婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽媽有白內障問題, 排政府排左好耐,
最近收到封信話可以資助, 並附上一個醫生清單
請問有冇人試過申請資助, 那一位醫生好, 可以介紹.

感激不盡.

複式洋房

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 11:58 發表
媽媽有白內障問題, 排政府排左好耐,
最近收到封信話可以資助, 並附上一個醫生清單
請問有冇人試過申請資助, 那一位醫生好, 可以介紹.

感激不盡.

我媽咪都排左3年, 係舊年收到信享受左政府資助, 係醫生清單選左莊志強醫生, 呢位醫生都好多人推介, 同好多老人家睇, 我媽咪做左右眼, 跟著佢自己都讚醫生好, 所以我地自己比錢1個月彼做埋左眼.

複式洋房

THANKS COLIN1328
是否不能一次過做2隻眼 ?

複式洋房

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 14:58 發表
THANKS COLIN1328
是否不能一次過做2隻眼 ?

係呀, 不能1次過做兩假眼~
你做第1隻後覆診時, 醫生會跟據你的康復情度來決定幾時可以做第2隻眼, 我記得醫生好似話通常都隔30日左右~

大宅

原帖由 colin1328 於 10-9-10 14:16 發表

我媽咪都排左3年, 係舊年收到信享受左政府資助, 係醫生清單選左莊志強醫生, 呢位醫生都好多人推介, 同好多老人家睇, 我媽咪做左右眼, 跟著佢自己都讚醫生好, 所以我地自己比錢1個月彼做埋左眼. ...

我媽咪亦是睇莊醫生的.又係做完一隻之後自己催住要做埋另一隻,不過佢冇你隔咁耐.做左一隻眼之後1星期就做另一隻眼,醫生話1個星期ok.

男爵府

原帖由 bbJP 於 10-9-17 13:16 發表

我媽咪亦是睇莊醫生的.又係做完一隻之後自己催住要做埋另一隻,不過佢冇你隔咁耐.做左一隻眼之後1星期就做另一隻眼,醫生話1個星期ok.

bbJP,

你好, 請問可否比這位doctor的資料及收費給我呀!

因為媽媽剛在盲人協會睇醫生, 說她是白內障, 要做手術,但要hk$12,000. 我媽媽覺得貴, 盲人協會的醫生便寫紙轉介我媽媽明天去排威爾斯, 但未佑要排幾耐?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可否pm呢個醫生的資料給我?
佢收多少$呢?
原帖由 colin1328 於 10-9-10 14:16 發表

我媽咪都排左3年, 係舊年收到信享受左政府資助, 係醫生清單選左莊志強醫生, 呢位醫生都好多人推介, 同好多老人家睇, 我媽咪做左右眼, 跟著佢自己都讚醫生好, 所以我地自己比錢1個月彼做埋左眼. ...

大宅

原帖由 humbertcarol 於 10-9-19 21:49 發表

bbJP,

你好, 請問可否比這位doctor的資料及收費給我呀!

因為媽媽剛在盲人協會睇醫生, 說她是白內障, 要做手術,但要hk$12,000. 我媽媽覺得貴, 盲人協會的醫生便寫紙轉介我媽媽明天去排威爾斯, 但未佑要排幾耐? ...

莊志強醫生
電話:23983225
旺角雅蘭中心一期1032-35室
都係一萬二千幾蚊bor!包三次覆診,人工晶體&藥水.
政府聽講要排兩,三年,我唔清楚..
老人家都係咁,唔想晒$睇醫生.佢肯去check都好,我媽咪果時叫左好耐先肯去睇.好彩醫生好佢有信心先肯做.

男爵府

原帖由 bbJP 於 10-9-20 12:55 發表

莊志強醫生
老人家都係咁,唔想晒$睇醫生.佢肯去check都好,我媽咪果時叫左好耐先肯去睇. ...

bbJP,

唔該晒你, 我媽媽會去睇.
今日她去了威爾斯, 排了明年8月才第一次見醫院, 她知道之後就肯接受我提議的醫生了!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實資助最多可以有幾多錢呢?

雲母殿

唔該晒呀...
其實約期大約要等幾耐才可以做手術?(醫生咁好生意)

原帖由 bbJP 於 10-9-20 12:55 發表

莊志強醫生
老人家都係咁,唔想晒$睇醫生.佢肯去check都好,我媽咪果時叫左好耐先肯去睇. ...

大宅

原帖由 humbertcarol 於 10-9-20 21:58 發表

排了明年8月才第一次見醫院

即係成年先有得睇???然後先再開始排幾年先有得做??
政府真係.....

大宅

原帖由 wcpcelia 於 10-9-21 09:15 發表
唔該晒呀...
其實約期大約要等幾耐才可以做手術?(醫生咁好生意)

sorry!我唔太清楚.我媽咪果時就要就下e生d期,咁我約唔到星期六我day off陪佢做,任d姑娘編平日時間咁就快d.不如你自己打去問下.

大宅

原帖由 wcpcelia 於 10-9-21 09:13 發表
其實資助最多可以有幾多錢呢?

資助5千蚊,但係要响政府排左一段時間收到信先得bor!

男爵府

原帖由 bbJP 於 10-9-21 10:51 發表

資助5千蚊,但係要响政府排左一段時間收到信先得bor!

bbJP,

請問政府資助5千蚊, 要什麼資格才有呢?

謝謝.

男爵府

原帖由 bbJP 於 10-9-21 10:44 發表

即係成年先有得睇???然後先再開始排幾年先有得做??
政府真係.....

係呀, 我媽媽昨天很激氣呀, 足足要11個月才可以見醫生, 跟住之後唔知再要等幾耐? 到時我怕我媽媽隻眼越來越差咁咪重衰!!!!!

大宅

原帖由 humbertcarol 於 10-9-21 16:46 發表

bbJP,

請問政府資助5千蚊, 要什麼資格才有呢?

謝謝.

要响政府睇左,佢地幫你排緊做,聽講排左兩,三年到果批,政府發左信邀請,就会享有5千蚊資助你响C+到做一隻眼. 詳請我唔太清楚,我媽冇參加這個計劃.你可以問返join左果d媽咪.

首頁

尾頁

跳至