嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我買US$32, plus shipping fee....唔平架, so if you can find fresh 山竹 that might be better....
i just applied on skin (diluted with water of course) and leave it dry out for 1 min, then put moisturiser cream straight on top. No need to wash out .

原帖由 soeries 於 10-9-19 16:30 發表
一支山竹汁大概幾錢?
另外, 我搵唔到新鮮山竹....如果要搽山竹汁, 搽完幾耐要否搵清水抺乾淨?

複式洋房

有隻叫xango, not pure, mix with other juice. another one call Dynamic Health, claims pure but 我覺得好稀。
this one i just bought call Mangosteen 100, very pure, 好杰。but cannot find in Hk.

原帖由 soeries 於 10-9-21 00:13 發表
thank!香港係未無純山竹汁買?

複式洋房

係呀佢日日都飲。健康食物之嘛,無妨。

原帖由 soeries 於 10-9-23 01:30 發表
咁我想請問下, 你的小朋友好了後係未keep住每天飲, 還是間中飲?

複式洋房

bb兩個月, 搽面可以.... 不過兩個月咁快有濕疹? 係咪真係濕疹? 有冇睇過醫生?
自創山竹汁造法 (純粹係我自創, 冇譜的):
1. 切開山竹取出果肉不要(自己吃掉)
2. 用鐵匙羹刮出內殼肉
3. 內殼肉加兩三倍水入攪拌機攪
4. 如果覺得太多渣可以用魚湯袋, 絲絨之類隔渣 (我有時都懶唔做呢步)
5. 倒出入樽放雪櫃
註: 盡可能所有用具, 刀, 針板, 攪拌容器, 玻璃樽等都用滾水烚過消毒, 山竹汁冇咁易壞, 可以存放耐啲。

原帖由 小公主媽 於 10-9-24 11:18 發表
想問各位,我BB兩個多月人仔應該不能飲山竹汁的,但可否用山竹汁搽面仔呢?
還有可否教用新鮮山竹做汁方法?

先謝謝!

複式洋房

未試過, 應該會

原帖由 WaiWai媽媽 於 10-9-25 22:02 發表

想請問如果有損傷搽又得唔得呢, 會唔會好"la"

複式洋房

個人體質不同,你要自己衡量身體受唔受到涼野。我個b燥底,so far so good.
呢篇文章有講寒底燥底問題同bb應該飲幾多:
http://tw.myblog.yahoo.com/chuang-5481/article?mid=29

原帖由 sorsor1129 於 10-9-27 01:48 發表
其實山竹咁涼~~日日飲怕唔怕呀?

複式洋房

我個b 1yr old, 我都係跟下面篇文章,估下估下咁咋。每日30-40ml, 分三次飲,早午晚。如果開始佢個body開始排毒,佢啲濕疹會迫哂出黎,咁我當時就俾返少啲(20ml per day),等佢唔好一次過咁辛苦。挨咗一個星期排毒過程,佢開始好轉我就俾返30-40ml.

原帖由 soeries 於 10-9-29 23:23 發表
唔好意思, 我想問下你小朋友幾大, 一日飲幾多次, 和每次份量多少? 因為我訂了, 想問清楚才給阿B飲.

複式洋房

我係一個叫 iherb.com 嘅online store 買。
mangosteen100 fruits grown in Thailand. 美國公司。

原帖由 WaiWai媽媽 於 10-9-27 21:20 發表

請問個支Mangosteen 100 係邊到製造, 可唔可以再次比個網址, 唔該

複式洋房

no need. 唔係直接用內殼肉,係加水攪汁搽。你scroll番落去我之前回應過嘅post啦,我有講的。

原帖由 brittleiris 於 10-10-4 11:03 發表
最近見街市有山竹賣~~~想問下用內殼肉搽面,要唔要再用清水洗面面??

複式洋房

只要開咗放雪櫃,一個月應該冇問題,我都係咁
你個b幾大?返學?咁好大啦喎?20ml per day 我怕起唔到作用,waste咗啲果汁。我個一歲人仔都飲緊40ml per day.

原帖由 soeries 於 10-10-7 23:24 發表
你好! 訂了的山竹汁己到, 但我想問可以放幾耐? 因為只是阿B飲, 每日都係20ml, (早趕住返學,飲唔到). 怕放壞了.

複式洋房

哦。咁試下俾多啲薑佢食返得唔得呀?薑汁之類。

原帖由 soeries 於 10-10-9 01:06 發表
三歲了. 但佢係寒底,唔敢飲多. 一飲多, 就有痰...好煩

複式洋房

其實唔一定會個個work架我覺得。希望你個b會飲好啦。
橙係一般被視為濕疹唔食得嘅野,lemon都係。你試下用apple juice la

原帖由 lindagood 於 10-10-9 13:26 發表
我個b唔肯飲支Mangosteen 100呀!! 所以我每日要窄一個鮮橙汁+20ml山竹汁俾佢飲!唔知咁會唔會影響效果? 佢飲左一個星期,似乎無mup反應!!
catmom29 ,你個一歲b都飲緊40ml 啦?
我個b1.5years啦, 我都試下俾多20ml佢,分 ...

複式洋房

你而家飲緊邊隻牌子?咁你覺得好轉係咪關山竹事?
我個b一直都keep得好好呀,不過都會r, but r得嚟只係紅,過一陣又退。佢一除片又r,其實啲skin好滑,又靚,都唔知r乜!可能仲係痕,不過冇疹就算。佢之前未食山竹,又鞋又出水,好恐怖。
我都係用physiogel keep 住,你有冇用呢隻cream?

原帖由 SiuBay 於 10-10-8 13:56 發表
近期好忙, 好少上黎....我阿仔個面keep得好好, 有時會有微紅, 但第日通常會退, 但摺位都會痕同乾, 但望落又唔會好紅, pat pat 就差 d, 有紅, 成有"R", 可能未介夜片關係, 朝早一起身除片就狂 "R"...有時要搽藥膏... ...

複式洋房

delete

首頁

尾頁

跳至