自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

白內障手術費資助

媽媽有白內障問題, 排政府排左好耐,
最近收到封信話可以資助, 並附上一個醫生清單
請問有冇人試過申請資助, 那一位醫生好, 可以介紹.

感激不盡.

子爵府

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 11:59 發表
白內障手術費資助

媽媽有白內障問題, 排政府排左好耐,
最近收到封信話可以資助, 並附上一個醫生清單
請問有冇人試過申請資助, 那一位醫生好, 可以介紹.

感激不盡. ...

屋企人一年前做咗,個 e生係响美麗華廣場,佢幾細心同肯講嘢/答問題。

你可唔可以up個度 d e生名出嚟比我confirm?因爲我唔記得佢個名。

複式洋房

我要等亞娘fax 個list 比我先 up 到上來....
你那位醫生都係 on 資助計劃 list ?

子爵府

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 12:13 發表
我要等亞娘fax 個list 比我先 up 到上來....
你那位醫生都係 on 資助計劃 list ?

of course ! 唔係典會叫你 up 出嚟。但係一年前,希望佢家陣都仲係有on list

本身睇開果個唔响名單上,後來決定要揾美麗華個位,我哋都有同姑娘講聲,姑娘話佢都唔錯 (可能指冇手尾要其他e生跟過)。

子爵府

其他 mami 有冇意見呀?

複式洋房

請問手術費, 診金多少 ? 一隻眼 or 2?
現在還有覆診嗎 ?

複式洋房

莊志強醫生
雅蘭中心. 電話:23983225
我爸及很多親友都睇他,我媽及62由莊醫生做白內障手術,我爸爸多年前的視網膜手術亦是靠莊醫生,當時莊醫生是醫院的眼科顧問醫生,他是一個很有經驗,又有愛心的醫生,手術很有口碑.

複式洋房

THANKS justinnma

bingjing
清單到手了, 美麗華有

楊日 x
吳少 x
黎輝 x
黃澤 x
是那一位 ?

禁止訪問

子爵府

原帖由 babesiu 於 10-9-10 16:21 發表
私家醫生起碼萬幾蚊做一隻眼. 政府資助五仟. 我媽終於排到政府. 噚日至同佢返瑪麗做評估, 安排下星期五做喇. 個姑娘話今次個醫生好好咖喎. 中秋節後就cut case, 今次安排唔到果d可能又要等多年. 如果你媽媽有資助就 ...
請問是否要在政府輪候中才有津貼?其他直接找私家做有津貼嗎?

男爵府

醒目開學勳章

要排緊政府先可以有資助o架,因為政府太多人輪候佢會俾呢個offer啲case選擇.
個list裡面有個喺CWB嘅醫生唔錯,有部份醫生仲會免費offer俾綜援長者添.
個人意見喺c+做會好過政府做,政府始終要搏一搏可能係新手醫生做.

子爵府

原帖由 BABY520 於 10-9-10 20:02 發表
要排緊政府先可以有資助o架,因為政府太多人輪候佢會俾呢個offer啲case選擇.
個list裡面有個喺CWB嘅醫生唔錯,有部份醫生仲會免費offer俾綜援長者添.
個人意見喺c+做會好過政府做,政府始終要搏一搏可能係新手醫生做. ...
THANKS

子爵府

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 14:30 發表
THANKS justinnma

bingjing
清單到手了, 美麗華有

楊日 x
吳少 x
黎輝 x
黃澤 x
是那一位 ?

是那位 xx 山

有人在沙田仁安工作,確覺佢幾好所以叫我去。

一生人有幾多次白內障吖,所以我對佢 ge 醫術冇乜意見比到,但 so far 老人家都幾 ok,睇嘢冇問題。

不過我覺得呢位 e-生 幾有耐性 同老人家解釋,唔怕煩。好多專科都未必做到。

雖然個補助計劃包揾兩位 on list 醫生攞意見,但見完佢,我哋都冇再揾多一個醫生。

如果揾佢做,要去旺角中心一間 eye clinic,約一小時 (連等,真係快過打針),驗眼同覆診就去美麗華廣場。

佢會收病人個 part ge 上限 i.e. $8,000,如果你媽咪唔放心,想自己另外再覆多次診,佢果陣好似收 $450。

你睇咗眼科封信未,應該會安排講座,你有時間,可以同你媽咪去聽聽。

唔好意思,今晚呢度笠笠亂,依家至可以覆到你。

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-10 19:51 發表
請問是否要在政府輪候中才有津貼?其他直接找私家做有津貼嗎?

這計劃是 by invitation 的

通常老人家眼有毛病會排期睇眼科,睇得咁上下,醫院先會將病人放去排白內障手術個條隊,所以由第一次睇眼科,到做到手術,要等好幾年。

子爵府

原帖由 nicolelouie 於 10-9-10 12:42 發表
請問手術費, 診金多少 ? 一隻眼 or 2?
現在還有覆診嗎 ?

政府只資助一隻眼。診金之前已答了。

除了初期,已不用覆診很久了。老人家現在視力不錯,打麻將經常截人糊。

禁止訪問

複式洋房

多謝咁多位的分享, 我最近向各方了解多左, 真係感嘆香港政府的.....遲鈍

這個"耀眼行動" 係要被邀請才有, 無得自行申請, 你要被邀, 就要去政府排街証, 我亞娘排左 2年.....都係等覆診, 都未知幾時有得做手術, 排左這麼久才問你要不要資助, 係資助的話, 點解要等咁鬼耐先有, 早早比佢地啦, 你估個個老人家都等得咁耐咩 ?!
等到都差不多看不到, 跌親點算 ?!

babesiu, 你張相好鬼得意!!!

大宅

原帖由 nicolelouie 於 10-9-14 15:27 發表
多謝咁多位的分享, 我最近向各方了解多左, 真係感嘆香港政府的.....遲鈍

這個"耀眼行動" 係要被邀請才有, 無得自行申請, 你要被邀, 就要去政府排街証, 我亞娘排左 2年.....都係等覆診, 都未知幾時有得做手術, 排左 ...

你排左2年排到都算好彩,我姑拉排左成3年幾.好在佢白內障唔算加深得快.

大宅

原帖由 babesiu 於 10-9-10 16:21 發表
私家醫生起碼萬幾蚊做一隻眼. 政府資助五仟. 我媽終於排到政府. 噚日至同佢返瑪麗做評估, 安排下星期五做喇. 個姑娘話今次個醫生好好咖喎. 中秋節後就cut case, 今次安排唔到果d可能又要等多年. 如果你媽媽有資助就 ...

能夠响政府做又係好醫生真係好彩,咁要mark住個e生,唔好比佢轉人.我有朋友在政府醫院手術室做,佢話好的眼科醫生走得8899.

大宅

原帖由 justinnma 於 10-9-10 12:45 發表
莊志強醫生
雅蘭中心. 電話:23983225
我爸及很多親友都睇他,我媽及62由莊醫生做白內障手術,我爸爸多年前的視網膜手術亦是靠莊醫生,當時莊醫生是醫院的眼科顧問醫生,他是一個很有經驗,又有愛心的醫生,手術很有口碑. ...

我屋企人都係莊醫生做白內障,手摯好好又細心.可惜冇响政府排過,如果唔係慳返5千蚊都唔錯.

首頁

尾頁

跳至