跳至

首頁

尾頁

男爵府

hello! 大家好!
我依家13week4day, 今日早上起身發現下面有少少啡色分泌物, 之前係完全冇發生過的. 我上網search過, D人叫呢D做"流啡", 係作小產既先兆或者孕婦太攰先出現.
我依家好擔心唔知點算, 是否需要去睇醫生呢? 因為我已經13WEEK, 理論上應該係幾穩定的了.

請問有冇有經驗既媽咪可以俾到ADVICE我?

THANKS!

大宅

好媽媽勳章

緊係要去睇醫生啦, 至少搵個原因出黎嘛, 點都安心d, 快d去啦!

大宅

好媽媽勳章

咁你之前有無操勞呀! 要休息多d, 唔好企咁多

你已經13 weeks應該已經做了oscar或已經去做過產檢是嗎 ? 你下一次檢查是什麼時候 ?

如果擔心打電話問一問你的醫生問一問可否比你去照一照?

男爵府

呢排夜訓左, 大概11~12點先訓.
我返OFFICE, 都係坐0係度時間多.
我之前照左OSCAR, BB好健康.
下次產檢係12月22日, 我是在東區醫院做的.
咁我依家應該去返東區睇定係去私家醫生check發生咩事呢?
如果私家醫生, 我冇睇開, 有冇咩介紹?

thanks a lot!

原帖由 KCHK 於 10-12-13 12:04 發表
咁你之前有無操勞呀! 要休息多d, 唔好企咁多

你已經13 weeks應該已經做了oscar或已經去做過產檢是嗎 ? 你下一次檢查是什麼時候 ?

如果擔心打電話問一問你的醫生問一問可否比你去照一照? ...

大宅

你係第一胎定第二胎呀?
我第一胎果陣都有0甘既情況
不過呢...最後照左好多次至知原來子宮有舊瘀血...所以流啡
阿b比舊瘀血逼左去輸卵管果邊.....可能會引致宮外孕
不過生命這回事是非常神奇的
最後阿b都係跌番落子宮
吸收左果舊瘀血
最後足月出世

所以呢
我既結論係
唔好擔心0甘多
安心養胎
當然最好唔好太粗勞啦(我果陣要搬搬抬抬的...但最後都無事:))

大宅

原帖由 Supersasa 於 10-12-13 12:20 發表
如果私家醫生, 我冇睇 ...

無睇開c+緊係去醫院啦~~~~~去睇左先買個安心,之後即刻回家訓床~~~

男爵府

我係第一胎.

之前一直都好穩定, 冇咩唔舒服, 今次係第一次發現流啡, 所以比較擔心!

暫時唔想同老公講住, 唔想佢擔心住!

原帖由 hidecatcat 於 10-12-13 12:34 發表
你係第一胎定第二胎呀?
我第一胎果陣都有0甘既情況
不過呢...最後照左好多次至知原來子宮有舊瘀血...所以流啡
阿b比舊瘀血逼左去輸卵管果邊.....可能會引致宮外孕
不過生命這回事是非常神奇的
最後阿b都係跌番落子宮 ...

大宅

原帖由 Supersasa 於 10-12-13 13:10 發表
我係第一胎.

之前一直都好穩定, 冇咩唔舒服, 今次係第一次發現流啡, 所以比較擔心!

我之前都流左3次,第一次好緊張,第2,3次醫生都唔睇住返左去訓床先,等感覺好d先再去睇醫生...不過我都係比較早期,所以未必可以作準,有事都係去醫院睇下,c+未必即日有位架

唔同老公講就自己的士出入,唔好行喇~~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Supersasa 於 10-12-13 12:20 發表
如果私家醫生, 我冇睇 ...

如果無睇開c+ 就一係返東區睇急証 (都應該有得照) , 再唔係去法國醫師睇門診, 因為其他個d私家要book 好耐

我睇開私家係油麻地~陳家寶, 不過我都唔知他有無位

男爵府

Thanks! 陳家寶book唔到, 我個fd介紹左另外一個俾我.
我依家去睇醫生la!

唔該晒你地~

原帖由 KCHK 於 10-12-13 14:26 發表

如果無睇開c+ 就一係返東區睇急証 (都應該有得照) , 再唔係去法國醫師睇門診, 因為其他個d私家要book 好耐

我睇開私家係油麻地~陳家寶, 不過我都唔知他有無位 ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Supersasa 於 10-12-13 13:10 發表
我係第一胎.

你話俾老公知啦, 等佢平時睇緊D你
我之前流啡話左佢知, 佢返問我係咩黎添呀.... 後來佢知道後就樣樣唔俾我做, 自動波做晒家務添
唔係keep住流應該唔太大問題既, 不過你都快D睇醫生買個安心啦

男爵府

回覆 1# LazyBear 的文章

琴晚留院觀察左一晚, 已經冇再流.
BB好健康, 仲成日郁, 好CUTE, 心跳都正常.
醫生俾左幾日我0係屋企休息.
佢話要3~4個月先會穩定.
希望唔好再有呢D情況出現.

大宅

好媽媽勳章

咁你多d休息, 唔好周圍郁 la!

首頁

尾頁

跳至