自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

超恐怖! 大家一定要注意!!
若果收到大陸長途電話, 而對方話係你親戚, 請一定要小心!!
我啱啱收到一個大陸男人打嚟扮熟, 話"我把聲你都唔認得?...我係你親戚呀!...." 仲要講到我全名先至最恐怖!!! 但佢死都唔講係我咩嘢親戚, 好彩我大陸冇親戚, 俾我chok多兩chok又話揾女朋友, 之後話打錯, 我玩嘢狂寸佢, 問"係咪想我過錢去你户口呀?", 佢答"乜你爭我錢咩, 我都唔記得...", 仲話我多口水(因為我玩嘢死都唔收綫!!), 佢話電話費貴(就係咁所以我唔收綫!), 寸多佢一陣仲要係我叫佢收綫都仲扮係打錯電話, 成個過程都係扮nice笑住答我嘅...
呢排就係睇到網上討論區講話近排有好多呢類騙案, 主要目的係扮親戚然後有急事叫你過錢俾佢, 如果你真係......以為佢係你親戚, 佢可能會同你傾幾日電話扮熟先至再叫你過錢!
最恐怖係知道我電話, 仲要知道我全名!!
所以大家務必要小心!![url=]更多[/url]

珊瑚宮

環保接龍勳章

好醒目喎...

不過我一向唔知mug水的, 我一律收線的.

原帖由 ngannatalie 於 10-12-4 17:49 發表
超恐怖! 大家一定要注意!!
若果收到大陸長途電話, 而對方話係你親戚, 請一定要小心!!
我啱啱收到一個大陸男人打嚟扮熟, 話"我把聲你都唔認得?...我係你親戚呀!...." 仲要講到我全名先至最恐怖!!! 但佢死都唔講係我咩 ...

禁止發言

男爵府

又黎!? 年近歲晚, 緊有一單係左近.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

係電台都聽過呢個case.
大家小心.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

警訊成日教,但真係有人中招架...特別係長者

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我先前都收過呢d電話, 打我手提, 佢又係識嗡全名, 不過係嗡我老公果名, 又話係老表... 我話佢係咪白撞, 跟住cup綫.

事後我回想, 佢地係咪在d電訊公司揾到我地d 資料, 因我手提係我老公登記.

我先前有用3, 而家用兔仔台, 唔之邊間洩露客人資料.

大宅

不過呢D CASE最恐佈係佢講得出你叫咩名,重要唔止係個姓,係全名都叫得出,真係唔知佢地點知自己個電話架!

珍珠宮

如果係家居電話,可能係查電話薄.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

侯爵府

環保接龍勳章

原帖由 wcpcelia 於 10-12-4 18:18 發表
警訊成日教,但真係有人中招架...特別係長者

好彩我真係冇大陸親戚咋! 一開頭我都以為係識架! 因為佢一路話"我把聲你都唔認得, hehehe.."
我:"唔認得呀, 你係邊個?"
佢:"我D口音應該好易認, hehehe!"
我:"不如你開估啦?" (因為我有D朋友個老豆亦係我朋友, 好玩得嘅, 所以我以為真係我識嘅!)
我:"咁你揾邊個呀?"
佢:"揾你囉! 我都唔認得!hehehe"
我:"咁我係邊個吖?"
佢:"你姓X吖嘛, 係咪吖? hehe..."(真係知我個姓)
我:"開估啦!"
佢:"我係你深圳個親戚呀!" (好彩我大陸冇親戚)
我:"我深圳冇親戚喎, 你係邊個?"
佢:"我係你xx個朋友呀?" (特登講到xx好唔清楚)
我好嚴肅地:"你究竟揾邊個?"
佢:"你係咪XXX(我個全名)!"
我:"邊個嘩? 你講多一次?"
佢:"X少X(今次中間個字錯咗)"
我:"我唔係X少X, 你究竟揾邊個親戚?"
佢:"我揾我女朋友呀!"
我:"邊個係你女朋友呀!"
佢:"咪X少X係我女朋友囉!"
我:"你頭先話揾親戚, 依家又揾女朋友?"
佢:"hehe..咁女朋友結咗婚咪親戚囉! (我即係想 , 我同你?.... )
我:"咁你頭先又話揾親戚?"
佢:"我打錯之嘛! 我揾我女朋友..."
我:"又話揾親戚, 又話打錯..."(我特登唔收綫嘥吓佢長途電話費!)
佢:"乜你咁多口水, 咁好傾嘅?!"
我:"你好傾D! 一陣又揾親戚, 一陣又揾女朋友, 一陣又話打錯..."
佢:"咁你都唔愛我咯, 我咪收綫囉!" ( 多兩鑊!! )
我:"咁你話揾親戚?" (總之想嘥佢長途電話費, 死都唔收綫!)
佢:"電話費貴呀, 我唔講喇!"
我:"乜唔係想我過錢去你户口咩?!"
佢:"乜你爭我錢咩? 我唔記得嘅? hehe..."
我:"你唔係想我過錢俾你咩?"
佢:"你爭我錢咩? 我自己都唔記得嘅? hehe...我打錯呀, 我揾我女朋友呀!"
我:"吓! 你又想打俾其他人呀?"
佢:"我揾我女朋友呀! 你又唔係我女朋友..."
我:"點呀! 你又想打俾其他人呀?"
佢:"我打錯呀!"
我好勞氣地:"又話揾親戚又話揾女朋友又話打錯! 咁你唔收綫? 收綫啦!"
佢仲想攪辨, 我cut咗佢綫!

佢全程笑騎騎冇同我反枱架!
佢個電話係8613926741364, 不過聽講呢D電話成日改no., 所以都唔知可唔可以報警, 咪唯有嘥吓佢D電話費囉!

大宅

好媽媽勳章

樓主好勁丫,仲玩返佢轉頭
我同c6都冇親戚係大陸人,一定唔會信:;pppp:

大宅

早幾月,我老公同事都系咁.俾人呃左1萬.真系要小心.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

近排真係好多...
去到邊都聽到有人講依d大陸電話...

早排我媽都收過

子爵府

鬼唔望依d人一秒生一粒鼻屎生到落個口度隊番出黎抖唔到氣死

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我要即刻通知我阿媽先.年尾咁多人揾食.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

侯爵府

環保接龍勳章

原帖由 bb123321 於 10-12-4 22:48 發表
係ar! 大家小心d! 我c6早幾日又收到大陸打黎的电話, 仲識叫佢个中文名, 又話係佢老表wor! (我c6根本冇表兄弟在大陸!!)..... sure 即cut 線:;pppp:

嗰個男人唔講係我乜嘢親戚, 就係想博我自己爆大陸有乜親戚, 咁佢咪可能認係佢囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

收到,真係咩方法都諗得出,痴線!
要通知身邊既人先!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

吾好講笑...我琴日都收到一個咁既電話..真係諗起都驚...我見到電話響就好快聽左..冇睇來電..之後我話喂..之後佢問我係邊丫...我真係以為果個人我識..因為咁問得通常都係熟人先會咁問..又以為係d朋友仔打黎玩野(我朋友仔好中意玩)! 咁我咪話係屋企...佢話咁好啊..!後來我覺得吾對路.問你係邊個..佢話::吾係呀嘛轉左電話姐..吾認得表哥啦?乜你咁嫁..但我好知道呢把吾係我表哥既聲..而且我得一個表哥。 之後我話你係咪打錯電話..之後佢話攪錯丫你..表哥丫轉左電話no.姐咁都吾認得我..之後我好肯定咁話我諗你打錯..之後佢吾知講d咩就收左線..好恐怖!!!後未睇返係長電話no..應該大陸打返黎!

侯爵府

嘩, 我朋友之前都試過,話係咩咩親戚,叫佢返大陸見下面,食下飯,但我朋友大陸無人識收左佢線,之後就狂打同不停換電話號碼,而家d人真係狼死,大家真係要小心

首頁
12345...6

尾頁

跳至