夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嗰時我嗰隻EX都係話同嗰個MODEL傾下點樣同我改善關係架,詳細嘢我都唔再講,因為呢度有好多媽咪都知,樓主你都係自己認真咁諗下喇,執番靚自己,放自己一馬!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mkt 於 10-11-30 11:33 發表
Dear 5geng,

我就快31,結左婚未夠2年,之前雖然都對2人關係有好多不滿,亦有諗過離婚,但可能未死心啦,始終覺得有機會,大家可以相處得好啲。

佢之前好少表達佢的不滿,可能怕麻煩,唔想溝通,唔想爭吵。所以我成日問佢開唔開心,佢 ...

妳咁後生, 真係好好諗吓打後日子點樣先開心, 困係一池死水, 唔好話第日有無第2春, 你地關係唔改善, 咪一樣名存實亡!!

複式洋房

看下我發表的冷戰夫妻.是否有幫助.

大宅

我去看了,ivy謝謝你。

複式洋房

希望可以幫到妳...為妳的婚姻禱告.
原帖由 mkt 於 10-11-30 14:17 發表
我去看了,ivy謝謝你。

複式洋房

yes, most (but not all) of the men r the same. but u r only 31 now. u may or may not be able to find a better man in the future. but u 2 havent had sex for such a long time. he is not paying anything n he is not even talking with u. just one question 4 u to think about, what r the differences between living by urself n living with him now? pls let me no if i am being too mean

大宅

ivy,

謝謝你願意為我們禱告,如果我午飯時候再聯絡你可以嗎?

原帖由 ivyqiu 於 10-11-30 15:43 發表
希望可以幫到妳...為妳的婚姻禱告.

大宅

5geng,

Thank you for your advice. I dont think you are mean. I tell myself the very same thing all the time!

其實我諗每個重視自己婚姻的人都有點「不到黃河心不死」的通病吧。我也常想,離婚再找一個好男人的機會,比起等老公變好的機會大得多。但就是不想輕易放手。

當然,佢除左缺點之外,亦有優點的。
1. 佢這些年來包容了我的缺點,雖然心有怨言,但無口出惡言。
2. 佢每日返工放工好準時,幾時放假,邊日要OT主動交帶,唔會唔見左人。
3. 如果佢夜晚想同朋友食飯/打波,佢都會問左我好唔好先。等等…

而我自己當然亦有缺點。
1. 雖然佢無講,我都知佢想我減肥,但我無全力去減。
2. 我成日覺得佢冷落我,有時會比面口佢睇,比說話佢聽。
3. 我成日唔聽佢意見,覺得佢講得唔啱,照自己意思去做決定。等等…

原帖由 5geng 於 10-12-1 08:25 發表
yes, most (but not all) of the men r the same. but u r only 31 now. u may or may not be able to find a better man in the future. but u 2 havent had sex for such a long time. he is not paying anything ...

大宅

琴日老公又剷晒電話啲資料先返屋企,今次當然學乖左,連分鐘數據都剷埋,於是我地又演左台大戲。

我唔同佢講野,「嬲爆爆」走左去,再send sms比佢:唔返黎食飯

咁佢打比我問我去邊,我就話自己去約朋友食飯。

大概11 點我返到屋企,大家都唔瞅唔睬咁,然後我沖完涼,返房拎左佢啲被舖出去比佢(佢係廳玩緊ps3),用超小聲量同佢講:
不如你瞓出面好唔好?我唔信你呀,我一見到你就不能平靜,我想自己休息下。

佢放低遊戲問我
老公:又做咩呀?
我:我唔信你囉,你又話同佢無野,又要背住我先電話傳情,我係度你地就唔聯絡。又要剷晒資料唔比我知,好鬼祟呀,我信你唔到。
老公:我今日係有同佢通過電話,我唔想你又話我,咪剷晒啲野佢囉。你第一次問我,我已經話左無野架啦,你都唔信,我剷唔剷你都唔信架啦,我剷晒佢無咁煩。
我:你不盡不實,剷晒啲野存心要瞞我,我更加唔信你,認定你地有野。你明知我已經懷疑你地,仲堅持要互通十幾廿個電話,互send sms傳情嗎?如果無咁做,洗乜剷電話?
老公:咁佢係打左幾個電話比我問我野,我廢事煩咪剷左啲紀錄佢囉,我地根本就無野。
我:無野你打比佢丫,佢宜家應該啱啱收工,你打比佢同佢講你老婆好呷醋,唔想佢call得你咁密丫。
老公:佢知你呷醋啦,我同佢講左,宜家唔洗打比佢啦,我天日返工時再同佢講多次囉。
我:咁你上次同佢講,我唔知,你天日同佢講我亦不在場,你宜家打比佢同佢講唔得咩?
老公:無啦啦打去講啲咁嘢唔係幾好。
我:你唔願意打,我唔想逼你,你天日同唔同佢講,點樣同佢講我會唔知,我只知道你宜家推推唐唐唔願意打去講。

大宅

之後大家沉默左一輪,老公都係唔肯打電話。然後終於開口。
「其實係咪錯就錯在佢係一個女人呢?」

我諗左一陣。「其實都係架,如果係一個男人,我可能都會問你做乜講幾十個電話,係咪有咩事。如果你瞞我,我都會唔太開心,但唔會懷疑你地有路囉。」

「係同性定異性梗有分別架,例如瑪姬(my bff)其實係男人,我地日日傾幾廿個電話,咁你呷唔呷醋丫?我同佢返大陸按摩過夜,你批唔批准丫?」

老公:「咁我同保持多啲距離?定係你直頭想我唔做?」

我:「如果你地無野,洗乜搞走辭工走佬咁嚴重?你同佢保持距離,唔好剷電話,坦坦白白,大家咪無事囉。」

老公:「嗯。好啦。」

琴日咁樣暫告一段落,今朝我盡量說服自己相信佢,返工時好似平時咁錫錫,我攬住佢講:「乖啲呀,你宜家係疑犯黎架,要同佢講我呷醋,大家保持十尺距離呀。」

珍珠宮

樓主....
恕我直言...
如果我係您老公唔止打機,....我諗我會唔願意返屋企!!!

您所講既:
而我自己當然亦有缺點。
~ 呢個未必係好大原因...如果大家係開心既..身型上有少少變化唔會有咩影響!唔通您有意外毀左容,佢就會唔要您咩??

2. 我成日覺得佢冷落我,有時會比面口佢睇,比說話佢聽。
~唔好話男人,我係女人都好憎睇人面色.好討厭..唔會想對住您!

3. 我成日唔聽佢意見,覺得佢講得唔啱,照自己意思去做決定。等等…
~呢個都係大問題..係人都鍾意比人專重認同!
特別係男人!您咁既行為,佢覺得您當佢冇到,佢對您黎講冇咩意思,可有可無..

珍珠宮

其實您地都已經where爛哂塊面..冇哂亙信.
再一齊真係冇咩意思,亦都唔會開心..
倒不如放過自己...放過對方啦!!

大宅

kitty,

唔好怪我自我保護,由於我係舉例自己的缺點,優點方面我又無講呢,唔係老公仲唔走左咩~你講得咁嚴重真係hurt我

雖然你話身型變少少唔係大問題,但我覺得佢最介意就係呢個問題。結婚兩年,爭吵過4-5次,我次次問佢有咩不滿佢都數我減肥失敗。

有邊個無脾氣,嬲的時候,爭吵的時候,面口自然唔好睇,說話自然唔好聽,我一向都好克制(通常係撒嬌扭計成分居多),亦唔會無原無故比氣人受。

例如上次有面口佢睇,我煮好飯罷好枱叫佢一齊食,佢顧住係房打機,幾個字後先出黎,仲拎左個大碗,夾晒d野走入房對住電腦食,食食下仲叫我幫佢拎野飲。
咁我梗係唔開心啦,我拎支綠茶入去時,咪扁咀同佢講:「啍,又顧住打機,留低我孤孤單單地吃飯>.<」
「又做咩呀。」
「你出黎一齊食啦,陪下我啦。」

咁佢已經好不滿,話我扁佢咀,勉勉強強拎返個碗出黎,求求奇奇食完走,都無同我講過野。咁我咪又呆呆滯滯食完收野,唔出聲囉。
之後我都走去做埋d家務瞓啦,都無再走去煩佢,比氣佢受。

至於聽佢意見,就真係無辦法="=。我一定會聽,但要贊同就難d囉。因為照做真係有問題,如果無問題既,順下佢意思就梗係無所謂啦。
或者下次,就算佢的意見有啲不足,我都贊成左先,遲d先話有問題做唔到,不如咁咁咁做啦~可能佢感覺上會好d?

原帖由 lovelykitty 於 10-12-1 11:54 發表
樓主....
恕我直言...
如果我係您老公唔止打機,....我諗我會唔願意返屋企!!!

您所講既:
而我自己當然亦有缺點。
~ 呢個未必係好大原因...如果大家係開心既..身型上 ...

複式洋房

佢這些年來包容了我的缺點,雖然心有怨言,但無口出惡言. as time goes by, little 心有怨言 will become a serious issues. it is good to discuss about it when there is a problem occur. 無口出惡言 but may leave u some day without saying anything.
佢每日返工放工好準時,幾時放假,邊日要OT主動交帶,唔會唔見左人。
如果佢夜晚想同朋友食飯/打波,佢都會問左我好唔好先。等等… he can add some good points by these.
雖然佢無講,我都知佢想我減肥,但我無全力去減。agree with lovelykitty
2. 我成日覺得佢冷落我,有時會比面口佢睇,比說話佢聽。like what? everyday? do u often 冷落 him,too?
3. 我成日唔聽佢意見,覺得佢講得唔啱,照自己意思去做決定。等等…does he listen to ur advice or doing the same as u? somehow i agree with lovelykitty
我:「如果你地無野,洗乜搞走辭工走佬咁嚴重?你同佢保持距離,唔好剷電話,坦坦白白,大家咪無事囉。」i would have told him to quit his job. can he only delet some of the msg n leave the unimportant msg to u? it is not good to check on his cellphone everyday as he will be more defensive n may make ur relationship worse.
我攬住佢講:「乖啲呀,你宜家係疑犯黎架,要同佢講我呷醋,大家保持十尺距離呀. i would be very defensive if i was him bcoz u said i'm a 疑犯. it makes me feel dispowering.
does angel have a bf? there r two kind of women, 1 kind of woman may leave him alone n keep a distance between her n him becoz she nos his gf doesnt like it. another kind of woman will try to have a closer relationship with him bcoz she likes to be challenge n she may becomes hate u somehow. dont force him to ring angel. she may gets angry n who nos what she is thinking about.

大宅

畀面勳章

原帖由 mkt 於 10-12-1 11:21 發表
之後大家沉默左一輪,老公都係唔肯打電話。然後終於開口。
「其實係咪錯就錯在佢係一個女人呢?」

我諗左一陣。「其實都係架,如果係一個男人,我可能都會問你做乜講幾十個電話,係咪有咩事。如果你瞞我,我都會唔太開心,但唔會 ...

各位jm都比左中肯既意見,大致意思係叫你離開c6
但我睇得出樓主其實唔想離婚,佢仲想挽救

第一,無論結果係點,依個非常時期你一定要睇住d錢
very good你將d錢過左落自己戶口!
但你一定要小心,唔好比機會c6將d錢/物業轉比自己

第二,既然你想挽救,你都要負出架
試下對佢開心d,做d野令佢開心,同埋平時relax d
無人想返屋企見到老婆黑口黑面,又疑心重,又令人好緊張咁,就算原本無野,可能最後係你逼佢出去另搵安慰,咁何苦呢?

試下個人relax d,諗野唔好咁負面
比多d笑容c6,努力左先囉
如果真係緣盡,都叫盡過力

大宅

5geng,

我都覺得唔講唔講,問題以後更加嚴重,但宜家講開左,以後可能有好轉?

當然如果佢完全係存心呃我既,咩OT咩朋友都可能假,但至少我真係覺得唔可疑。

通常有啲野我地討論點做,大家意見唔同時咪會互相質疑下,好似前排樓價升咁多,我問佢:「想唔想賣樓?」
佢話:「賣左住邊?」
我話「租屋住囉,過兩年可能回落先買返。」
「咁如果過兩年仲貴呢?」
「咁我地就會好蝕囉,哈哈哈」

咁佢講得有理,我咪唔諗賣囉,但有時倒返轉,係佢諗得唔全面,咁咪變左佢聽我架囉。

至於贊成佢辭工呢,由於佢都話無野,我又決定信住佢先,咁無理由要佢辭工既,除非之後發覺都係唔安心啦,到時先問佢想唔想,肯唔肯轉工囉。

疑犯一說,我地係講笑型式講的,大家笑左幾聲就出左門口。我唔知佢心裏會唔會唔鍾意我咁講,等佢返黎我問下佢,如果佢介意我就SAY SORRY囉,咁無論佢有無介意,我以後都唔話佢係疑犯啦。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果係我, 我會冷靜同佢傾下, 講出大家的心聲, 你想點, 我想點? 改變大家的態度, 同埋唔想再出現個angle, 之後再留意一段時間...

但如果過咗一段時間都係咁, 就會離開....

起碼都比咗個最後機會自己同佢..

大宅

kangaroommama,

雖然好懷疑,但我不能確定佢地係有野,或好多野。

老公話無野,兼無諗過要同佢發展啲野出黎,咁我信住佢先,再無後續故事的話,我就算佢係無辜。

而係呢段觀察期,我唔會假設佢有罪,盡量好似以前咁,咁對佢好啲,記得佢想我改的事。再睇下發展成咩局面啦~

大宅

我宜家都係咁諗,謝謝你。希望順順利利,以後可以更好。

原帖由 sezsuet 於 10-12-1 13:13 發表
如果係我, 我會冷靜同佢傾下, 講出大家的心聲, 你想點, 我想點? 改變大家的態度, 同埋唔想再出現個angle, 之後再留意一段時間...

但如果過咗一段時間都係咁, 就會離開....

起碼都比咗個最後機會自己同佢.. ...

珍珠宮

MKT,
如果HURT到您既,唔好意思....

剛剛睇到呢條LINK..
我覺得幾有用..
婚姻生活包括好多...性生活都係其中好重要既野..
您可以參考下...

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

如果您都搵D自己既工餘活動會唔會好D呢??

首頁

尾頁

跳至