自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

今日搭小巴返工, 我係第13個人上車, 仲有3個位吉, 跟響我後面既係一個亞婆,佢個孫女(3歲幾)同佢個工人, 佢地3個人坐一排2個座, 剩低仲有個吉位冇人座, 然後個司機問個亞婆:
司機 : 你地邊個冇俾錢??
婆 : 俾左囉, 咩未俾呀??(超串口)
當時亞婆手攞2張八達通, 意思係佢自己一張, 工人一張.
司機 : 個小朋友幾歲??
婆: 3歲幾囉...
司機 : 3歲幾要俾一個錢...
司機然後叫個工人坐剩低既一個位, 然後叫個亞婆入錢.
婆 : 下次先啦, 我唔記得帶佢(孫女)張八達通...
司機 : 咁你落車果時用你張八達通再BID多次啦...
然後司機開車, 途中, 個亞婆都一路咀miu miu, 話個司機發錢寒, 又話坐2個位冇阻住佢等等...(極度串咀)
後尾, 佢地叫有落(超咐氣果隻), 司機停低俾佢地落車, 個亞婆側側膊當唔記得再BID八達通, 司機叫佢 : 喂,婆婆...
婆: 咩呀...
司機 : BID多次呀...
亞婆攞張八達通求其掂下個機, 但拍唔正, 所以BID唔到, 然後亞婆話: BID唔到呀!! 然後拿拿聲落車走人, 個司機即刻嘩左一聲然後追落車, 佢地響條街嘈左一聲, 亞婆死死地氣上車BID返, 然後係咁鬧個司機 : 食屎啦, 發錢寒, 抵你一世做死揸小巴呀, 乞衣....(不斷重覆)

其實我見到個小巴上貼有一張紙, 大約係咁樣寫住: 滿3歲或身高1.3米需當一名乘客計, 否則係犯法...

我想睇下各位點睇呢件事??

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

滿3歲就要比~~有咩事保險唔賠而且司機會上身的
我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

我見好多湊住d 3-4歲小朋友都會側側膊唔俾0架....有d司機唔出聲...就算出聲都係佢本份呀....個呀婆咁話人真係好過份lor....

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我想問如果夠3歲,但連1 米都無咁洗吾洗俾錢???

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 vickiwai514 於 10-9-21 01:14 AM 發表
我想問如果夠3歲,但連1 米都無咁洗吾洗俾錢???

搭小巴足三歲就一定當小朋友佔一個位,無論高矮肥瘦(巴士係4歲)。

綠VAN司機會嚴謹D,紅VAN就有時隻眼開隻眼閉,但如果冇俾錢而又出左事就冇得保。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

為左幾蚊,教壞個細,值唔值呀???

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

因為我有時同個仔搭輕鐵,次次查票D 職員都吾會查仔仔.仔仔望落去似得2 歲,但超細粒,1 米都無...
我見佢D 同學仔個個都無買票,而我一定買,起碼可以俾仔仔細細個都知坐車要俾錢吾可以搭霸王車...
而搭巴士因為有家"淑"証,所以吾使入錢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

今日4點幾, 落勁大雨...
接咗2個仔放學, 見雨細咗就搭小巴返歸~
等等吓車, 有個伯伯响我前幾個身位停低等車, 一見小巴到就yap, 一開門二話不說就標上車...
我大叫我哋等先㗎喎, 唔好打尖...
嗰陣車上有3個位, 伯伯企响8達通機位話"仲有位, 你咪上囉... 使唔使咁巴閉呀!" 佢仲即刻拍咭!

平時, 我哋3仔乸會坐埋一齊~ (唔係慳錢, 係嗰架車好多人, 好難有3個位)
但今日2個仔著住雨褸, 我又拎住袋重嘢, 唔想迫住搞到濕晒, 所以等車時已經預咇3個位...
點知伯伯咁講, 真係火都嚟!
我係都唔讓佢, 佢又唔肯落車, 佢企响通道搞到司機唔肯開車...
最終佢迫住細仔坐半邊櫈

落雨, 我知個個都歸心似箭, 但伯伯都唔好咁離譜, 打完尖仲要鬧人囉

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MTR夠3歲都要俾$的

個阿婆真係.....
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

別墅

醒目開學勳章

原帖由 lailaiha 於 10-9-21 03:02 發表
MTR夠3歲都要俾$的

個阿婆真係.....

我個仔而家得2歲幾, 又細粒未夠1米,
有時搭van仔都會照比錢, 一人坐一個位唔駛抱住咁辛苦

我姑9教仔真係一流, 個仔7歲搭地鐵竟然叫佢捐閘, 為咗慳幾蚊咁教仔都有?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 爾邊峰 於 10-9-21 06:16 發表

我姑9教仔真係一流, 個仔7歲搭地鐵竟然叫佢捐閘, 為咗慳幾蚊咁教仔都有? ...

7岁仲捐闸?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 爾邊峰 於 10-9-21 06:16 發表

我姑9教仔真係一流, 個仔7歲搭地鐵竟然叫佢捐閘, 為咗慳幾蚊咁教仔都有? ...

7岁仲捐闸?

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我就試過有一次,架van只得一個位,有個女人同小朋友要一齊上車,佢唔係唔想比錢,可能係趕時間所以話比個小朋友坐大"比",我馬上出聲,佢點睇都唔只三歲,點坐呀,有咩事我地全車都無保險架,因為保險公司會以司機超載,而不賠償的,個司機馬上係呀!係呀咁,唔比佢地上車

大宅

其實3歲既小朋友要自己坐(小巴)一個位我覺得有d危險.........

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

件事根本唔駛點睇....

收錢係道理...出事邊個負責...
個婆婆唔O岩~.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有乜碰撞起上來, 你抱住佢坐, 做你個人肉氣墊, 仲危險。最安全應該係你同佢坐二人位, 佢坐埋邊, 自己坐兼扣好安全帶。

原帖由 YY321 於 10-9-21 08:18 發表
其實3歲既小朋友要自己坐(小巴)一個位我覺得有d危險.........

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係囉....係關保險事,唔係想唔想收個小朋友錢

水晶宮

2024年龍年勳章

我見過好多呢d case, 個大人以為抱住個小朋友(有d真係4歲幾5歲都係咁)坐大脾, 就唔駛比錢, 查實係關個保險事.
比錢, 又唔係比個司機, 司機都係盡佢個責任而已.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至