跳至

首頁

尾頁

別墅

有無mama俾小朋友2歲入幼兒園呀?

如題

大宅

Re: 有無mama俾小朋友2歲入幼兒園呀?

Hello Hoiyin,

依. 原來你都係8月媽媽呀?? 估唔到會係依度撞到你....
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

別墅

hello Fionyiu
唔知係咪呢到d mama 唔諗住報幼兒園呢?無人覆ge :-( :-(

等待驗證會員

hoiyin

係呀, 我暫時無諗過呢個需要, 所以無回應比你
不過我會帶小朋友返playgroup! 你打算2歲就送小朋友入幼稚園, 不如你分享下你的意見

大宅

hoiyin,

As I know that canny also will let her son to attend N1.

hoiyin 寫道:
hello Fionyiu
唔知係咪呢到d mama 唔諗住報幼兒園呢?無人覆ge :-( :-(
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

子爵府

作 c 你呀.....Fionyiu....講我真名出黎
嘻嘻.....講小咋, 呢到好多人都知我叫 Canny, 不過想承機  下你 

hoyin
我諗我都會俾金毛B讀 n1, 因為平日得佢同工人係屋企, 都只係玩, 又學唔到野, 所以俾佢返下學, 我覺得對佢好 d, 而且金毛B好細擔, 俾佢出去見下世面都好 :lol: :lol:

如果你問到邊間好, 你問 Fionyiu 好喇, 佢好勁架, 我都係跟住尾, 聽佢意見咋 我無佢咁有心機周圍找, 佢係一個好媽媽黎架 :lol:
親子王國以外之相冊連結已被刪除

子爵府

hoiyin: 俾小朋友2歲入幼兒園要睇好多野, 以下係我個人意見:
我未有慈慈時冇諗過未棠棠讀, 諗住到佢歲半時就由工人帶番playgroup, 一星期返2-3堂, 後來到佢大個d, 唔想佢甘悶係屋企只對住工人, 而且初時棠棠講野同認野能力好低, 可能我地屋企又中又英, 個時我地又唔識教, 所以就決定2歲入幼兒園, 入讀初時註校護士做左評估, 懷疑"語言遲緩"要到今年4月再test, 果時好急同唔開心, 亦塭左好多資料, 健康院做左test後叫我比多幾個月時間佢, 果時健康院覺得佢仲細喎, 後來到復活節前我都抱不樂觀既態度, 我約book左去私人評估既語言治療, 但去前一個星期, 佢突然講到好多野, 4月學校既test亦冇問題, 我就終於放下心頭大石了, 不過就要睇本身自己bb既性格, 棠棠適應力好強, 完全唔怕陌生, 所以返學對佢來說係好事, 返學對佢亦係見開心既事, 而且眼見佢學到好多不同層面既野, 真係好開心
缺點係:
2歲始終太細, 相對抵抗力都冇甘好, 初初讀時1個月起碼睇3次醫生以上(可能佢身體差掛), e+好d了1個月1-2次醫生, 而且屋企又有慈慈, 一病好多時傳染埋佢。
總結:
除病外, 我覺得返學對小朋友好處多個壞處, 因令佢地學識獨立, 而且亦冇甘悶, 除非自已係full time mom 自已教就唔使甘早讀都得, 現左我了棠棠既經驗及觀察慈慈既性格, 我唔會比佢2歲入幼兒園, 我會放工後自己教番先, 而且佢既性格若甘早比佢讀可能會有反後果

sorry 分享比較長左d, 但希望幫到妳

大宅

金毛B媽:

頂你呀..... 我....

你........都係一個好媽媽啦, 週圍去visit d學校....

別墅

金毛B媽
其實我之前響談幼兒園討論區識到fionyiu架啦
不過想睇下有無人都係住港島區又會俾小朋友讀幼兒園

別墅

PoPo
我諗住俾囡囡返幼兒園..因為囡囡好鍾意講野同埋同其它小朋友玩...佢就算搭巴士都要周圍"liu"人同佢玩,響公園一見到小朋友就會大叫架啦.
所以諗住返幼兒園一來可以學好多野..二來有人陪佢玩囉

別墅

Fionyiu
你係咪諗住俾囝囝讀迦南呀?
你有無諗過小學想俾囝囝讀邊間呀?
你而家有無用咩教材教囝囝架?
唔好意思..咁多問題添

大宅

Hi Hoiyin,

7-8成機會俾bb讀九龍塘迦南幼兒園.
如果佢考到培正幼稚園就會俾佢一條龍咁讀上去, 但如果考唔到, 就會考慮俾佢讀宣小, 其實讀邊間小學真係未有太多idea, 總之如果培正收就一定讀培正, 如果培正唔收, 我最希望bb考到入st cat或根德園. 因為有助佢考私小.

我bb現在睇緊phonic kids, disney, mother goose, baby ent. 既flash card, 一d動物圖片既書仔, 同埋自製既flash card囉. bb早上會睇phonic kids, 下午去公園玩同埋玩玩具, 晚上我回來就同佢睇flash card, animal book同埋一d特別既書仔,仲有陪佢玩一陣玩具(如打鼓, 玩電子琴...), 假期返到屋企就睇disney, phonic kids同埋放下d英文兒歌俾佢聽囉. 你呢??

別墅

Fionyiu
你覺得mother goose 好唔好呀?
我囡囡現在都睇緊phonic kid ,disney,flash card,繪本語言系列ge書同埋聽下兒歌.其實同你囝囝差唔多..不過囡囡鍾意睇VCD多D...所以想買D VCD 系列ge野俾佢睇囉.

大宅

hoiyin,

我囝囝最鍾意睇英文既flash cards, phonic kid, disney就最like abc song, 一聽到就係咁跳, 好搞笑架, 人地叫佢, 佢到唔會采人. 至於mother goose我囝囝就麻麻地like啦. 你囡囡鍾意睇中文, 英文定點點卡呀??

別墅

我囡囡鍾意睇英文同數學點點卡多D,中文就麻麻地...佢鍾意睇有小朋友VCD .
我囡囡7個月時..睇disney 個首goodbye song學識同人say goodbye所以學前教育真係有用架

男爵府

hoiyin 寫道:
PoPo
我諗住俾囡囡返幼兒園..因為囡囡好鍾意講野同埋同其它小朋友玩...佢就算搭巴士都要周圍"liu"人同佢玩,響公園一見到小朋友就會大叫架啦.
所以諗住返幼兒園一來可以學好多野..二來有人陪佢玩囉

Hello!hoiyin, 我囡囡同你囡囡一樣呀 有時佢見到有小朋友佢就同小朋友笑和想同佢地玩 我諗當bb兩歲時我會比bb返幼兒園, 現在搵緊play-group比bb
Don't worry!Be happy!

別墅

hello chingbb
好多幼兒園9月就開始要報名,你有諗過讀邊間呀?

大宅

Hi all,

我都打算出年俾BB韻讀幼兒園. 我想問下你地意見, 如果我今年底可能搬屋, 係咪應該考慮埋BB讀書地區呢? 同埋你地係邊到搵幼兒園資料?我除左係BK睇之外, 完全無頭緒! Thanks.

sandy

男爵府

Hi!hoiyin,
我諗緊, 應該會係茵怡 ~ 我住將軍澳
Don't worry!Be happy!

別墅

sandythepooh
hi
我只係熟少少港島區幼稚園咋..唔知幫唔幫到你.
chingbb
我會幫囡囡報蘇浙

首頁

尾頁

跳至