論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

賓賓個daddy過咗身,唔知點樣安慰佢

賓賓個daddy今日過咗身.佢話想攞假返菲律賓. 但佢啱啱係5月份因為daddy病重已經請咗大半個月假返去. 我同佢講最多只可以放佢星期六.日, 因為上個月佢請咗假,搞到我要請假係屋企湊囡.

佢聽完剩係點頭,無乜其他反應. 但之後見佢食食下飯就走入廁所喊. :-( 唉, 我都唔知點安慰佢. 雖然我明白佢的心情,但我真係愛莫能助. :cry:
思晴妹妹係10-20出世架.係媽媽喜歡的天秤座BB.

侯爵府

Re: 賓賓個daddy過咗身,唔知點樣安慰佢

用菲律賓話同佢講"節哀順變"啦!
謙謙在2004年10月29日出世了!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你哋小心D菲傭好鐘意講大話,
一時話個媽病,一時又話個老豆病,
一時又話佢個仔或女畢業,
更什話自己老公有郊通意外,
一去就要成個月,我身邊有好多朋友D菲傭
都係咁,我唔相信咁考合囉,十個菲傭就聽見
4、5個利用以上理由攞假返菲律賓,
仲有我念佢遲D會同你講兩日唔夠,
要一月先夠,佢會話菲律賓辨白事要成個月,
因為我大伯請D菲傭有幾個都係咁話請假,
有個更一去無回頭,原來佢借咗財務公司錢,
你個工人我相信佢應該幫咗你唔係好久,
係唔係半年至一年亞。

複式洋房

係啊,佢昨晚話要返去至30日.我話唔得, 最多只可以放一個星期假(佢有個朋友可以幫我手). 跟住佢仲係度依依哦哦. 我老公俾佢激到興, 即時"丙"佢. 話佢成日咁多事已經帶俾我地好多麻煩, 今次佢一係就放一個星期假,一係就叫唔好做. 仲叫佢今早answer我地.

結果佢今早同我講, 佢唔返菲律賓啦. 我問: 一個星期都唔返? 佢話係. 咁我咪講"尊重你的決定"囉.

佢來咗差唔多一年,做野so far都幾好. 我從來未講過佢一句. 今次佢都知驚啦.

伯爵府

佢地好叻架,做戲做到七情上面,我都唔明點解佢地唔去荷李活拍戲,要來香港做工人,我永遠唔信佢地講的野,因我身邊的朋友及同事都試過中招,次次都話有人死有人病的,但你唔比佢返去放假後,佢又會若無其事的,你話可笑嗎 ?

大宅

fchou,
I'm a victim. I used to have a maid who worked for me for 3 years. I thought she was very good. One day she cried in front of me saying her father died of heart attack. Naturally I asked what could I do for her. She said she wanted to go home for 5 days. I was so naive I let her go, I even offered to find air ticket for her. I waited & waited. She didn't come back. I & my husband opened her room door. She has packed & gone for good, taking everything I gave her as presents. I was really heart-broken. She didn't even say goodbye. My son kept asking for her. Her departure really left a very bad memory in my son's heart. My husband & I including our son treated her as our family.........I was 7 months pregnant with my second daughter. How cruel she is.

別墅

It's better she didn't come back.
My maid's hubby died and took leave for 2 wks. We paid for air ticket, give her thousands of "white money" and wait for her. Finally she come back but she changed 180'. Become rude, always angry, impatience with kids, not concentrated on work, all time black face... even hurt my sons twice within 2 mths. my mother said, it's better let the maid go if her beloved person died, don't let her come back again, they will most probably changed

子爵府

But my case is different.

My ex-maid came to HK for 6 months, then we got the news that her 2-year-son died of car accident. We give her a thousand HKD and let her back to Philippines for 2 weeks.

She finally came back, still having the same attitude working in my house. Only that, she cries a lot during the first 2 weeks of coming back. Then, everything got normal again. We talked about it and she showed her loving sons picture to me...... :cry:

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

D賓賓太估或呢!不要信佢哋太多,
如果佢哋黑面,就叫佢哋自己遲工唔好做。
話比佢聽我哋請工人好易,仲可呃佢話你哋有
朋友係入境處做,如果佢仲係咁嫁態度做嘢,
我會張佢D資料比入境處,等佢已後返唔到香港。
一般D賓賓都會驚,如果唔驚果D賓賓,已經太有
經驗,所以可以預備換第二個。

複式洋房

你地講得無錯. 呢幾日發生的事搞到我心煩意亂. 我個賓本來星期六已經講咗唔返去,好啦,以為一天光晒啦. 點知星期日放假出去,夜晚返到黎又話要返, 仲話佢家姐已經幫佢買咗機票等等.

我因為要佢照顧個囡,唔想佢成日苦瓜咁樣對住囡囡, 惟有同佢講俾佢返去幾日, 從今個星期二至星期六. 跟住我叫佢同我老公講聲(我老公係書房做緊野). 佢就入房同我老公話mum俾佢請7日假, 從星期二到下個星期一. 我老公唔知佢咁古惑, 同埋已經好煩佢,就話得啦得啦.

於是佢就出廳同我講, 話sir俾佢返去一個星期, 但因為菲律賓得星期二,四,六先有飛機到澳門,所以佢想星期二先返黎. 我即時好興, 但又唔想當著佢面話我老公, 惟有入房問我老公,先知道佢兩頭講大話. 但我已經唔想再同佢拗.費事佢對我個囡唔好.

之前覺得佢好乖好純, 經過今次真係對佢印象改觀晒. 我有諗過contrac完咗唔同佢renew, 但又怕將來第二個都係咁.而且個囡又好跟佢. 唉, 真係好煩.

別墅

how a dishonest maid !

別墅

好媽媽勳章

有無叫佢簽定辭職信,講明邊日唔返就當佢自動辭職,記住唔好出糧比佢,一定要返黎先出,仲要check行李,要好好保障自己。

複式洋房

有咗上個月的經驗(又係話老豆病重返咗去20日),我當然要佢簽啦.跟住佢又話唔夠錢返去,想我出咗糧俾佢. 我只係俾咗1,500佢先.佢就話唔夠.
我問佢 : 你想我點? 一時話唔返,轉過頭又話要返. 我要返工架,唔係成日要諗你嗰d野.
跟住梗係例牌的答案:sorry mum.

仲有,大家千祈唔好諗住成日送野俾佢地, 佢地會處處為你著想. 我見佢鬼死咁慳,時不時都會買衫俾佢.佢上次返屋企,又會買野俾佢帶返去,仲額外俾500蚊佢走. 但佢永遠唔會將你擺係第一位.

不過,我仍然不會對佢差(始終佢幾落力湊我個囡). 但就唔會再期望佢會有額外的回報俾我地.所謂施恩莫望報,唔係唔想,係無得想.

大宅

fchow,

你唔好出糧俾佢呀, 佢話無 $, 叫佢問朋友啦...

你唔好咁樂觀呀, 佢隨時下星期二都未必會返, 我之前個賓賓都試過, 又係爸爸病危架, 我俾10日佢返去, 最後第9 日早上只收到佢 sms 話佢唔可以返黎住, 遲d 先搵我

結果一星期後, 自己走番黎 番黎仲 sorry 都無句

首頁

尾頁

跳至