, 仲有一個小插曲, 前晚搽完山竹汁後10分鍾, 阿仔個面有幾"達"紅左, 仲出左一粒粒, 但無理由敏感, 我搽左甘多日, 點知過左10分鍾, 粒粒同紅色又退左, 跟住之後又冇事啦..

手爭, 腳內則既摺位, 間唔中有 "R", 但睇落又冇出疹

心口, 背部近膊頭, "R" 得較多, "R" 到結左焦, 我近兩晚搽d山竹汁睇下好唔好 d...

Pet pet, 手背腳背無出到

整體黎講, 我覺得真係出得慢好多, 同範圍無甘大, 尤其個面仔, 以前發親都係個面先, 而家起碼出街冇人覺得佢有濕疹, 雖然近睇都仲係有瘕"痴"

但我唔會開心得甘早住, 話晒以前試過太多方法, 有d的確令我開心過一陣, 跟住心情又再跌落谷底....所以再觀察下先...隔一段時間我再報告...

首頁

尾頁

跳至